TÜMSİAD Gebze Şubesi Etkin Liderlik Semineri Düzenledi - Son Dakika
Güncel

TÜMSİAD Gebze Şubesi Etkin Liderlik Semineri Düzenledi

TÜMSİAD Gebze Şubesi Etkin Liderlik Semineri Düzenledi

23 Eylül Cuma günü saat 20:00 da TÜMSİAD Gebze şubesinin düzenlemiş olduğu ETKİN LİDERLİK konulu seminere yönetici, kurum müdürleri, gazeteciler ve işadamları katıldı.

24.09.2011 15:17

TÜMSİAD Gebze şubesi başkanı Ahmet Bayat, katılımcılara, iş ve sosyal hayatımızı ilgilendiren bu tür seminerlerin devam edeceğini ifade ederek katılımlarında dolayı teşekkür etti. (G.Y. T.E) Gebze Tüksek Teknoloji Enstitüsü İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Keskin' in sunduğu seminere, katılımcıların ilgi gösterdiği ve dikkatle dinlediği görüldü. Etkin bir liderin ve yöneticinin sahip olması gereken çok önemli noktalara değinen Prof. Dr. Halit Keskin, 5 ana kategori de sınıflandığı liderlerin ve yöneticilerin başarılı olabilmeleri için, çok önemli bilgileri maddeler halinde şu şekilde açıkladı.

1. Liderin meseleleri iyi sezip analiz edebilmesi lazım. İmkân, iş ortamının istikrarını tehdit, tehlike gibi noktaları iyi takip etmesi gerekir.

2. Lider ihtiyatlı girişimci olacak ve düşüncelerini hedef belirleyerek daha ileriye taşıyacak.

3. Risk almayan bir lider ve yönetici mesafe alamaz.

4. Mutlaka planlı çalışacak. Başarısızlığının sebebi plansız yapılan çalışmalardır.

5. İyi bir liderin hayal kurmasını bilmesi lazım. Zira hayal gücü ve ufku olmayan iyi bir lider değildir.

6. İyi bir lider güzel ve etkili giyinmesi lazımdır. Dış görünüşe her zaman çok önem vermesi gerekir. Bir söz vardır*Görünüşü ile karşılanan, fikri ile takdir edilir*

7. Etkin bir liderin konuşması ve hitabeti etkileyici olacak. ve sunumunun tesirli olmasını sağlayacak.

8. İyi bir lider kimden nasıl en iyi verimi olabileceğini ve herkesin kapasitesi ölçüsünde iş yapabileceğini bilmesi lazım.

9. Etkin lider bedensel ve zihinsel olarak kapasite tespitini yapabilecek ona göre görev verecektir.

10. Yöneticinin çalıştırdığı kişilere güven oluşturması mutlaka lazımdır ve elemanın da kendine olan öz güveninin oluşmasını sağlamalıdır.

11. İyi bir lider ve yöneticinin elemanlarının fikirlerini mutlaka alması ve istişareden sonra kararını vermesi lazımdır.

12. Her işi kendisi yapmaya kalktığı anda, işin hakkından gelemeyeceği gibi, hata yapmaya başlar ve bir zaman sonra sistemin çöküşünü hazırlar.

13. Yönetici planları yapar ve katılımcılara değer vererek planlarını paylaşır. Kararlarını onları mutlu şekilde alması gerekir.

14. Başarılı olanları bir şekilde ödüllendirip daha verimli ve katılımcı olmalarını sağlaması gerekir.

15. İyi bir liderin bilgi donanımının olması ve konulara vakıf olması gerekir.

16. Liderlik üstünlüğünü ve yetkisini, makamını kullanarak değil, yapıcı bir tavır sergileyerek, sevdirerek kullanması gerekir.

17. İyi bir lider kültürlü olacak ve genel konulara vakıf olacaktır.

18. İş takvimini iyi koordine edecek ve birkaç kişiye işi yükleyip, kalanları boşa çıkarmayacak.

19. Katı olacak. Bu şu şekilde değerlendirilir. Karar alıncaya kadar onların düşünce ve önerilerini alır, zemin oluşturulur ve en son karar verilir ancak bu noktadan sonra karardan dönülmez. Bu otoritedir. Katılık deki mana budur. Yani kararlılıktır.

20. En tehlikeli şeylerden biri de kendisinden başka bir fikri ve kapasiteyi kabul etmez ve ekarte etmeye çalışır. Kendisinin olmadığı bir başarıyı kabullenemez.

21. Bir fanus var siz içindesiniz. Etrafınız sizin her söylediğinizi yanlış ta olsa tasdik eder ve sizin başarılı olduğunuzu hissettirir. Hâlbuki durum öyle değildir. Tozpembe ortam oluşur ve bir gün çöküş başlar.

22. Yönetici bazen de kendi etrafını bilinçli bir şekilde pasif ve zayıf olanlardan oluşturur, kendine muhalefet etmelerine imkân vermez. Bazen de çevresindekilerin müspet ve yapıcı düşüncelerini alır, üstlerine kendi fikri gibi lanse eder.

23. Akıllı bir lider ve yönetici kendisinden sonra kapasiteli birini yerine monte ederek hem kendisinin kariyerini korur ve işin daha güçlü bir noktaya gelebilmesine vesile olur.

24. Agresif ve yapıcı olmayan bir yönetimin sonucunda çalışanlar gönülden değil, bir iş bulamama, sigortanın kesilmesi, emeklilik sürecinin uzaması, boşta kalma gibi endişe içerisinde çalışma mecburiyetinde kalır, işi benimsemeden yalnızca iş yapmış olmak noktasında çalışır. Buda iş kapasitesini aşağıya çeker. Ayrıca kendine değer verildiğini hisseden bir çalışan, bir başka firma daha fazla maaş verecek olsa bunu kabul dahi etmez.

25. Liderlik bazen doğuştan gelen bir yetenektir bazen de hayat süreci içerisinde kazanılan bir melekedir.

Genel olarak yukarıdaki konulara önemle değinen Prof. Dr. Keskin, iyi bir lider ve yöneticinin ayda en az bir kitap okuması gerektiğini ifade ederek ne yazık ki bu konuda toplum olarak çok geri kaldığımızı ve bu sebeple sosyal hayatımızın dengelerinin istediğimiz çizgide olmadığını ifade etti. Ayrıca Türk toplumu olarak bir çalışmayı daha başaramadığımızı bunun bir sebebinin de genlerimize işlemiş bir liderlik duygusunun var olduğunu, katılımcı ve yapıcı bir duruşumuzun olmaması sebebi ile de iş hayatı ve sosyal dengelerin bozulduğunu ifade etti.

Çok dikkatle dinlenen ve izlenen seminerin ardından, katılımcıların sorularını da cevaplayan Prof. Dr. Halit Keskin e bu tür seminerlerin tekrar yapılması temennisinde bulunan katılımcıların huzurunda, Prof. Dr. Halit Keskin' e TÜMSİAD Gebze şubesi başkanı Ahmet Bayat tarafından bir onur plaketi takdim edildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel TÜMSİAD Gebze Şubesi Etkin Liderlik Semineri Düzenledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement