Türkiye'de Elektronik Seçim Sistemi İçin Hazırlıklar Başladı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de Elektronik Seçim Sistemi İçin Hazırlıklar Başladı

YSK Başkanı Ahmet Yener, yerel seçimlerin ardından elektronik seçim sistemi için çalışmaları hızlandıracaklarını dile getirdi. Buna göre yasal düzenleme gerçekleşirse Estonya gibi bu sistemi kullanan ülkeler incelenecek; ilk deneme ise yurt dışı seçmenler üzerinden yapılacak. Sistem kabul görürse, seçmenler oylarını e-Devlet üzerinden kullanabilecek.

16.06.2023 10:55  Güncelleme: 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD, İsviçre, Estonya, Brezilya gibi birçok ülkede kullanılan elektronik seçim sistemi için Türkiye'de de hazırlıklar başladı. YSK Başkanı Ahmet Yener, konuyla ilgili önümüzdeki yıl gerçekleşecek yerel seçimlerin ardından harekete geçileceğini belirtti.

YASAL DÜZENLEME ŞART

Öncelikle elektronik seçim sistemine geçilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Bunun için de parlamentoda grubu bulunan siyasi parti temsilcileriyle görüşme yapılması planlanıyor. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Yener, yasal düzenlemenin yapılması halinde elektronik seçim sistemine geçilebileceği görüşünde.

SİSTEMİ KULLANAN ÜLKELER İNCELENECEK

TRT Haber'in edindiği bilgiye göre Yener, elektronik seçim sisteminde iyi bir noktada olan Estonya'nın dikkate alınabileceğini düşünüyor. Estonya ile birlikte sistemi kullanan bazı ülkelerde inceleme yapılması da gündemde.

KABUL GÖRÜRSE E-DEVLET'TEN OY KULLANILACAK

Yener, mühendislerle birlikte teknik altyapıya bakıldıktan sonra bir rota çizileceğini ifade ederek, seçimlerin e-Devlet üzerinden de olabileceğini vurguladı.

İLK DENEME YURT DIŞI SEÇMEN İÇİN YAPILABİLİR

Elektronik seçim sisteminin nasıl uygulanabileceğine dair de bilgi veren Yener, pilot bölge seçilebileceğine işaret etti; ilk planda yurt dışı seçmenin bu sistemde oy kullanması seçeneğinin değerlendirilebileceğini söyledi. Elektronik oylama sistemine geçilmesi halinde Türkiye büyük bir maddi külfetten kurtulacak. Ayrıca seçmenler için yeni sistem büyük bir kolaylık olacak.

Türkiye\'de Elektronik Seçim Sistemi İçin Hazırlıklar Başladı

Son Dakika Güncel Türkiye'de Elektronik Seçim Sistemi İçin Hazırlıklar Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • haydar topçu: Ysk başkanı seçimle gelirse seçim güvenli olur 34 14 Yanıtla
  • Mehmet Aydın: Hiç gülesim yoktu 32 13 Yanıtla
  • Abdurrahman Genzileli: Daha kolay çalmak için mi? 25 15 Yanıtla
  • Sedat Dogan: Trafoya kedi girmişti kedi seçimlerde hep orada duracak 28 9 Yanıtla
  • Hüseyin Ermurat: Hala kedi diyenler var trafo diyenler var 18 seçim kayıp eden bir mulafet ve başkanı var hala istifa yerine ayal oyunu buna ümit baglayanlar var bu ülkede en büyük eksik milli ve düzgüm bir mulaefet eksigi var bundan fayfalanan bir ikdidar var 31 3 Yanıtla
  • Eren Aydın: 100 yıl daha akp iktidar o zaman güzel taktik:) 17 11 Yanıtla
  • Sedat Dogan: Hüseyin ermurat haberlere çıktı haberdemi okumuyon depremde sözde 50 Bin kişi öldü ki bence daha daha fazla ölü var AKP'li herhangi biri istifa ettimi 12 12 Yanıtla
  • Vezir Barut: Güzel fişleme yapılır. Demokratik ülkelerde sorun olmaz. Ama bizim ülkede denenirse hem fişleme hemde hırsızlık legal yolla yapılır. 15 3 Yanıtla
  • Mehmet Aydın: Nasıl olsa katakülli baş tacı Kaldırın seçimleri 7 3 Yanıtla

Advertisement