Afganistan'da Ahmedzai'nin Devlet Başkanı Seçilmesi - Son Dakika
Güncel

Afganistan'da Ahmedzai'nin Devlet Başkanı Seçilmesi

Seçim Komisyonu, Ahmadzai’ye İtibar Belgesi verdi Seçim Komisyonu Başkanı: "Seçimde hile yapılmaması elektronik kimlik kartlarına bağlı"

26.09.2014 16:11

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu, Kabil'de düzenlenen törende, devlet başkanı seçilen Eşref Gani Ahmadzai'ye oyların çoğunu elde ederek seçimi kazandığı için İtibar Belgesi verdi.

Ahmadzai, belgeyi, Seçim Komisyonu Başkanı Ahmet Yusuf Nuristani'nin elinden aldı. İtibar Belgesi'nde, Ahmadzai'in oyların yüzde 55,27'sini kazandığı belirtiliyor.

Nuristani, yaptığı konuşmada, seçimde yolsuzluk yapıldığını teyit ederken, oyların tekrar sayılmasının ardından, seçime 8 milyondan fazla kişinin katıldığının tespit edildiğini vurguladı.

Ahmadzai'in rakibi Abdullah Abdullah, seçime 8 milyondan fazla kişinin katılmadığını, komisyon yolsuzluk yaptığı için, seçmen sayısının fazla gösterdiğini iddia etmişti.

Seçim sürecinin uzaması nedeni ile zarar gören Afgan halkından özür dileyen Nuristani, "Tüm vatandaşlarımızın kimlik kartları elektronik ve seçmenlerin sayısı belli olmadığı sürece, seçim komisyonu üyeleri melek de olsa seçimde yolsuzluk yapılacak" dedi.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası topluma seçim sürecini desteklediği için teşekkür eden Nürisani, Ahmadzai'den, gelecekte seçim süreçlerinin düzenli bir şekilde tamamlanması için seçim komisyonuna gereken desteği vermesini istedi.

Ahmadzai ise diğer ülkelerde seçime katılmanın zor bir şey olmadığını dile getirerek, "Afganistan'da halkımız hayatları pahasında oylarını kullandılar, oylarını kullanılanlardan bazıları öldürüldü, bazılarının da parmakları kesildi" dedi.

Seçim ve hükümet sisteminin geliştirilmesinin önceliklerinden olduğunu ifade eden Ahmadzai, "Gelecekte kimsesinin şüphe etmeyeceği bir seçim sürecimiz olmalı" ifadesini kullandı.

Ahmadzai, rakibi Abdullah ile anlaşması üzerinde kurulan Ulusal Birlik hükümetinin, halkın kullandığı oyların sonucunda ortaya çıktığını vurguladı. Abdullah ile halkın umutlarını yerine getireceğini söz veren Ahmadzai, görevi sona erecek olan Hamid Karzai'nin çok iyi bir lider olduğunu söyleyerek, "Hamid Karzai, ülkemizin tarihinde ilk kez, iktidarı barışçıl bir şekilde halk tarafından seçilen yeni devlet başkanına devrediyor, o hep benim başkanım kalacak" dedi.

Afganistan'da devlet başkanlığı seçim süreci, Abdullah'ın ikinci turda hile yapıldığını iddia etmesi nedeniyle çıkmaza girmişti. Abdullah ve Ahmedzai, daha sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin girişimleriyle, ulusal birlik hükumetinin kurulması ve iktidar paylaşımı üzerinde anlaşmıştı. Afganistan Seçim Komisyonu, pazar günü Ahmedzai'nin ülkenin yeni devlet başkanı olduğunu açıklamıştı.

Devlet Başkanı seçilen Ahmadzai, pazartesi günü görevi Devlet Başkanı Hamid Karzai'den devralacak. - Kabil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan'da Ahmedzai'nin Devlet Başkanı Seçilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement