Aileler Lys Tercihlerinde Çocuklarının Yanında Olmalı - Son Dakika
Eğitim

Aileler Lys Tercihlerinde Çocuklarının Yanında Olmalı

Aileler Lys Tercihlerinde Çocuklarının Yanında Olmalı

OMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Karabekiroglu: "(SBS ve LYS tercih süreci) Çocuğun bir noktada zorlanmaması, tek bir tercihe şartlandırılmaması ve kararının öncelik göreceğinin vurgulanması gerekir"

06.07.2014 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Koray Mehmet Zeynel Karabekiroğlu, ailelerin SBS ve LYS'ye giren çocuklarının tercih sürecinde yer alması gerektiğini belirterek, "Çocuğun bir noktada zorlanmaması, tek bir tercihe şartlandırılmaması ve kararının öncelik göreceğinin vurgulanması gerekir" dedi.

Karabekiroglu, adayların tercih aşamasında seçeneklerini kendilerinin belirlemiş olduğuna inanmaları ve bunu hissetmeleri gerektiğini söyledi.

Sorumluluk vermenin ve başarılarını ödüllendirmenin yanı sıra sürece odaklanmalarının çocukların özgüvenini artıracağını ifade eden Karabekiroglu, şöyle konuştu: "SBS'de ailenin biraz daha inisiyatif kullanabildiğini görüyoruz ancak üniversiteye girişte ergenin fikri biraz daha ön plana çıkabilmektedir. Aileler çocuklarının doğru tercih yapmasında uzun yıllardır biriktirdikleri iyi bir güven ilişkisi ve sağlıklı etkileşim gibi faktörlerin ön planda olacağına inanmaktadır. Yani bu uzun zaman alan bir süreçtir. Bir, iki haftada da oluşmayacaktır. Bu süreçle aileler çocuğunun yeteneklerini bilmeli. Çocuğun bir noktada zorlanmaması, tek bir tercihe şartlandırılmaması ve onun kararının öncelik göreceğinin vurgulanması gerekir."

Ortak tercih listesi oluşturulmalı

Ergenlik dönemindeki çocuklarda çeşitli iletişim sorunları yaşanabileceğini dile getiren Karabekiroglu, şunları kaydetti:

"Ergen psikolojisini bilerek hareket etmek ve onun özerkliğini çiğnemediğimizi hissettirmek önemli. Bunun yanında davranış ve kişilik gelişimi sorunlarıyla karşılaşılırsa sağlıklı karar vermek zorlaşabilir. Bu durumda çok hızlıca psikolojik/psikiyatr desteği almak yararlı olabilir. Aileler çocuklarıyla tercih sürecinin içinde yer almalı. Bunun için öncelikle herkes olası bir tercih listesi çıkarmalı. Liste çeşitli kriterlere göre puanlandırılmalıdır. Örneğin, mesleğin geleceği, çalışma şartları, ekonomik yönü, çocuğa uygunluğu, okulun kalitesi gibi konular 10 üzerinden puanlanmalıdır. Bu puanlamayı yapabilmek için de her birey iyi bir araştırma ve inceleme yapmalıdır.

Böylelikle herkes en rasyonel listesini oluşturmuş olur. Çocuğun puanları iki ile çarpılır ve anne-babasının puanlarıyla toplanır. Böylelikle en akılcı ortak liste yapılabilir."

Milliyet

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Aileler Lys Tercihlerinde Çocuklarının Yanında Olmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement