Ağaçlar Erken Çiçek Açtı - Son Dakika
Yerel

Ağaçlar Erken Çiçek Açtı

Ağaçlar Erken Çiçek Açtı

Sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle birçok bölgede meyve ağaçları erken çiçek açtı.

04.03.2014 11:13

Sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle birçok bölgede meyve ağaçları erken çiçek açtı. Vatandaşlar ve çiftçiler; erken çiçek açan meyve ağaçlarının, muhtemel bir don olayında göreceği zararlara karşı tedirgin.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, meyve ağaçlarının dengesini de değiştirdi. Sarayönü'nde kayısı, badem, erik ağaçları, normalden bir ay önce çiçek açtı. Ağaçların erken çiçek açmasından Sarayönü'nde çiftçiler ve vatandaşlar, mevsimlerin dengesinde meydana gelen değişiklikten endişe ediyor.

Kuraklıktan endişe ediliyor

Konu hakkında açıklama yapan Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karlı, son yıllarda iklim değişikliğinin kendini iyice hissettirmeye başladığını belirterek, bu yıl da kuraklığın ciddi derecede hissedilmesinden endişe ettiğini söyledi. Özellikle meyve ağaçlarının Nisan ayındaymış gibi çiçek açtığını, çiftçilere sigorta yaptırmaları konusunda uyarıda bulunduklarını söyledi.

-Sarayönü'nde don riski var

AA muhabirine açıklamada bulunan Karlı, şunları kaydetti:

"Mart ayında olmamıza rağmen sanki Nisan-Mayıs aylarındaki gibi bir havada yaşamaktayız. Bu da son günlerde meyve ağaçlarında ve tarımda etkisini gösteriyor. Özellikle meyve ağaçlarında çiçekler açtı ve bunun neticesinde artık o çiçeklenmenin ardından üreticilerimizin de kendilerine göre önlemlerini alıp ilaçlıyor. Ne yazık ki Sarayönü'nde Nisan sonuna kadar don olayı riski bulunmakta. Bundan ağaçlar zarar görecektir ve Sarayönü için büyük bir kayıp olacaktır. Son ekilen buğday arazilerinde de kuraklığın etkisi kendini hissettiriyor.  Uzun yıllar ortalamasında, özellikle 15 Kasım-15 Şubat aralığındaki üç aylık periyodu eskiyle kıyasladığımızda yağış olarak gerçekten kurak denilecek bir periyottayız. Şu an itibarıyla bitkilerin, özellikle hububatın gelişme devresinin daha başlangıcı. Bundan sonra kazanılabilecek bir yağışla zarara uğramadan bunu telafi edebiliriz ama ilerleyen dönemlerde çayırlaşma, kökleşme, sapa kalkma devrelerinde kuraklığın devam etmesi durumunda bu hububat alanlarında hem kalitenin hem de verim ve rekoltenin düşüşü anlamına gelir ki bu da hiç karşılaşmak istemediğimiz bir korkulu rüyamız."

Mevsimsel değişikliklere bakıldığında bugün, daha önceki yıllara göre çiçeklenmenin başlangıcının yaklaşık bir ay erken geldiğini ifade eden Karlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu sene 15 derece ile 22 derece aralarında devam eden ve yaz gününü andıran iklim şartları, hava sıcaklığı var. Önümüzdeki günlerde, Mart içerisinde hava sıcaklıklarında düşüş beklendiği söyleniyor. Bu düşüşlerle birlikte eğer don olayı yaşanırsa meyvelerde büyük bir verim kaybı yaşanır. Bu Sarayönü ekonomisinin ciddi anlamda zarar görmesi demektir. Sarayönü ekonomisi de tarıma dayalı olduğundan, çiftçinin zarar görmesi, ekonomiyi önümüzdeki yıllarda ciddi anlamda etkileyecektir diye düşünüyorum. Bu iklim değişikliği sadece Sarayönü'nde değil, Türkiye genelinde de kendini hissettirmiş durumda." - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ağaçlar Erken Çiçek Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement