2. Uluslararası Arkeoloji Uygulamaları Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

2. Uluslararası Arkeoloji Uygulamaları Sempozyumu

Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, Laodikya'nın "UNESCO Dünya Mirası Listesi"ne dahil olmasını hedeflediklerini söyledi.

22.05.2015 17:55

Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, Laodikya'nın "UNESCO Dünya Mirası Listesi"ne dahil olmasını hedeflediklerini söyledi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Enstitüsünün düzenlediği "2. Uluslararası Arkeoloji Uygulamaları Sempozyumu", Laodikya antik kentinde başladı.

Laodikya Kazıevi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Ali Değirmenci, 2008 yılından bu yana destek verdikleri Laodikya antik kenti kazılarının yılın 12 ayında devam ettiğini, kazılarda önemli mesafeler katedildiğini belirtti.

Antik çağın en önemli merkezleri arasında yer alan Laodikya'nın çok önemli dinsel mekanları da bünyesinde barındırdığına işaret eden Değirmenci, "Önceliğimiz bu kıymetli hazineyi, Laodikya'yı olanca hızıyla günyüzüne çıkarmak, 'UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde olmasını sağlamak. Bu çerçevede, 2013'te 'UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesi'ne girmeyi başardı. Laodikya, İncil'de bahsi geçen bir kent ve buradaki haç kilisesi, Hristiyan alemi için de en önemli, en eski kiliselerden bir tanesi. Üniversitemiz, GEKA ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte, 'Dünya Mirası Laodikya Uyanıyor' adında bir proje hazırladık. Kilisenin üzerinin kapatılması, piskopos evinin restore edilmesi, kilisenin ziyaret edilebilir hale gelmesi için çalışmalar yaptık. Bu sempozyum da bunun bir parçasıdır."

PAÜ Rektör Vekili ve Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt ise Denizli'nin konumu nedeniyle 19 antik kentin yanı sıra yüzlerce tümülüs ve höyüğe sahip olduğunu, bunun öneminin bir gereği olarak Arkeoloji Enstitüsü'nü kurduklarını anlattı.

PAÜ Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Celal Şimşek de Laodikya Kilisesi'nin tanıtılması için 4 dilde kitap ve 7 dilde kitapçık hazırladıklarını bildirdi.

İki gün sürecek sempozyumda, çoğunluğu bölgedeki antik kentlerde görevli 15'i yabancı 27 arkeoloğun bildiri sunacağı kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 2. Uluslararası Arkeoloji Uygulamaları Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement