AFAD-Türkiye Deprem Veri Merkezi Protokolü İmzalandı - Son Dakika
Güncel

AFAD-Türkiye Deprem Veri Merkezi Protokolü İmzalandı

AFAD-Türkiye Deprem Veri Merkezi Protokolü İmzalandı

AFAD - Türkiye Deprem Veri Merkezi için protokol imza töreni düzenlendi.

23.12.2013 18:46  Güncelleme: 18:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Türkiye Deprem Veri Merkezi sayesinde kaynak israfı ve koordinasyon eksikliğinin de önüne geçileceğini söyledi.

Başbakanlık AFAD tarafından, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) teknik işbirliğinde kurulmasına karar verilen, AFAD-Türkiye Deprem Veri Merkezi (AFAD-TDVM) için protokol imza töreni düzenlendi.

AFAD Başkanı Oktay, deprem zararlarının azaltılmasına yönelik çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

Gelişmiş ülkelerde de deprem veri merkezi ya da deprem veri bankası adı altında benzer oluşumlar bulunduğunu belirten Oktay, AFAD TDVM'nin öncelikle ulusal ve bölgesel bazda ardında da uluslararası alanda ciddi çalışmalar yürüteceğini ifade etti.

Oktay, Türkiye'de ulusal ve yerel ölçekte zayıf ve kuvvetli deprem gözlem ağı kuran ve işleten kurum, kuruluş ve üniversitelerin bulunduğunu kaydetti.

Deprem gözlem ağlarının, deprem riskini azaltma ve deprem kayıplarının en aza indirgenmesi çalışmalarında vazgeçilmez bir unsur olduğuna dikkati çeken Oktay, şöyle konuştu:

"Bu çalışmalar büyük ölçüde kamu kaynakları kullanılarak yürütülmektedir. Bu işletim şekli, kaynak israfı ve koordinasyon eksikliği sorununa da yol açabilmektedir. Bu kaynak israfı ve koordinasyon eksikliğinin önüne geçilmesi, istasyonların ve alınan verinin kalitesi ile güvenirliğinin standartlara uygun hale getirilmesi için ilgili kurum, kuruluş ve üniversiteler arasında işbirliğini gerektirmektedir."

Oktay, merkezin, sismik ağları işleten kurum, kuruluş, üniversite ve araştırma merkezlerinin işlettiği sismik ağlardan elde edilen sayısal deprem verilerinin eş zamanlı aktarılmasıyla verilerin standart hale getirilmesini, depolanmasını, saklanmasını, belirli kurallar çerçevesinde ulusal ve uluslararası tüm araştırmacılara dağıtılması işlemlerini yürüteceğini bildirdi.

Merkez sayesinde konuyla ilgili bilgi kirliliğinin de azaltılacağını dile getiren Oktay, 7 gün 24 saat hizmet verecek merkezin internet sitesinin de bulunacağını aktardı.

-Prof. Dr. İbicioğlu-

Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da depremle ilgili toplumda yeterli bilincin oluşmadığını belirtti.

Depremin unutularak ve geçiştirilerek algılandığını dile getiren İbicioğlu, üniversiteler olarak konuyla ilgili her türlü projeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi.

"Üniversiteler olarak biz bu konuda her türlü yükümlülüğü yerine getirmeye hazırız" diyen İbicioğlu, Türkiye Deprem Veri Merkezinin oluşturulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konuşmaların ardından AFAD-Türkiye Deprem Veri Merkezine ilişkin protokol, imzalandı.

-türkiye deprem veri merkezi

-protokol

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AFAD-Türkiye Deprem Veri Merkezi Protokolü İmzalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement