Yapay Gündem: Yerel Seçimler Öncesi Yapay Zeka Destekli Dezenformasyona Karşı Platform Oluşturuldu - Son Dakika
Güncel

Yapay Gündem: Yerel Seçimler Öncesi Yapay Zeka Destekli Dezenformasyona Karşı Platform Oluşturuldu

Yapay Gündem: Yerel Seçimler Öncesi Yapay Zeka Destekli Dezenformasyona Karşı Platform Oluşturuldu

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere sayılı günler kaldı. Yerel seçimler öncesi seçmenlerin doğru bilgiye ulaşması ve yapay zeka destekli dezenformasyona maruz kalmaması amacıyla Yapay Gündem adı verilen bir platform oluşturuldu. Platform, podcast yayınları ve e-posta bültenleri aracılığıyla okuyucularla buluşacak. Yapay Gündem, yapay zeka teknolojilerinin etik kullanımına odaklanacak ve seçmenleri bilgilendirmek için analizler ve Türkçe eğitsel materyaller sunacak.

12.02.2024 10:25  Güncelleme: 18:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere sayılı günler kaldı. Yerel seçimler öncesi seçmenlerin doğru bilgiye ulaşması ve yapay zeka destekli dezenformasyona maruz kalmaması amacıyla Yapay Gündem adı verilen bir platform oluşturuldu. Platform, podcast yayınları ve e-posta bültenleri aracılığıyla okuyucularla buluşacak.

Yapay zeka tarafından üretilen yanlış bilginin sebep olduğu dezenformasyon, dünya çapında yaklaşık 3 milyar insanın sandık başına gideceği seçimler yılı 2024'ün en önemli küresel riskleri arasında gösterildi. Güncel bir araştırma, her beş kişiden üçünün yapay zeka tarafından üretilen yanlış bilgilerden endişe duyduğunu ortaya koydu. Dünya Ekonomik Forumu 2024 Küresel Riskler Raporu önümüzdeki iki yıl için dezenformasyon sorununu küresel riskler arasında ilk sıraya koydu. Üretken yapay zekanın yanıltıcı içerik oluşturma yetkinliği ve deepfake gibi yapay zeka destekli dezenformasyon teknikleri ise bu sorunu derinleştiriyor. Türkiye'nin de mart ayındaki yerel seçimlere hazırlandığı bu dönemde, yapay zeka destekli uygulamalar ve bilgi operasyonları konusunda farkındalık oluşturmak ve seçmenleri bilgilendirmek için Yapay Gündem adı verilen bir platform oluşturuldu. Yapay Gündem, doğrulama platformu Teyit'in Eş Kurucusu Gülin Çavuş ve Uppsala Üniversitesi araştırma mühendisi Mert Can Yılmaz tarafından kuruldu.

BEŞ KİŞİDEN ÜÇÜ YAPAY ZEKANIN ÜRETTİĞİ YANLIŞ BİLGİDEN ENDİŞE DUYUYOR

ABD ve Birleşik Krallık'ta 10 bin kişiyle yürütülen bir araştırma, her beş kişiden üçünün yapay zeka tarafından üretilen yanlış bilgiden endişe duyduğunu ortaya koydu. Geçtiğimiz haftalarda, Kasım 2024'teki başkanlık seçimine hazırlanan ABD'de, yapay zeka tarafından üretilen sahte bir mesaj, New Hampshire'daki Demokrat seçmenleri ABD Başkanı Joe Biden'ın sesiyle "oy vermemeye" çağırmıştı. Benzer yapay zeka tekniklerinin tehlikelerini hatırlatan Yapay Gündem Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Gülin Çavuş, "İnsanlık 21'inci yüzyılın ilk çeyreğinin sonlarına doğru ilerlerken yapay zeka teknolojilerinin kazandığı muazzam bir ivmeye tanıklık ediyoruz. Önümüzdeki yüzyılda insanlığın içine düşeceği dramatik bir değişim ve dönüşüm sürecine odaklanmak durumundayız. Bir yandan yapay zeka gibi teknolojik yeniliklerin getirdiği heyecan, diğer yandan bu yeniliklerin bizi bir distopyaya hapsetme ihtimali var. Hayatın her alanını radikal bir dönüşüm sürecine sokma gücüne sahip teknolojiler artık herkesin parmaklarının ucunda. Bu sürecin insanlığı hangi noktaya taşıyabileceğine dair konuları tartışmak istiyoruz" dedi.

MART 2024 YEREL SEÇİMLERİNE ÖZEL BÜLTENİYLE YAYINA BAŞLAYACAK

Okurlarına podcast yayınları ve e-posta bültenleri aracılığıyla seslenecek Yapay Gündem'in ilk odağının Mart 2024'te gerçekleştirilecek yerel seçimler olduğunu belirten Mert Can Yılmaz, "İki haftada bir yayımlanacak e-posta bülteninde, yapay zeka destekli dezenformasyonun seçimler üzerindeki potansiyel etkisini analiz edeceğiz ve seçmenlerin bilinçli kararlar vermesine yardımcı olacak bilgiler sunacağız. Yapay zeka teknolojilerinin toplumsal yansımalarına ilişkin özel olarak tasarlanmış e-posta bültenimizde, ulusal ve uluslararası alanda yapay zeka, medya ve demokrasi üzerine uzman akademisyenlerin, gazetecilerin ve hukukçuların görüşlerine de yer vereceğiz. Bültenler aracılığıyla yapay zeka teknolojilerinin seçim süreçlerine ve genel anlamda demokrasiye yönelik potansiyel olumlu ve olumsuz etkilerine ilişkin analizler ve Türkçe eğitsel materyaller sunacağız" ifadelerini kullandı.

YAPAY ZEKANIN ETİK KULLANIMINA DA ODAKLANACAK

Teyitçilik ve medya okuryazarlığı konularında sık sık konuşmacı olan ve eğitimler veren, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Ulusal Komitesi Üyesi ve Avrupa Doğruluk Kontrolü Standartları Ağı'nın Yönetim Kurulu Üyesi Gülin Çavuş, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

"Otoritelerin ve kamuoyunun gelişen teknolojilerin kullanım çerçevelerini belirleme hızları, çoğunlukla bu teknolojilerin gelişme hızlarının gerisinde kalıyor. Üretken yapay zekanın potansiyeli ve deepfake gibi yapay zeka destekli dezenformasyon teknikleri, demokrasiler üzerinde olumsuz etkilere de sebep olabilir. Yapay Gündem ismiyle yayın hayatına başlayacak platformumuz, yapay zeka uygulamalarının etik kullanımı hakkında farkındalık yaratma ve bu konuda Türkçe kaynak eksikliğini giderme görevini de üstlenecek. Yapay zekanın risk ve fırsatlarının yanı sıra bilgi operasyonu kavramını okurlarımıza ve dinleyicilerimize aktararak, eleştirel medya okuryazarlığını destekleme amacıyla çalışacağız."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yapay Gündem: Yerel Seçimler Öncesi Yapay Zeka Destekli Dezenformasyona Karşı Platform Oluşturuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement