2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu

2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Muizneiks: "Türkiye'deki ombudsmanlık kurumunun sadece iki yıl önce kurulduğu düşünüldüğünde iyi planlanmış olması harika"

21.10.2014 16:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muizneiks, " Türkiye'deki ombudsmanlık kurumunun sadece iki yıl önce kurulduğu düşünüldüğünde iyi planlanmış olması harika" dedi.

Muizneiks, Ankara'da düzenlenen 2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu'unda yaptığı konuşmada, ombudsmanlık kurumunun Avrupa Birliği ülkeleri arasında hızlı bir şekilde yayılmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Kurumun bağımsızlığının verimli çalışmasında son derece önemli olduğunu vurgulayan Muizneiks, kurumlardaki görev sürelerinin anayasal hükümlerle garanti altına alınmasının en çok tercih edilen şey olduğunu, Türkiye'nin de bu yöntemi seçmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Muizneiks, "Türkiye'deki ombudsmanlık kurumunun sadece iki yıl önce kurulduğu düşünüldüğünde iyi planlanmış olması harika" ifadesini kullandı.

Birçok AB ülkesinde ombudsmanlık kurumunun bağımsızlığının bütçedeki kesintiler ya da personel sayısındaki azaltmalarla ve kemer sıkma önlemleriyle sarsıldığına işaret eden Muizneiks, bu durumun bu ülkelerde bölgesel ombudsmanlık kurumlarının kapatılmasına ya da farklı kurumlara dönüştürülmesine neden olduğunu ifade etti.

Muizneiks, ekonomik kriz yaşandığı dönemlerde ombudsmanlık kurumlarının daha fazla şikayet dinlemesi gereken kurumlar olması gerektiğinin altını çizerek, kurumun ekonomik krizden en çok etkilenecek kesimler arasında yer alan çocukları, kadınları, yaşlıları ve engellileri gözlemleyerek hükümete tavsiyelerde bulunabileceğine işaret etti.

Sosyal medyanın önemine de değinen Muizneiks, sosyal medya ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak korunmasız kesimlere daha kolay ulaşılabileceğini kaydetti. Muizneiks, gençlerin zamanını çoğunlukla sosyal medyada geçirdiğini ve bu hedef kitleye ancak sosyal medya aracılığıyla ulaşılabileceğini vurguladı.

Türkiye'ye 2013'te geldiğinde, yazdığı raporda üzerinde durduğu noktalardan birisinin gelişmekte olan insan hakları altyapısı olduğunu anımsatan Muizneiks, "Ziyaretim sırasında Gezi olaylarını da inceledim ve ombudsmanlık kurumu tarafından bu konuda yapılması planlanan çalışmanın, kurumun güvenilirliğini sağlaması açısından mükemmel bir fırsat olduğunu söyledim. Ombudsmanlık kurumunun kararı detaylı, makul ve uluslararası standartlara dayanıyordu ve benim görüşlerim de o yöndeydi" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement