Almanya'daki Terör Örgütü Nsu Davası - Son Dakika
Güncel

Almanya'daki Terör Örgütü Nsu Davası

NSU terör örgütü üyelerinden Zschaepe’nin avukatlarını azletme talebi reddedildi.

22.07.2014 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının baş sanığı Beate Zschaepe'nin avukatlarını azletme talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi, terör örgütü NSU'nun hayattaki tek üyesi ve davanın baş sanığı Zschaepe'nin avukatlarını azletme talebini karara bağladı. Mahkeme Heyeti Başkanı Hakim Manfred Götzl,  sanık Beate Zchaepe'nin avukatlarını azletme talebinin kabul edilmediğini bildirdi.

Daha sonra salondaki tanıkların dinlenmesine geçildi.

Avukatlarının tavsiyesiyle bugüne kadar susma hakkını kullanan Zschaepe, çarşamba günü yapılan 128. duruşmada bir polis memuru aracılığıyla Mahkeme Heyeti Başkanı Manfred Götzl'e ilettiği mesajda, avukatlarına olan güvenini kaybettiğini bildirmişti.

Mahkeme Zschaepe'ye avukatlarını azletme talebinin gerekçelerini yazılı olarak sunması için perşembe gününe kadar süre vermiş, ardından bu süreyi cuma gününe uzatmıştı. Zschaepe'nin cuma günü gönderdiği dilekçe, Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından pazartesi günü ele alınmıştı.

Mahkeme kaynakları, Zschaepe'nin dilekçesinde öne sürdüğü gerekçelerin, avukatları değiştirmek için yeterli bulunmadığını kaydettiler.

NSU'nun hayattaki tek üyesi Zschaepe'nin avukatlarını azletme isteği Alman kamuoyunda sanığın konuşabileceği spekalüsyonlarına yol açmış, NSU'nun karanlık bağlantıları ve eylemlerine ilişkin yeni ipuçlarının ortaya çıkabileceği beklentisini doğurmuştu.

Almanya'da, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren, çok sayıda soygun gerçekleştiren NSU terör örgütünün varlığı ve cinayetlerdeki rolü ancak 2011 yılı sonunda ortaya çıkarılabilmişti.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 2011 Kasım ayında bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.  Münih'te 2013 yılı mayıs ayından bu yana devam eden davada susma hakkını kullanıyor.

NSU'yu kuran Neonazilerin yıllarca yer altında faaliyet göstermelerine rağmen Alman güvenlik birimleri tarafından tespit edilememiş olması, 2011 yılında Almanya'da büyük bir skandala yol açmış, NSU üyelerinin geçmişte bazı istihbarat muhbirleriyle ilişki kurmuş olmaları skandalın boyutlarını daha da genişletmişti.

Almanya iç istihbarat teşkilatında aşırı sağcı gruplara ve kullanılan muhbirlere ilişkin bazı belgelerin 2011 yılı sonunda imha edilmesi ve bunun kamuoyuna sızması kuşkulara yol açmıştı. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'daki Terör Örgütü Nsu Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement