"Anne Sütü Bebekler İçin En Uygun Beslenme Yöntemi" - Son Dakika
Yerel

"Anne Sütü Bebekler İçin En Uygun Beslenme Yöntemi"

"Anne Sütü Bebekler İçin En Uygun Beslenme Yöntemi"

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mehmet Fatih Aslan, '1-7 Ekim Emzirme Haftası' nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

05.10.2016 13:35

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mehmet Fatih Aslan, '1-7 Ekim Emzirme Haftası' nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Anne sütü ile beslenme, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemi olduğunu vurgulayan Aslan, "Dünya sağlık Örgütü (WHO) sağlıklı bir yaşam için bebeklerin ilk altı ayda sadece anne sütüyle iki yaşına kadar da tamamlayıcı besinlerle beraber anne sütünü alması gerektiğini belirtmektedir. Anne sütünün özendirilmesi ve yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla her yıl 1-7 Ekim Emzirme Haftası olarak kutlanmaktadır" dedi.

"Yaşamın İlk Altı Ayında Sadece Anne Sütü Verilmesi Önemlidir"

Dr. Aslan, Emzirmeye, doğumu izleyen ilk 30 dakikada başlanılması gerektiğine değinerek, "Doğumun ardından anneden gelen sarımsı renkteki ilk süt olan 'ağız sütü' mutlaka verilmelidir. Bebek her istediğinde ve istediği süre kadar emzirilmelidir. Bebeklerin beslenmesinde ideal olan, yaşamın ilk altı ayında sadece anne sütü verilmesidir. Bebeğe bu dönemde hiçbir ek besin verilmesine gerek yoktur. Anne sütü ilk altı ay bebeğin tüm besin ve vitaminini karşılayacak niteliktedir. Ek gıda veya su vermeksizin bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesi sağlanmalıdır. Anne sütünün yeterli olup olmadığını ise bebeğin günde 5-6 defa idrara çıkması ve aylık kilo artışından anlayabiliriz. Bebeğin ayda 500 gr alması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir.'' şeklinde konuştu.

Emzirmenin Anne ve Bebek Açısından Yararları

Aslan, Emzirmenin anne ve bebek açısından yararlarını şöyle açıkladı: "Emzirmenin anne yönünden yararları; Emzirme, ekonomik, hazırlanması kolay, anne ve bebek için uygun bir işlemdir. Anne-bebekte sevgi bağının kurulmasına yardımcı olur, güven duygusunun gelişmesine katkı sağlar. Anne emzirme sayesinde eski kilosuna daha çabuk kavuşur. Araştırmalar emzirmenin meme ve yumurtalık kanserine karşı koruyucu bir etkisi olduğunu göstermiştir. Anne sütü almanın bebek yönünden yararları ise; Anne sütü sindirimi kolay, uygun ısıda, mikropların bulaşmasından uzak bir yapıdadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde; İshal, kabızlık, karın ağrısı, alt solunum yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, bronşit, idrar yolu enfeksiyonu, ciddi ishaller, enfeksiyonlar, ani bebek ölümü görülme sıklığı mama ile beslenenlere göre daha düşüktür. Bebeğin zekâ gelişimini destekler"

Bebek Dostu Hastane

Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde doğum yapan annelere, eğitimli personeller tarafından anne sütünün önemi ve emzirme konusunda eğitim verilmekte olduğunu belirten Aslan, "1991 yılından bu yana "Bebek Dostu Hastane" çalışmaları yürütülmektedir. Ayrıca Müdürlüğümüze bağlı faaliyet gösteren aile sağlığı merkezlerindeki aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları tarafından anne ve anne adaylarına eğitimler verilerek doğru emzirme tekniğinin geliştirilmesinin hedeflenmektedir" diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel 'Anne Sütü Bebekler İçin En Uygun Beslenme Yöntemi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement