2014 Yılı I. Dönem Erzurum İşgücü Piyasası Talep Araştırması Tamamlanmıştır - Son Dakika
Yerel

2014 Yılı I. Dönem Erzurum İşgücü Piyasası Talep Araştırması Tamamlanmıştır

2014 Yılı I. Dönem Erzurum İşgücü Piyasası Talep Araştırması Tamamlanmıştır

İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır.

18.09.2014 14:58

İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Erzurum ilinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile Erzurum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 2014 yılı 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında Erzurum İşgücü Piyasası Talep Araştırması gerçekleştirilmiştir.

Erzurum ilinde gerçekleştirilen bu talep araştırması ile; Erzurum'daki işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlenmiştir.

Bu çalışma ile birlikte Erzurum'un işgücü piyasasının fotoğrafı çekilerek Erzurum'daki sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda Erzurum düzeyinde sektörel olarak istatistiksel ve anlamlı tahminler üretilmiştir.

ARAŞTIRMA BİLİMSEL VE ANLAMLI SONUÇLARA SAHİPTİR

Alan çalışması Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Erzurum'daki özel sektörde faal olan 10+ istihdamlı işyerlerinde gerçekleştirilmiştir. Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada Erzurum'da tam sayım yöntemi ile çalışılmıştır. Yani Erzurum ilindeki 10+ istihdamlı özel sektör işyerlerinin tamamı ziyaret edilmiştir. Toplamda 1199 işyeri bizzat ziyaret edilmiş, bu işyerlerinin 1062 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulanmıştır.

Çalışma kapsamında Erzurum ilinde 488 kişilik açık iş bulunmaktadır. Buna ek olarak, Erzurum'un "açık iş oranı" % 1,7 olarak hesaplanmıştır. Başka bir deyişle, Erzurum'da her 100 kişilik kadronun 98,3'si dolu 1,7'i ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin % 11'i, açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle, yaklaşık olarak her 10 işyerinden 1'inin açık işi bulunmaktadır. Açık işler için yaklaşık olarak % 74,7 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 42,6 lise ve dengi eğitimler, yüzde 17,1 oranında lise altı eğitimliler ve yüzde 15 lise üstü eğitimliler talep edilmektedir. Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde; açık işlerin yüzde 71,8'i iş ahlakına sahip olma, yüzde 66,5'i fiziki ve bedensel yeterlilik, yüzde 61,8'i takım çalışmasını, yüzde 61,8'i iletişim ve ifade yeteneğini, yüzde 43,5'i için etkin hesap yapabilme, talep edildiği tespit edilmiştir.

Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 13,5 ile Bilgi ve İletişim sektöründe tespit edilmiştir. Bilgi ve İletişim sektörünü yüzde 3,3 açık iş oranı ile İmalat sektörü ve yüzde 2,3 açık iş oranı ile Toptan ve Perakende Ticaret sektörü izlemektedir.

Erzurum'da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Müşteri Hizmetleri Görevlisi/Asistanı, Beden İşçisi (Genel), Satış Danışmanı, Pazarlamacı, Mobilya İmalat Ustası, Taş Kesme ve Oyma İşçileri, Şoför-Yük Taşıma, İş Makineleri Operatörü, Ön Muhasebeci ve Komi(Garson Yardımcısı) olduğu tespit edilmiştir.

Erzurum İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, işverenlerin Erzurum'da ilk 6 ayda 1054 kişinin temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin % 31,1'i eleman temininde güçlük çektiğini belirtmiştir. Başka bir deyişle, yaklaşık her 3 işverenden 1'i işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanmıştır.

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler; Satış Danışmanı, Garson(Servis Elemanı), Aşçı, Pazarlamacı, Muhasebeci, İş Makineleri Operatörü, Beden İşçisi(Genel), Çağrı Merkezi Görevlisi, Şoför-Yük Taşıma, Beden İşçisi(İnşaat) meslekleridir.

Erzurum İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçları 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle istihdamda 1269 kişilik net artışın beklendiğini bize göstermektedir. Başka bir deyişle, işverenler bugüne kıyasla, 30 Haziran 2015 tarihinde istihdamın net olarak % 4,5 artmasını beklemektedir.

30 Haziran 2015 tarihinde sektörler itibariyle net istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, en yüksek net istihdam artışı beklenen üç sektörün; Su Temini; Kanalizasyon, Atık Yönetimi ve İyileştirme Faaliyetleri, Bilgi ve İletişim ile Finans ve Sigorta Faaliyetleri sektörleri olduğu görülecektir.

Beden İşçisi(İnşaat), Güvenlik Görevlisi, Müşteri Hizmetleri Görevlisi/Asistanı, Çağrı Merkezi Görevlisi, Temizlik Görevlisi, Satış Danışmanı, Şoför-Yük Taşıma, Beden İşçisi(Genel), Yapı Yalıtımcısı, Şoför(Yolcu Taşıma) meslekleri 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam artışı beklenen mesleklerdir.

ERZURUM İŞGÜCÜ PİYASASI ANALİZİ RAPORLAŞTIRILMAKTADIR

Çalışmanın sonuç raporunda Erzurum'un işgücü piyasası arz ve talep yönüyle ele alınarak Erzurum'un işgücü piyasa yapısı ve işgücü piyasasının ihtiyaçları ortaya konulacaktır. Aktif İstihdam Politikalarının; özellikle de işgücü yetiştirme kurslarının tespit edilen ihtiyaçlara göre açılması planlanmaktadır.

Erzurum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Erzurum İşgücü Piyasası Talep Araştırması ile bilimsel temelden yoksun bir konu durumunda olan yerel işgücü piyasa yapılarının ve işgücü piyasası ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasını hedeflemektedir. Ayrıca Erzurum ilinde geliştirilecek istihdam politikaları; araştırmanın sonuçları dikkate alınarak oluşturulacaktır. İşgücü yetiştirme kursları, tespit edilen ihtiyaçlara göre açılacaktır. Önümüzdeki dönemde de, Erzurum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından her yıl en az bir defa bu yönde ve bu kapsamda araştırmalar yapılması hedeflenmektedir.

Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı "Erzurum İşgücü Piyasası Analizi Raporu" 2014 yılı Ekim ayı içerisinde yayınlanacaktır. Bu Rapor kapsamında Erzurum işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenecektir.

Araştırmanın; ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna faydalı olması beklenmektedir. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 2014 Yılı I. Dönem Erzurum İşgücü Piyasası Talep Araştırması Tamamlanmıştır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement