12 Kasım Düzce Depreminin Yıldönümü - Son Dakika
Güncel

12 Kasım Düzce Depreminin Yıldönümü

12 Kasım Düzce Depreminin Yıldönümü

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce’nin altyapısıyla, ekipmanlarıyla, yapı güvenliği alanında çıkarılan yasa ve yönetmeliklerle depreme eskisinden daha hazır olduğunu söyledi.

12.11.2014 14:45

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce'nin altyapısıyla, ekipmanlarıyla, yapı güvenliği alanında çıkarılan yasa ve yönetmeliklerle depreme eskisinden daha hazır olduğunu söyledi.

12 Kasım depreminde kurtarma yastığı bile olmayan Düzce Belediyesi'nin artık bir çok ekipmana sahip olduğunun altını çizen Keleş, düzenlenecek sempozyum ve çalıştayla halkı daha çok bilinçlendirmeyi planladıklarını kaydetti.

12 Kasım Düzce depreminin yıldönümü dolayısıyla Düzce Belediyesi tarafından bir fotoğraf ve kurtarma ekipmanları sergisi düzenlendi. Serginin açılışını yapan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş geçmişte yaşanan bu trajediden ders çıkarıldığını vurguladı. Konuşmasının başında depremde yaşamını yitirenleri anan Başkan Mehmet Keleş "Düzce facia denebilecek bir olay yaşadı. Ben Düzceli hemşehrilerime geçen 15 yılın ardından başsağlığı diliyorum. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Ben o dönemde İstanbul Belediyesi'nde İtfaiye Müdürü olarak görev yapıyordum. İstanbul Belediyesi'nin yardım faaliyetlerini koordine etmiştim. İlk etapta olayın sıcaklığıyla can kurtarmak için çabalamıştık. Bu zamanla mal kurtarmaya ve arkasından acaba binamızı biraz daha hasarsız duruma getirebilir miyiz mücadelesine dönüştü. İnsanlar yavaş yavaş depremi unutuyor. Sıkıntılar acılar geride kalıyor. Hayat bir şekilde normale dönüyor ve devam ediyor" dedi.

Keleş, yapı güvenliğini öngören yasa ve yönetmeliklerle, sağlam altyapıyla Düzce'nin depreme eskisinden daha hazır olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: "Ancak unutulmaması gereken şeyler de var. Örneğin biz belediye olarak altımızda bir fay kırığı olduğunu ve bu enerjinin bir gün yeniden açığa çıkacağını, Düzce'de 7 büyüklüğünün üzerinde deprem üretebileceğini unutmamamız lazım. Depreme uygun hazırladığımız yasa ve yönetmelikler var. Bunları çok önemseyerek yaptık ve bunlara uygun hareket edilmesi gerektiğini biliyoruz. Sürekli esnetilmemesi gerektiğini biliyoruz. Deprem bize şu gerçeği öğretti çürük bina öldürür, evsafına uygun kullanılmayan malzeme öldürür. Kötü çimento ve eksik demirle ancak kendimize mezar inşa etmiş oluruz."

1999 depreminde bir kurtarma hava yastığı bile olmayan Düzce Belediyesi'nin bugün birçok ekipmana sahip olduğunu ifade eden Keleş, sözlerine şöyle devam etti: "Düzce'de akıllı hareket etmek lazım. Biz depremden sonra özellikle binaların yapı güvenliğinin birkaç kez daha kontrol edilmesini sağlıyoruz. Dolayısıyla bugün depreme eskisinden daha hazırlıklı olduğumuz söylenebilir. Hatırlıyorum o günlerde ne Düzce Belediyesi'nin ne de İstanbul Belediyesi'nin de bir kurtarma hava yastığı bile yoktu. Ama bugün kesme, ayırma cihazları, arama dedektörleri, kaldırma yastıkları bir çok kurtarma aparatı bünyemizde mevcut. Personelimize bu cihazların kullanımı konusunda eğitim veriyoruz. Şehir altyapımızı depreme uygun oluşturuyoruz."

Serginin gezilmesinin ardından İtfaiye Müdürü Mehmet Caner Polat kurtarma ekipmanları ile ilgili bilgi verdi. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 12 Kasım Düzce Depreminin Yıldönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement