2016 Ürünü Tahmini Fındık Rekoltesi - Son Dakika
Ekonomi

2016 Ürünü Tahmini Fındık Rekoltesi

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2016 ürünü tahmini fındık rekoltesinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklanmasının, kamuoyunda her yıl yaşanan rekolte tartışmalarını ortadan kaldırdığını söyledi.

13.07.2016 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2016 ürünü tahmini fındık rekoltesinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklanmasının, kamuoyunda her yıl yaşanan rekolte tartışmalarını ortadan kaldırdığını söyledi.

Karan, merkeze bağlı Orhaniye köyünde gazetecilere yaptığı açıklamada, 2016 ürünü tahmini fındık rekoltesinin Bakan Çelik tarafından, 468 bin ton olarak açıklandığını anımsattı.

Bakanlığın, sektörün tüm unsurlarının katılımıyla oluşturduğu komisyonların çalışmaları sonucu tahmini rekoltenin belirlendiğini ifade eden Karan, beklentileri yönünde açıklanan bu rakama güvendiklerini dile getirdi.

Rekoltenin Bakan Çelik tarafından açıklanmasının kamuoyundaki tartışmaları ortadan kaldırdığını söyleyen Karan, şunları kaydetti:

"Geçmiş yıllarda sektördeki bazı kurumlar kendilerince rekolte açıklardı. Bu açıklamalar tartışmaları da beraberinde getirir, piyasada kafa karışıklıklarına neden olurdu. Biz yıllardır bu soruna bir çözüm bulunmasını, rekoltenin devletin en yetkili kurumu olan Bakanlık tarafından yapılmasını savunuyorduk. Nihayet sesimize kulak verildi ve rekolte dün Sayın Bakanımız tarafından açıklandı. İlk kez gerçekçi ve inandırıcı bir rakam ortaya çıktı. Tek merkezden yapılan açıklama kamuoyundaki 'rekolte düşüktü' veya 'yüksekti' tartışmalarını nihayet ortadan kaldırdı."

"Giresun'da fındık rekoltesi yüzde 50 azaldı"

Karan, Giresun'da fındık rekoltesinde yüzde 50 düşüş olduğunu belirterek, "Giresun'da ortalama fındık rekoltesi 110 bin ton civarında. Yapılan tespit çalışmaları sonucu tahmini rakam önümüzdeki sezon için 54 bin 797 ton. Giresun rekoltesinde yüzde 50'lik kayıp söz konusu. Özellikle külleme, başta zirai don ve fırtına olmak üzere doğa olayları, rekolteye ciddi zarar verdi." dedi.

468 bin ton olarak açıklanan tahmini rekoltenin piyasaya olumlu yansıdığını ve fındık fiyatında bugün itibarıyla 25 kuruşluk artış olduğunu dile getiren Karan, "Birkaç gündür durağan bir seyir izleyen fındık fiyatı, açıklamanın ardından yükselmeye başladı. Dün piyasada 9 lira olan fiyat, bugün 25 kuruş artarak 9,25 liraya çıktı. İlerleyen günlerde fiyatın ne olacağını şimdiden kestirmek imkansız, ama bizim beklentimiz iyi olacağı yönünde." diye konuştu.

"Rakam haklılığımızı ortaya koydu"

Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Temel Yanıkoğlu da AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni mahsul fındık rekoltesinin düşük olmasını beklediklerini, açıklanan rakamın haklılıklarını ortaya koyduğunu söyledi.

Yanıkoğlu, "Daha önce rekoltenin düşük gerçekleşeceğini ifade etmiştik. Beklentimiz yönünde bir rakam açıklandı. Bakan Çelik tarafından kamuoyuna duyurulan rakama inanıyor ve güveniyoruz." görüşünü belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2016 Ürünü Tahmini Fındık Rekoltesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement