23. Uluslararası Bizans Çalışmaları Kongresi Başladı - Son Dakika
Güncel

23. Uluslararası Bizans Çalışmaları Kongresi Başladı

"Bizans-Değişim Dünyası" temalı 23. Uluslararası Bizans Çalışmaları Kongresi, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da başladı.

22.08.2016 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Bizans-Değişim Dünyası" temalı 23. Uluslararası Bizans Çalışmaları Kongresi, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da başladı.

Uluslararası Bizans Araştırmaları Birliği tarafından Belgrad Üniversitesi Filoloji Fakültesi'nde düzenlenen ve 27 Ağustos'a kadar sürecek kongrenin açılışına Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic de katıldı.

Nikolic, burada yaptığı konuşmada, kongrenin Sırbistan Cumhurbaşkanlığının himayesinde düzenlendiğini anımsatarak, Bizans döneminin Signidunum'u, Ortaçağ ve Yeniçağ'ın Sırp başkenti Belgrad'da katılımcıları ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Kongrenin devam edeceği süre içinde bilimsel araştırmalar ve değişim dünyası teması hakkında dünyaya Belgrad'dan güçlü mesajlar verileceğini söyleyen Nikolic, "Dünyadaki değişimler sürekli olsa da her zaman insanlığın iyiliğine olmuyor." ifadelerini kullandı.

"İnsanlığın iyiliğine olmayan değişimlere" örnek olarak Kosova'nın UNESCO üyeliğine başvurusunu gösteren Nikolic, "bu şekilde Kosova'da bulunan, Sırp halkının Bizans mirası olan eserlerinin, tüm bilimsel araştırmalar gözardı edilerek ait olmayan bir milletin üzerine geçirilmek istendiğini" ileri sürdü.

Kosova'daki Sırp mirasının sadece bir döneme veya bir nesle ait olmadığını belirten Nikolic, bu mirasın her zaman, herkese ve tüm insanlığa ait olduğunu ifade etti.

Her 5 yılda bir yapılan Uluslararası Bizans Çalışmaları Kongresi'nde bu yıl Bizans, ideolojik, sanatsal ve kültürel açıdan derinlemesine ele alınacak. 1924 yılından itibaren düzenlenen kongrenin bir önceki ayağı da Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenmişti. Sofya'daki kongreye bin 100'den fazla araştırmacı ve bilim adamı katılmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 23. Uluslararası Bizans Çalışmaları Kongresi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement