Adalet Yanılsaması: ABD'nin Terörizm Soruşturmalarında İnsan Hakları İhlalleri" Raporu - Son Dakika
Güncel

Adalet Yanılsaması: ABD'nin Terörizm Soruşturmalarında İnsan Hakları İhlalleri" Raporu

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Kolombiya Hukuk Fakültesi İnsan Hakları Enstitüsü’nün raporunda, ABD’de 11 Eylül saldırısı sonrası terörle mücadele soruşturmalarında, Adalet Bakanlığı ve FBI’ın, terörist eylemde bulunma fikri önerisiyle veya eylemde bulunmaya cesaretlendirmesiyle bireyleri yasa dışı eylemlerde bulundurduğu iddia edildi.

21.07.2014 20:29

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Kolombiya Hukuk Fakültesi İnsan Hakları Enstitüsü'nün raporunda, ABD'de 11 Eylül saldırısı sonrası terörle mücadele soruşturmalarında, Adalet Bakanlığı ve FBI'ın, terörist eylemde bulunma fikri önerisiyle veya eylemde bulunmaya cesaretlendirmesiyle bireyleri yasa dışı eylemlerde bulundurduğu ileri sürüldü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Kolombiya Hukuk Fakültesi İnsan Hakları Enstitüsü'nün, 2001 yılından bu yana Amerikalı Müslümanlara yönelik insan hakları kaygısı uyandıran terörizmle alakalı soruşturmalarla ilgili raporu, Ulusal Basın Kulübü'nde düzenlenen toplantıyla açıklandı.

"Adalet Yanılsaması: ABD'nin Terörizm Soruşturmalarında İnsan Hakları İhlalleri" adlı 214 sayfalık raporda, 11 Eylül 2001'den itibaren ABD'nin federal mahkemelerinde terörizmle ilgili 500'den fazla soruşturmanın terörist suçları önlemenin ötesinde kovuşturmalar olduğunun altı çizildi.

Raporda 27 terörizm soruşturmasının ayrıntılarına yer verilirken, davaların başlangıcından tutukluluk şartlarına varıncaya kadar birçok süreçte, aşırı agresif olan gizli operasyonlardan tutukluların gereksizce kısıtlayıcı koşullarına varıncaya kadar birçok ihlale dikkat çekildi.

Bazı soruşturmaların terörist eylemleri finansa eden veya planlayan bireyleri hedef aldığına değinilen raporda ancak bazı soruşturmaların da herhangi bir terörist eylemle ilgisi olmayan veya hükümet tarafından haklarında soruşturma başlatıldığında terörü finanse etmeyen kişilere yönelik gerçekleştirildiği vurgulandı. Raporda, "Davaların birçoğu, abartılı şekilde uzun hapis cezasıyla sonuçlanan hukuki sürecin ve tutukluluk şartlarının ihlalini kapsıyor" ifadesine yer verildi.

FBI'ın bazı soruşturmalarda bireylere terörist eylemde bulunma fikri aşıladığı veya onları cesaretlendirerek yasa dışı eylemlerde bulundurduğu iddialarına yer verilen raporda, hükümetin kapsayıcı araştırmalar yürütmediği aktarıldı. Raporda, "Birden çok yapılan araştırmalar, 11 Eylül 2001'den beri federal terörizmle mücadele mahkumiyetlerinin yaklaşık yüzde 50'sinin ihbarcıların aktardıklarıyla sonuçlandığını ortaya koyuyor. Gizli operasyonların yüzde 30'unun temelinde de ihbarcılar etkin rol oynuyordu" denildi.

Raporda, FBI'ın zihinsel engelli ve yardıma muhtaçların da aralarında bulunduğu özellikle korunmasız kişileri hedef seçtiği kaydedildi.

Raporun tanıtımında konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü Washington Şubesi Direktör Yardımcısı Andrea Prasow, Amerikalılara, hükümetleri tarafından, ABD içinde terörizmi önleme ve soruşturmayla emniyette tutulduklarının söylendiğini belirterek, "Ancak yakından bakıldığında, bu insanların, emniyet yetkilileri tarafından teşvik edilmediği, baskı uygulanmadığı ve bazen terörist eylemlerde bulunmaları için ödeme yapılmadığı zaman, hiçbir suç işlemeyeceğini fark ediyorsunuz" dedi.

Prasow, "ABD hükümeti, Amerikalı Müslümanlara terörist eylemde bulunmaya hazır kişiler olarak muamele etmeyi sonlandırmalı" diye konuştu. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Adalet Yanılsaması: ABD'nin Terörizm Soruşturmalarında İnsan Hakları İhlalleri' Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement