Aile Ekonomisine Katkı İçin Dokudukları Halılara Alıcı Arıyorlar - Son Dakika
Güncel

Aile Ekonomisine Katkı İçin Dokudukları Halılara Alıcı Arıyorlar

Aile Ekonomisine Katkı İçin Dokudukları Halılara Alıcı Arıyorlar

Dalaman ilçesine bağlı Gürleyik köyünde kadınlar, aile bütçesine katkı sağlamaları amacıyla açılan kursta dokudukları ürünlerin pazarlanması için destek bekliyor Dalaman Kaymakamı Şimşek: "Kurs sayesinde unutulmaya yüz tutmuş el sanatları kültürünü yaşatmayı başardık.

22.01.2014 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ALİ RIZA AKKIR - Dalaman ilçesine bağlı Gürleyik köyünde aile bütçesine katkı sağlamaları amacıyla açılan kursta dokudukları halıları satamayan kadınlar, ürünlerin pazarlanması konusunda yetkililerden destek bekliyor.

Dalaman Kaymakamlığı, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve İŞKUR tarafından açılan dokumacılık kurslarını tamamlayan kursiyerler halı, seccade, paspas, minder, yolluk gibi el sanatları ürünleri yapıyor. Gürleyik köyünün ilçeye uzak olması nedeniyle dokudukları halıları satamayan kadınlar, yeni halılar dokumak için ellerindeki ürünleri satacakları günü bekliyor.

Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gürleyik köyünün ilçe merkezine 70 kilometre uzaklıkta, ekonomik sıkıntıları olan bir köy olduğunu söyledi.

Köyde yaşayan kadınlara yönelik alternatif iş sahası oluşturmak amacıyla Dalaman Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile halı dokumacılığı kursu açtıklarını anlatan Şimşek, kursa ilk etapta 14 kişinin katıldığını, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce kursta kullanılan malzemelerin temin edildiğini belirtti.

Şimşek, kursiyerlerin bir usta öğretici eşliğinde kurs süresi boyunca her biri 2 metrekarelik halı dokuduklarını ifade ederek, "Kursun ardından Muğla İŞKUR Müdürlüğü ile Mesleki Eğitim İşbirliği protokolü imzaladık. Buradaki amacımız kursiyerlere maddi açıdan da destek olmaktı. Kursa katılan kadınlar hem günde 20 lira yevmiye almış oldu hem de üretime devam etti" dedi.

Kursun geçtiğimiz günlerde sona erdiğini dile getiren Şimşek, açılan kurs ile hem yöre ekonomisine hem de kadınların ev ekonomilerine katkı sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

Kaymakam Şimşek, kurs sayesinde unutulmaya yüz tutmuş el sanatları kültürünü yaşatmayı başardıklarını, bundan sonraki hedeflerinin ise dokunan halıların pazarlanması sağlamak olduğunu kaydetti.

Muğla bölgesinin turizm kenti olduğu için pazarlama konusunda sıkıntı yaşamayacaklarına işaret eden Şimşek, bölgedeki otellerle ve turizm işletmeleriyle işbirliği içerisinde olduklarını, pazarlama sıkıntısını aştıktan sonra kursa devam edeceklerini bildirdi.

En büyük sıkıntı pazarlama

Gürleyik köyü muhtarı Bilal Kaplan ise Gürleyik'in dağlık bir köy olduğu için kadınların çalışacak iş alanının kısıtlı olduğunu ifade etti.

Köyün ekonomik gelir getirecek kaynaklarının bulunmadığına işaret eden Kaplan, "Eskiden çok sık yapılan halı ve kilim dokumacılığıyla kadınlarımızın çalışmasını istedik ama dokudukları ürünleri satamıyorlar. Satış için destek bekliyoruz. Satış başladığı zaman el emeği göz nuru ürünler değerlenmiş ve halıcılığı da canlandırmış olacağız" diye konuştu.

El sanatları öğreticisi Pakize Yorulmaz da kursa katılan 18 öğrencinin aldıkları eğitimle halı, seccade, paspas, minder, yolluk gibi el sanatları ürünlerini yaptıklarını söyledi.

En büyük sıkıntılarının pazarlama olduğunu kaydeden Yorulmaz, "Kadınlar çalışıyor, üretiyor ama emeklerinin karşılığını alamıyor. İlgililerden bize el uzatmalarını istiyoruz. Kadınların ürünleri satılırsa aile bütçelerine katkı sağlayacak ve ekonomik özgürlüklerini edinmiş olacak" dedi.

Kursiyer Safiye Cin de 2 çocuğunun okuduğunu, eşine katkı sağlamak için kursa geldiğini ifade etti.

Maddi sıkıntılardan dolayı kız çocuklarının okuyamadığını vurgulayan Cin, ürettikleri ürünleri sürekli satma imkanı bulurlarsa aile bütçelerinin rahatlayacağını dile getirdi. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aile Ekonomisine Katkı İçin Dokudukları Halılara Alıcı Arıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement