Akbank'tan İpotek Teminatlı Menkul Kıymet Programı - Son Dakika
Güncel

Akbank'tan İpotek Teminatlı Menkul Kıymet Programı

Akbank Uluslararası Bankacılık'tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kefeli: "Türkiye'nin ilk İTMK programını kurmanın yanında ilk ihraca ilişkin sözleşmeyi de imzalamış olmak memnuniyetimizi artırdı.

24.12.2014 12:36

Akbank Türkiye'nin ilk İpotek Teminatlı Menkul Kıymet (İTMK) Programını kurarak ilk ihraca ilişkin sözleşmeyi imzaladı.

Akbank'tan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de konut finansmanından kaynaklanan alacaklar teminat gösterilerek tahvil ihraç edilmesini sağlayan İTMK Programını kuran ilk banka Akbank oldu.

Banka aynı zamanda, program altında 5 yıl vadeli yaklaşık 425 milyon Türk Lirası veya karşılığı yabancı para tutarındaki ilk ihracın Avrupa Yatırım Bankası'na (AYB) yapılması konusunda ihraç sözleşmesi imzaladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank Uluslararası Bankacılık'tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, Akbank olarak Türk bankalarının yurt dışı sermaye piyasası işlemlerine öncülük etmeyi sürdürdüklerini belirterek, "Türkiye'nin ilk İTMK programını kurmanın yanında ilk ihraca ilişkin sözleşmeyi de imzalamış olmak memnuniyetimizi artırdı. Bu ilgi ve destek için AYB'ye teşekkür ediyoruz" dedi.

Kefeli, söz konusu ihraç programının yurt dışında TL de dahil farklı para birimlerinde, değişen vadelerde ihraç yapabilmeyi mümkün kıldığını aktararak, bu kapsamda, piyasa koşullarına bağlı olarak gelecek dönemde gösterge niteliğinde avro cinsinden bir ihraç yapmayı da hedeflediklerini ifade etti.

Yaptıkları görüşmelerde yatırımcı talebi açısından hayli kritik olan İTMK düzenleme altyapısının üst standartlarda bulunduğunu ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) bu yönde attığı adımların takdir edildiğini gördüklerini vurgulayan Kefeli, "Ayrıca, teminat olarak kullanılacak konut kredilerinin yüksek kalitesi borçlanma aracının pazarlanabilmesi açısından diğer önemli bir avantaj. Bu iki önemli avantajı en iyi şekilde kullanarak en uygun koşullarda İTMK ihraçları yapmayı hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Akbank'ın 2010 yılında yaptığı ilk eurobond ihracından sonra, sektörün toplam eurobond ihraçlarının 25 milyar doları aşarak sektörün en önemli borçlanma aracı haline geldiğini belirten Kefeli, şunları kaydetti:

"2013 yılında ise çok doğru bir zamanlama ile Türkiye'den yurt dışında ilk TL eurobond ihracını gerçekleştirdik. En az 5 yıl vade ile ihraç edilen eurobondların uzun vade yapısının, hedeflenen ekonomi politikaları ile de uyum içinde olması altı çizilmesi gereken bir husus. Bu iki önemli borçlanma aracından sonra bu defa, yine yurt dışından uzun vadeli borçlanmayı mümkün kılacak, yeni yatırımcı tabanına ulaşılmasını sağlayacak ve borçlanmanın sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak yeni bir borçlanma aracının hazırlıklarını tamamladık. Üstelik İTMK'ların teminatlı yapısı nedeniyle halihazırda eurobond'lardan 3 basamağa kadar daha yüksek kredi derecelendirme notu alarak A3 notu almasını bekliyoruz. İTMK'ların bu özelliği sayesinde daha düşük faiz oranına sahip tahviller ihraç edebilmeyi öngörüyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Akbank'tan İpotek Teminatlı Menkul Kıymet Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement