Vakıfbank'a 735 Milyon Dolar Sendikasyon Kredisi - Son Dakika
Güncel

Vakıfbank'a 735 Milyon Dolar Sendikasyon Kredisi

Vakıfbank\'a 735 Milyon Dolar Sendikasyon Kredisi

Vakıfbank, 735 milyon dolar tutarında yılın ikinci sendikasyon kredisini sağladı.

18.09.2012 13:45

Vakıfbank, 735 milyon dolar tutarında yılın ikinci sendikasyon kredisini sağladı.

Vakıfbank, ING Bank'ın ajan banka ve koordinatörlüğünde 16 ülkeden 24 bankanın katılımıyla, 151 milyon dolar ve 444,5 milyon avro olmak üzere toplam 735 milyon dolar tutarında iki dilimden oluşan sendikasyon kredisini 1 yıl vadeli libor-/Euribor+yüzde 1,35 maliyetle aldı.

Sendikasyon kredisinin imza töreninde konuşan Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, geçtiğimiz nisan ayında 1 milyar dolara yakın bir sendikasyon anlaşmasını imzaladıklarını, ardından mayıs ayı içinde 500 milyon dolarlık bir Eurobond ihracı gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Son olarak da 735 milyon dolara varan bir sendikasyonu yüzde 100'ün üzerinde bir oranla yenileme imkanı bulduklarını belirten Kalkan, bu sendikasyonun bir öncekine göre maliyet açısından 10 baz puanlık bir düşüşü ifade ettiğini, bunun son derece önemli olduğunu söyledi.

Özellikle Türkiye açısından 2012 yılına ilişkin değerlendirmeler yapılırken karamsar bir tablo çizildiğini anımsatan Kalkan, Avrupa ve dünyadaki kriz ortamı nedeniyle Türkiye'nin yeni fonlara ulaşmasının kolay olmayabileceği şeklinde yorumlar yapıldığını, ancak mart-nisan aylarında yapılan sendikasyonlarla buna ulaşılabildiğinin görüldüğünü vurguladı.

Süleyman Kalkan, o zaman Euribor+yüzde 1,45'lerle Türkiye'nin bu fonlara ulaştığının altını çizerek, şu anda maliyet açısından daha düşük oranlarda söz konusu fonların sağlanabildiğini ifade etti.

Önümüzdeki dönemlerde Türkiye'nin ve bankacılık sektörünün bu fonlara ulaşmasının çok daha kolay ve mümkün olacağını dile getiren Kalkan, "Bu, hem Vakıfbank'ın hem Türkiye'nin itibarı, kredibilitesi açısından son derece önemli" dedi.

-"2015'te 1.000 şube"-

Vakıfbank'ın bir büyüme politikası sürdürdüğüne değinen Kalkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Son 2-2,5 yıldır Vakıfbank 200'e yakın şube açtı. Genel merkezini Ankara'dan İstanbul'a taşıdı. İstanbul başta olmak üzere bir büyüme stratejisi uyguluyor. Sadece geçtiğimiz Ağustos ayı içinde banka 43 şube açtı. Bankacılık tarihinde bir ilk olarak bu kadar kısa süre içinde bu kadar çok sayıda şube açmak imkanını elde etti. Bundan sonra da büyüme çalışmalarımız devam edecek. Şu anda 740 şubeye ulaşmış durumda. Gelişmemizin ana ekseni, KOBİ ve bireysel krediler ile kendimizi çok başarılı hissettiğimiz proje kredileri tarafında olacak. Temin ettiğimiz krediyi, daha çok dış ticaretin finansmanında kullanacağız."

Bankanın 2015'e ilişkin strateji planını hazırladığını ve bunun üzerinde çalıştığını hatırlatan Kalkan, "İnşallah önümüzdeki dönemlerde bu anlamda çok daha farklı bir Vakıfbank'ı göreceksiniz. 2015'e vardığımızda tüm Türkiye'ye yayılmış, 1.000 şubeye ulaşmış bir Vakıfbank olarak karşınıza çıkacağız" diye konuştu.

-"Türkiye ve dünyadaki gelişmeler maliyetleri pozitif etkiledi"-

Kalkan, sendikasyon maliyetinin öncekine göre daha düşük olmasının nedenlerine ilişkin bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Türk ekonomisinin gelişimi, Türk bankacılık sistemine olan güven ki burada gerçekten dünyadan pozitif olarak ayrışıyoruz, onun etkileri var. Türkiye, son zamanlarda cari açık konusunda önemli mesafe aldı. Not artırımı konusunda da pozitif gelişmeler sağlandı. Dünyada da mart ayına göre hava biraz daha pozitife dönmüş durumda. Dolayısıyla hepsinin etkisi var ve bunlar maliyetlere pozitif olarak yansımış durumda. Umarım bundan sonraki dönemlerde daha ucuz, daha düşük maliyetlerle fonlara ulaşma imkanı buluruz."

Geçtiğimiz yıl sendikasyonu libor+yüzde 1,1 ile çevirdiklerine işaret eden Kalkan, maliyetin martta bir miktar yükseldiğini, şu anda tekrar düşüş eğilimi gördüklerini söyledi.

-"Maliyet gerilemesi önemli bir başarı"-

VakıfBank Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Numan Bek ise geçen yıl Eylül ayında temin edilen yaklaşık 710 milyon dolar tutarındaki krediyi yüzde 100'ün üzerinde bir oranla yenilediklerini, küresel ölçekte finansal piyasalara hakim olan belirsizliğin devam ettiği bir dönemde maliyetlerin Nisan ayındaki yılın ilk sendikasyon kredisine göre 10 baz puan gerilemesinin, gerek Vakıfbank gerekse Türk bankacılık sistemi için önemli bir başarı olduğunu vurguladı.

Bu arada, krediye yetkilendirilmiş lider düzenleyici olarak katılan bankalar Barclays Bank PLC, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Bank, ING Bank, National Bank of Abu Dhabi, Rabobank, Standard Chartered Bank, Sumitomo Mitsui Banking Corporation ile Wells Fargo'dan oluştu.

Muhabir: Medine Taşdelen Yıldırım

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Vakıfbank'a 735 Milyon Dolar Sendikasyon Kredisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement