49. Asean Dışişleri Bakanları Toplantısı - Son Dakika
Güncel

49. Asean Dışişleri Bakanları Toplantısı

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, "Çin-ASEAN ülkeleri, kendi bölgesel barış ve istikrarının teşvikinden sorumlu olmalı." dedi.

26.07.2016 09:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, "Çin-ASEAN ülkeleri, kendi bölgesel barış ve istikrarının teşvikinden sorumlu olmalı." dedi.

Laos'un başkenti Vientiane'de düzenlenen 49. ASEAN dışişleri bakanları toplantısına katılan Vang Yi, üye ülkelerin bakanları ile bir araya geldiği Çin-ASEAN görüşmesinde, bölgesel barış ve istikrardan bölge ülkelerinin sorumlu olması gerektiğini söyledi.

Bölge ülkelerinin, bölgesel barış ve istikrarın güçlendirilmesinde iyi niyetli bir şekilde yapıcı rol oynamak isteyen tüm ulusları memnuniyetle karşılayacağını belirten Vang, Çin ve ASEAN ülkelerinin, ortak amaç güden bir topluluk inşa etmesinden yana umudu olduğunu söyledi.

Vang, Çin- ASEAN ekseninde kültürel, insani bağların ve stratejik ortaklığın artırılmasına dikkati çekerek, Çin'in, ASEAN ile iyi ilişkiler ve işbirlikleri noktasında da anlaşmaya varmada istekli olduğunu kaydetti.

Vang ayrıca, bölgede bir kargaşa çıkması durumunda taraf olmayan ülkelerin çekilebileceğini ve bölge ülkelerinin sorunla başa çıkmada yalnız kalacağının altını çizdi.

Öte yandan görüşmelere ilişkin hazırlanan ortak bildiride de, Güney Çin Denizi meselesi ele alınmış, tartışmalı bölgede barış ve istikrarın sürdürülmesinin bölge ülkelerinin yanı sıra uluslararası toplumun temel çıkarına uygun olduğuna işaret edilmişti.

ASEAN dışişleri bakanları toplantısına, 10 ülkenin dışişleri bakanlarının yanı sıra Doğu Timor, Papua Yeni Gine ve Norveç'ten delegeler katılırken, 2016 ASEAN Dönem Başkanlığını Laos yürütüyor.

ASEAN, 8 Ağustos 1967'de Malezya, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Singapur'un katılımıyla kuruldu. Brunei'nin 1984'te, Vietnam'ın 1995'te, Laos ve Myanmar'ın 1997'de ve Kamboçya'nın da 1999'da örgüte dahil olmasıyla üye sayısı 10'a yükseldi.

Yaklaşık 620 milyon kişinin yaşadığı ASEAN bölgesi, 4,5 milyon kilometre kareyi kapsıyor. ASEAN örgütünün öncelikli hedefleri arasında, bölge ülkelerinin ekonomik büyümesine ivme kazandırılması, toplumsal ve kültürel gelişim, bölgede barış ve istikrarın sağlanması yer alıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 49. Asean Dışişleri Bakanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement