Ukrayna'da siyasi krizin tarafları yuvarlak masada soruna çözüm aradı - - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'da siyasi krizin tarafları yuvarlak masada soruna çözüm aradı -

Ukrayna\'da siyasi krizin tarafları yuvarlak masada soruna çözüm aradı -

Ukrayna'daki siyasi krizin tarafları başkent Kiev'deki Ukrayna Sarayı'nda düzenlenen yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi.

13.12.2013 20:58

Ukrayna'daki siyasi krizin tarafları başkent Kiev'deki Ukrayna Sarayı'nda düzenlenen yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi.

Yuvarlak masa toplantısına Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Başbakan Nikolay Azarov, Parlamento Başkanı Vladimir Ribak, eski devlet başkanları Viktor Yuşçenko, Leonid Kuçma ve Leonid Kravçuk, muhalefetteki Batkivşçina (Vatan) Partisi Lideri Arseny Yatsenyuk, UDAR (Darbe) Lideri Vitaliy Kliçko, Svoboda (Özgürlük) Partisi Lideri Oleg Tyagnibok, Ukrayna Komünist Partisi Lideri Petr Semenenko, Kiev Patriği Filaret ile sivil toplum kuruşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Yanukoviç, AB ile imzalanması askıya alınan Ortaklık Anlaşması'nın içeriğinin ülke çıkarlarına aykırı olduğunu, bu nedenle anlaşma görüşmelerini yürüten kamu görevlilerinin görevden alınacağını söyledi.

Konuşmasında muhalefete seslenen Yanukoviç, "Karşılıklı olarak adil ve eşit tavır içinde olmalıyız" dedi.

- "Ya anlaşmayı imzalayacak ve Ukrayna ekonomisini çökertecektik ya da süreci askıya alacaktık"

Yanukoviç'in ardından konuşan Başbakan Azarov, Ortaklık Anlaşması'nın imzalanma sürecini durdurma nedenini açıkladı.

Ukrayna'nın Rusya'ya olan ihracatının bir yılda yüzde 18 daraldığını kaydeden Azarov, "AB ile anlaşmayı imzalasaydık, Rusya'nın katıldığı, enerji, havacılık gibi sektörlerdeki birçok proje duracaktı" diye konuştu.

Azarov, öncelikli hedeflerinin, AB ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamadan önce Rusya ile olan ticaretten doğan dış açığın kapatılması olduğunu söyledi.

Rusya ile nükleer enerji, havacılık, gemi inşaatı ve ulaştırma sektörlerinde çok sayıda projenin hazır olduğunu kaydeden Azarov, AB ile var olan şartlarda Ortaklık Anlaşması'nın imzalanması halinde en çok tarım sektörünün olumsuz etkileneceğini belirtti.

Azarov ayrıca "AB ile anlaşma imzalayarak Ukrayna ekonomisini çöküşe sürüklemek ya da anlaşmayı ertelemek" seçenekleri arasında kaldıklarını ifade etti.

- "Tutuklular serbest kalmalı"

Toplantıda muhalefetteki Sovoboda (Özgürlük) Partisi Genel Başkanı Oleg Tyagnibok, tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını, Bağımsızlık Meydanı'ndaki gösterilerde şiddete başvuran emniyet birimlerinin cezalandırılmasını talep etti.

Yuvarlak masa toplantısında söz alan UDAR Genel Başkanı Vitaliy Kliçko ise hükümetin istifasını isteyerek, erken parlamento ve devlet başkanlığı seçimleri yapılmasını şart koştu. Kliçko, güvenlik güçlerinin meydandaki gösterileri güç kullanarak dağıtmaya hazırlandıklarını da savundu.

- "Polis hakkında soruşturma açıldı"

Parlamento Başkanı Vladimir Ribak, Savcılığın Bağımsızlık Meydanı'nda güç kullanan emniyet görevlileri hakkında soruşturma açtığını kaydetti.

Toplantının moderatörlüğünü yapan Ukrayna'nın ilk devlet başkanı Leonid Kravçuk, Vladimir Ribak'ın ardından yaptığı konuşmada, bir sonraki toplantıda kabul edilmesi için bildiri hazırlandığını söyledi.

Kravçuk'un ardından söz alan Ukrayna Ortodoks Kiliseleri Temsilcisi Metropolit Anatoliy de bir sonraki yuvarlak masa toplantısı için tarihi Peçerskaya Lavra Klisesi'nin önerdi.

Toplantının sonunda bir kez daha söz alan Devlet Başkanı Yanukoviç, yuvarlak masa toplantısına gelen siyasi parti liderlerine ve sivil toplum örgütü temsilcilerine teşekkür etti. Yanukoviç, Ukrayna'nın yılı ekonomik olarak nasıl kapatacağından endişeli olduğunu söyledi.

Dar gelirlilerin ve emeklilerin durumunu düşündüğünü kaydeden Yanukoviç, "Dar gelirliler ve emeklilerin nasıl yaşadıklarını biliyorum. Onlar şu anda meydana gelmiyorlar ve evlerinde onların kaderini belirlememizi bekliyorlar" dedi.

"Rusya ile ilişkiler normalleşmeden ekonomide düzenin sağlanmasının mümkün olmadığını" vurgulayan Yanukoviç, "Ticaret hacmi daha da düşerse bu, büyük ciddi kayıplar doğurur" diye konuştu.

- "Ortaklık Anlaşması mevcut şartlarda imzalanamaz"

AB ile Ortaklık Anlaşması'nın mevcut şartlarda imzalanamayacağını söyleyen Yanukoviç, anlaşmanın eksilerinin artılarından daha fazla olduğunu kaydetti.

Prosedürün izin vermesi halinde tutukluların serbest bırakılması için gerekenlerin yapılmasını istediğini ancak provokatörlerin de bulunması gerektiğini söyleyen Yanukoviç, "Benim pozisyonum budur" dedi.

Yanukoviç, AB ile ticaretin en çok etkilediği tarım ve makine sektörlerinin temsilcilerinin de bulunduğu bir yuvarlak masa toplantısı daha düzenlenmesini önerdi.

Toplantı, Ukrayna'nın ilk devlet başkanı Leonid Kravçuk'un görüşmelerin devam etmesi dileğiyle sona erdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'da siyasi krizin tarafları yuvarlak masada soruna çözüm aradı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement