11 Nisan'da Yetki Verildi Ama!.. - Son Dakika
Güncel

11 Nisan'da Yetki Verildi Ama!..

11 Nisan\'da Yetki Verildi Ama!..

Urfa'nın gündeminden bir türlü düşmeyen 11 Nisan Stadı Projesi dün ani bir şekilde tekrar meclis gündemine getirildi.

15.01.2015 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Seçimden önce Urfa'nın en önemli gündemlerinden biri olan ve bir türlü üzerinde uzlaşılıp ortak bir proje geliştirilemeyen 11 Nisan Stadı, büyükşehir belediye meclisinin yine gündemine geldi.

Dün 3. birleşimi yapılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında 11 Nisan'ın yeriyle ilgili Emlak ve İstimlak Dairesine yetki verilmesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan protokol süresinin önümüzdeki günlerde bitecek olmasından Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç'e ek protokol için yetki verilmesi görüşüldü. Gündem dışı olarak gelen teklif gündem maddesi olarak oy çokluğuyla kabul edildi.

Konuyla ilgili konuşan ve toplantıya başkanlık yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Birinci Başkan Vekili Ahmet Kaytan, 11 Nisan'ın Urfa için önemli olduğunu kaydetti. Kaytan, "Buranın boşaltılması Urfa için önemli bir süreçti. Burası daha sonra sıkça tartışılmaya açık olan bir yer. Orayla ilgili olarak biz burada iki, üç kere bir karar aldık. Daha sonra burası mahkemelik oldu ve yeniden gündemimize geldi. Onunla ilgili meclisimiz yeniden bir karar aldı. Orada bir işlemin gerçekleştirilmesi için büyükşehir belediyemizin Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı'na bir yetki talebi söz konusu" dedi.

CİN: MECLİS HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Konunun yeterince tartışılmasını gerektiğini belirten Viranşehir Belediyesi Eş Başkanı Emrullah Cin, gerekirse bir meclis toplantısının sadece 11 Nisan'la ilgili yapılmasını tavsiye etti. Cin, "Sanırım bütün meclis üyeleri buna hazırlıksız yakalandı. Hem Urfa kamuoyu hem bizler bunu takip ediyoruz. Daha önce de çok tartışıldı ve ilimiz için en hassas işlerden birisi olacak. Böylesi hassas ve nazik bir durumda yetkiyi devretmek gerçekten zahmetli bir iş. Bu kararı bu kentin bütün birleşimleriyle birlikte almak lazım. İnsanları karar sürecine katmak lazım. Eğer kent konseyimiz varsa, kent konseyinde de tartışmaya açalım ya da televizyon aracılığıyla insanlar tartışsınlar bunu. Çünkü yarın dönüşü olmayan bir yola girebiliriz. Hepimiz Urfa'ya çok büyük önem veriyoruz. Ben arkadaşlarımın memleketine olan sevgisinden ufacık bir kuşku duymuyorum. Yarışımız en doğru olan için olsun. Yani bir proje yarışı olabilir. Birçok gerek ulusal ölçekte gerekse uluslararası ölçekte mimarları çağırabiliriz. Peyzajcıları çağırabiliriz ve bu yönde bir yarış da düzenlenebilir" dedi.

KILIÇ: ARSA TEKRAR BAKANLIĞA DÖNEBİLİR

Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı'na verilecek yetkinin daireye gerekli çalışmaları yapma yetkisi olacağını belirten Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Kılıç, yetkinin 5393 belediye kanunu kapsamında verileceğini söyledi. Kılıç, "Talep edilen diğer yetki ise Gençlik ve Spor Bakanlığı ile daha önce valilikti, daha sonra büyükşehir oldu, aralarında yapılan protokolün süresi doluyor. Protokol bittiği taktirde buranın tekrar Gençlik ve Spor Bakanlığına dönüşü söz konusu olabilir. Burada istenen yetki başkanın Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla ek bir protokol yapma yetkisidir. Normalde iki tane talep söz konusu. Aynı şekilde birleştirilmiş" diye konuştu.

KAYTAN: URFA BUNA HAZIR

Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı'na verilecek yetkinin projeleri kapsayıp kapsamayacağı da tartışıldı. Bu konuda konuşan Başkan Vekili Kaytan, kamuoyunda bir taslak çalışmasının olduğunu söyledi. Daha sonra 11 Nisan'la ilgili olduğu iddia edilen bir proje meclis üyelerine sunuldu. Kaytan, "Taslak bir çalışma söz konusu. Sosyal medyada elden ele dolaşıyor. Herkes tarafından paylaşılıyor. Bunun üzerinden teklifler değerlendirilerek daha gelişmiş hali söz konusu. Urfa hazırlıklı bu konuya. Çünkü gündemi işgal ediyor. Herkes merak ediyor ve herkes bir an önce bu bölgede bu alana bu uygulamanın gerçekleşmesini istiyor. Hal pazarındaki yerler yıkıldı. TOKİ burada bir çalışma yürütüyor. Dolayısıyla burası yapılırken buranın da hazırlı hale getirilmesi icap eder. Bu taslak çalışması da daha öncekine benzer. Yeşil alanı biraz daha çoğalmış. Plan notlarında Atatürk Bulvarı'nda 25 metreye herhangi bir beton dökülmeyeceğine dair bir vurgu var. Kotun müsait olduğu yerlerde otopark söz konusu. Nevali Otel'den taraf olan bölgenin içeriye doğru yaklaşık 90 metrelik alana herhangi bir şey yapılmayacak. Aynı zemin bu şekilde korunacak. Ağaçlar ve yeşil alan korunacak. Taslak çalışma aşağı yukarı bu. Biz bu taslak çalışmanın bir an önce Urfa'nın ve Urfalının hizmetine sunulması için de arkadaşlarımızın yetki taleplerini değerlendirmiş olacağız" diye ifade etti.

Yetki verme talebi Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyelerinin karşı oylarına karşılık oy çokluğuyla kabul edildi. Meclisin bugün yeni gündem maddeleriyle ilgili toplanması bekleniyor.

AKTAŞOĞLU: ALANIN ALTINDAN DERE GEÇİYOR

Gazete İpekyol'a konuşan Meclis'in tek Saadet Parti'li üyesi Yusuf Aktaşoğlu ise, "11 Nisan meselesi meclise geldiği ilk günden bugüne kadar memleket için kaygılarımızı, tasalarımızı hep dile getirdik. Oranın kesinlikle bir yeşil alan olmasını ve altının otopark yapılmasını savunduk. İşte doğu tarafında ve batı tarafında bazı işyerleri yapmanın bu memlekete yakışmayacağını ifade ettik. Bunun sebebi hikmetine gelince oradan Cavsak Deresi'nin geçtiğini, orada Bamyasuyu denilen bir pınarın var olduğunu, proje olan inşaatların da hiçbir şekilde sağlıklı olmayacağını ifade ettik." dedi.

'SEÇİMDEKİ VAADİNİZE SADIK KALIN'

Yerel seçimdeki vaatleri hatırlatan Aktaşoğlu, "30 Mart yerel seçimlerinde verilen sözler vardı. Oranın otopark olması gündeme gelmişti. 763 projede bu vardı. Mecliste bundan önceki konuşmamda da ifade ettim. Vaadinize sadık kalmayı, orayı bir otopark olarak halkımıza sunmayıp onun üzerinde güzel bir çalışma yapıp hatta anketler yapıp memleket için en güzeli neyse onun üzerinde karar kılınmasını ifade ettik. Ne yazık ki, çoğunluğun gücüyle, meclisten bu itirazlarımıza rağmen geçmişti. Bu aslında gündeme gelmeliydi. Biz ilk gün 11 Nisan projesine, yani yaptıkları projeye bir tek karşı çıkan ben olmuştum. O zaman DBP'li meclis üyeleri yoktu. Benim itirazımla oy birliği olmadı. Yani oy çokluğuyla geçmiş oldu." diye konuştu.

'AYNISI DA OLABİLİR DEĞİŞİK DE OLABİLİR'

Dünkü oturumda gündeme getirilen projeye değinen Aktaşoğlu, "Ortaya konulan bir proje vardı. Kaba taslak tabi. Üzerinde bir çalışma yapılmış. 'Biz aynısıyla mı geçilecek' diye ifade ettik. 'Aynısı da olmayabilir, biraz değişik de olabilir' denildi. Proje yapma yetkisiyle, almasıyla, satmasıyla, kiraya vermesiyle ilgili tüm yetkilerin daire başkanlığına verilmesi, Celalettin Bey'e verilmesi, bu anayasal bir hak olsa bile kaygılıyız. Biz şunu umut ederdik ki, Urfa'nın mimarlar odasıyla, STK'larıyla, muhalefetteki meclis üyeleriyle beraber hem fikir olunup ortaya güzel bir projenin konulmasıydı. Bu haliyle bu proje nasıl bir proje olacak? Yarın bize ne getirir biz bunu bilmiyoruz." diye ifade etti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement