44. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı - Son Dakika
Güncel

44. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı

44. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı'nda 3'ü Türkiye'den olmak üzere 40 ülkeden 695 buluş sergileniyor.

15.04.2016 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

44. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı'nda 3'ü Türkiye'den olmak üzere 40 ülkeden 695 buluş sergileniyor.

Palexpo Fuar alanında gerçekleştirilen etkinlikte, Türk Patent Enstitüsünün (TPE) 44. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı'ndaki standında, "katlanabilir demonte kutu tuğla sistemi", "kavşaklarda kontrolü sağlayan bilgi panosu" ve "akışkanlığı düşük ürünler için elastik iç torbalı ve valf mekanizmalı ambalaj" buluşları tanıtılıyor.

Adem Arıbaş ve Gürçağ Özler'in "katlanabilir demonte kutu tuğla sistemi" buluşu, "demonte, lego esaslı bir yapıya sahip bölme, oda veya alanın oluşturulmasını sağlayan, yüzey parçalarının birleştirilmesiyle oluşan kutu tuğla sistemi" olarak tanımlanıyor. Buluşa konu kolayca katlanabilen modüler yapıdaki tuğla sistemiyle üst üste dizilerek duvar, pano, panel, oda gibi yapı oluşturulması, özellikle de fuar stantları ve ev veya ofis içinde alçıpanın yerini alabilecek alternatif bir yeni bölme/oda oluşturacak yapılanma amaçlanıyor. Yüzey malzemesinin içe katlanabilmeyi sağlayan esnek yaylı "L" menteşe ve dışa katlanmayı sağlayan esnek, yaylı "U" menteşelerle yan yüzeylerinden birleştirilmesiyle kutu tuğla oluşturuluyor. Birbirinden bağımsız kutu tuğlaların, geçme kilit kısmı ve alttaki kutunun yuvarlak kısmın girdiği kilit yuvası alanıyla alt-üst olarak diğer bir deyişle dişili-erkekli birleştirilmesiyle ise 3 boyutlu, istenilen bölme veya oda veya alanın oluşturulması sağlanıyor.

Tanıtılan diğer buluş ise Şahin Öner'in "kavşaklarda kontrolü sağlayan bilgi panosu". Bu buluş, "kavşaklarda, sürücülerin yaklaştığı trafik ışığının o andaki durumunu sürücülere önceden bildirerek kontrolü artıran, sürücülerin kırmızı ışığa yakalanma ihtimalini minimuma düşüren ve geçiş üstünlüğü olan araçların kırmızı ışıkta beklemesini engellemeye yarayan bir bilgi panosu" şeklinde tanımlanıyor. Hangi tarihte ve saatte, hangi direğin hangi renkte, kaç saniye yanacağı bilgisi olan sinyal planına göre kavşaktaki tüm ışıkları yöneten ve kontrol eden yönetim kontrol birimi, bahsedilen yönetim kontrol birimiyle iletişim halinde olan ve yönetim kontrol biriminden aldığı verilerle sürücüleri kavşağın son durumu hakkında bilgilendiren bilgi panosu ve yönetim kontrol birimi, bilgi panosu ve geçiş üstünlüğü olan araçların birbirleriyle veri alış verişi yapmasını sağlayan haberleşme elemanı içeriyor.

Fuarda Necat Emircan'ın "Akışkanlığı düşük ürünler için elastik iç torbalı ve valf mekanizmalı ambalajı" da tanıtılıyor. "Esnek bir hazne içinde ambalajlanan düşük akışkanlığa sahip ketçap, mayonez, hardal gibi gıda veya gıda olmayan ürünlerin bir akış deliğinden dışarıya akıtılmasını kolayca ve ambalaj içinde ürün bırakılmadan yapılmasını sağlayan ve bu işlemi ürünü havayla hiç temas ettirmeden gerçekleştiren ambalaj içi yapılanması" olarak aktarılıyor. Kapak içine yerleştirilen ve sıkma anında hazneden dışarıya hava çıkışını kesen, serbest bırakma anında ise hazne içine hava girişini sağlayan bir valf mekanizması ile esnek hazne içine yerleştirilen ve içinde hiç hava bulunmayan bir ortamda ürünün muhafaza edildiği aseptik iç torba elde ediliyor.

Çeşitli alanlarda yüksek teknoloji içeren veya günlük hayata ilişkin pratik çözümler sunan özgün yeni buluşların tanıtıldığıı fuarda, 85 uzmandan oluşan uluslararası jüri ödüle layık görülenleri belirleyecek.

Fuar, 17 Nisan'da sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 44. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement