Anayasa Mahkemesinden RTÜK Üyeliği Seçimi Kararı - Son Dakika
Güncel

Anayasa Mahkemesinden RTÜK Üyeliği Seçimi Kararı

Anayasa Mahkemesinin, 14 Temmuz 2015 tarihli Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği seçimine ilişkin iptal istemlerini içeren ret kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

07.10.2015 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesinin, 14 Temmuz 2015 tarihli Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği seçimine ilişkin iptal istemlerini içeren ret kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

CHP, RTÜK'te boşalacak ve HDP ile MHP grubuna düşen üyelik için yapılacak seçimde her iki partiden ikişer adayın adına birleşik oy pusulasında yer verilmesine ilişkin TBMM Başkanlığı işlemi ile Arif Fırtına'nın RTÜK üyeliğine seçilmesine itiraz ederek, konuyu Anayasa Mahkemesine taşıdı.

Başvurunun ilk incelemesini yapan Yüksek Mahkeme, iptal ve yürürlüğün durdurulması istemlerini görevsizlik nedeniyle reddetti.

Kararda, Anayasa'nın 148. maddesine göre, Anayasa Mahkemesinin, kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve TBMM İçtüzüğünün sadece şekil bakımından denetleyebileceği hatırlatıldı.

TBMM Başkanlığınca tesis edilen işlem dava konusu yapılsa da söz konusu uygulamaya dair alınmış bir Genel Kurul kararı bulunmadığına işaret edilen kararda, "Parlamento kararı ve dolayısıyla içtüzük değişikliği niteliğinde olmayan TBMM Başkanlığı işleminin anayasa yargısı denetimine tabi olmayacağı açıktır. Açıklanan nedenle TBMM Başkanlığı işlemine yönelik iptal talebinin görevsizlik nedeniyle reddi gerekir" denildi.

Anayasa'ya göre, RTÜK üyelerinin, siyasi parti gruplarının üye sayısı oranında belirlenecek üye sayısının ikişer katı olarak gösterilecek adaylar arasında, her siyasi parti grubuna düşen üye sayısı esas alınarak TBMM Genel Kurulunca seçildiği anlatılan kararda, siyasi parti gruplarının üye sayılarının eşit olması halinde nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiğine dair bir hükmün Anayasa'da ve TBMM İçtüzüğünde bulunmadığı belirtildi.

Kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Dava konusu TBMM kararıyla herhangi bir kural konulmamakta, Anayasa'nın 133. maddesinin ikinci fıkrasının uygulanmasından ve iki siyasi parti grubunun üye sayılarının eşit olması nedeniyle RTÜK üyeliğinin bu parti grupları arasında kendiliğinden dağıtımının yapılamamasından kaynaklanan sorunu çözmeye yönelik ve bu hususla sınırlı bir seçim yapılmaktadır. Bu itibarla dava konusu TBMM kararının düzenleyici işlem ve içtüzük değişikliği niteliğinde olmadığı, mevcut sorunla sınırlı ve bu sorunu çözmeye yönelik münferit bir parlamento kararı olduğu açıktır. Bu nedenle söz konusu TBMM kararının, Arif Fırtına'nın RTÜK üyeliğine seçilmesine ilişkin bölümüne yönelik iptal talebinin de görevsizlik nedeniyle reddi gerekir."

Usul tartışması açılmıştı

TBMM'de RTÜK'te boşalan 3 üyelik için 14 Temmuz'da seçim yapılmıştı.

Seçimden önce MHP ile HDP'nin milletvekili sayısı eşit olması nedeniyle bir üye seçimine ilişkin usul tartışması açılmış, CHP ve HDP söz konusu üyenin kurayla AK Parti ve MHP ise seçimle belirlenmesini istemişti.

Meclis Başkanvekili Naci Bostancı, üyenin seçimle tespit edileceğini açıklamış ve MHP'nin aday gösterdiği Arif Fırtına RTÜK üyeliğine seçilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Anayasa Mahkemesinden RTÜK Üyeliği Seçimi Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement