Yağışsız Geçen Mevsim Çiftçiyi Tedirgin Ediyor - Son Dakika
Güncel

Yağışsız Geçen Mevsim Çiftçiyi Tedirgin Ediyor

Yağışsız Geçen Mevsim Çiftçiyi Tedirgin Ediyor

Kars'ta kış mevsimi süresince yeteri kadar yağış düşmemesi, ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olan kentte kuraklığa bağlı oluşabilecek verim düşüklüğü çiftçileri tedirgin ediyor Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Düzgün: "Baharda ekimini yapacağımız arpa ve buğdayın daha az suya ihtiyaç hisseden, kıraç alanlara uygun, suyu az kullanan ve kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ekilmesi hususunda eğitimler vereceğiz.

13.01.2014 12:55

Kars'ta kış mevsimi süresince yeteri kadar yağış düşmemesi, ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olan kentte kuraklığa bağlı oluşabilecek verim düşüklüğü çiftçileri tedirgin ediyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bu yıl geçmiş yıllara oranla yüzde 30-40 civarında yağışta düşüklük yaşandığını söyledi.

Kars'ın da bu durumdan olumsuz etkilendiğine vurgu yapan Düzgün, topraktan kaliteli ve yüksek miktarda ürün almak için güzlük ekimin önemli olduğunu ifade ederek, "Güzlük ekim işi ilimizde yüzde 3-5 civarında olduğu için Türkiye'de genel olarak sıkıntı olmasına rağmen biz de yazlık ekimin şu anda zarar göreceği durum yok. Çünkü biz de ekimler mart ve nisan aylarında başlıyor" dedi.

Düzgün, şu aşamada sıkıntı yaşamadıklarını ancak kentteki yeraltı sularının, barajların ve göletlerin doluluk oranı düşünüldüğü zaman sıkıntı yaşayabileceklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Baharda ekimini yapacağımız arpa, buğdayın daha az suya ihtiyaç hisseden, kıraç alanlara uygun, suyu az kullanan ve kuraklığa dayanıklı çeşitler ekilmesi hususunda eğitimler vereceğiz. İnşallah olmaz ama çiftçilerimize olabilecek bir kuraklığa karşı hazır olmaları hususunda bilgiler aktaracağız. Eğer ki hava şartları bu şekilde devam edecek olursa maalesef verim düşer."

Ürünlerin suya ihtiyacı olduğu üç dönem bulunduğunu anlatan Düzgün, "Biri tohumun çimlenmesi için suya ihtiyacı olduğu dönem. O dönemde yağışlarımız oldu. İkinci dönem ürünün boy atma dönemi yani nisan ayındaki dönemdir. Üçüncü dönem de ürünün mayıs ayında göreceği yağışlardır. O dönemlere daha gelmediğimiz için sıkıntı var diyemeyiz ama şu anda maalesef yağışlarda düşüklük var. İnşallah bitkinin tohuma kaçacağı dönemlerde şu bir iki ayda olduğu gibi sorun olmaz. Yağış olursa sorunu atlatırız diye düşüyorum" diye konuştu. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yağışsız Geçen Mevsim Çiftçiyi Tedirgin Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement