Antepfıstığında Beklenen Adım - Son Dakika
Yerel

Antepfıstığında Beklenen Adım

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Antepfıstığı Ortak Akıl Eylem Planı’ toplantısı Gaziantep Ticaret Borsası’nın (GTB) ev sahipliğinde yapıldı.

31.08.2014 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Antepfıstığı Ortak Akıl Eylem Planı' toplantısı Gaziantep Ticaret Borsası'nın (GTB) ev sahipliğinde yapıldı.

Antepfıstığında yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıya çeşitli illerden çok sayıda kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından tertip edilen 'Antepfıstığı Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri' konulu toplantı GTB'de düzenlendi.

Tarım Bakanlığı yetkilileri ve Antepfıstığı sektör temsilcilerinin hazır bulunduğu 'Ortak Akıl Eylem Planı Toplantısı' iki farklı oturumda gerçekleştirildi. İlk oturumda, sektörde yaşanan sıkıntılar ve çiftçilerin teşvik beklentileri masaya yatırılırken, ikinci oturumda ise Antepfıstığı rekolte tespitinde kurumların ortak yapabilecekleri çalışmalar üzerinde duruldu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, antepfıstığının bölge üreticisi ve ülke ekonomisi açısından önemine vurgu yaptı.

Antepfıstığı üretiminde artık bir kabuk değişiminin yaşandığını ve ilerleyen yıllarda rekoltenin 3 katına kadar çıkmasını beklediklerini ifade eden Tiryakioğlu, "Antepfıstığı bu bölgede binlerce ailenin tek geçim kaynağı durumunda. Geçmişte iç tüketim az olduğu için ürünün tamamına yakını dış piyasaya giderdi. Şimdi ise tüketim iç pazarda o kadar çok arttı ki, rekoltemiz kendimize yetmez hale geldi. Tarıma dayalı sanayide katma değeri en yüksek ürünlerinin başında gelen Antepfıstığı artık kabuk değiştiriyor ve kendini yeniliyor. Eskiden ekenin yiyemeyeceği anlayışının hakim olduğu bu kültür ürünümüz artık doğru ekim ve profesyonel tarımcılıkla daha kısa sürede mahsul verir duruma geldi. Biz mümkünse bu sürenin 5 yıla kadar düşmesini hedefliyoruz. Ama bunun için Antepfıstığında aşılı fidan yetiştiriciliğine gereken önemi ve ihtimamı da göstermemiz gerekiyor. Ürün vermeye hazırlanan yeni Antepfıstığı ağaçları ve değişen tarım anlayışımızla inşallah birkaç yıl sonra Antepfıstığı rekoltesinde 300 bin ton gibi rakamları göreceğiz. Ama bunun için öncelikli olarak önümüzü net bir şekilde görmemiz gerekiyor. Bu nedenle sektörde var olan bazı sıkıntıları aşmak için azami gayret sarf etmemiz şart. İleriye dönük somut adımlar atıldığı takdirde Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerinde Antepfıstığının çok önemli bir yer tutacağını umut ediyoruz" dedi.

Antepfıstığında en büyük sorunun kayıt dışı ekonomiden kaynaklandığına işaret eden Tiryakioğlu, "Sektörle ilgili öncelikli ve en büyük sorunumuz antepfıstığının kayıt altına alınamaması. Eğer fıstığı kayıt altına alacak bir yöntem geliştiremezsek ortak çalışmalarımızda sağlıklı bir yol alacağımızı düşünmüyorum. Ürünümüz için ne yapılması gerekiyorsa biz bunu yapmaya her zaman hazırız. Doğrudan gelir desteğiyle önlenebileceğine inandığımız kayıt dışı ortadan kaldırıldığı taktirde fiyat istikrarsızlığı da son bulacaktır. En kötü şey belirsizliktir ve bizim bu belirsizliği bir an önce ortadan kaldırmamız lazım. Hedefimiz büyük, inşallah bir yıl sonra Antepfıstığı ihracatı yapmaya başlayacağız ve sektörde dünyanın en büyüğü olmak yolunda çaba harcayacağız" diye konuştu.

Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nihat Şahin ise Antepfıstığında gelecekte yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çekerek "Antepfıstığı üretimi fazla olduğunda biz bunu nasıl değerlendireceğiz? Bunu değerlendirirken önümüzü nasıl göreceğiz? Dünyaya bu anlamda nasıl açılacağız? gibi ileriye dönük bazı sorulara şimdiden cevap aramızda fayda var" dedi. Şahin, tüm sektör temsilcilerinin Antepfıstığı için ortak akıl paydasında bir araya gelmesini ise çok önemsediklerini dile getirdi.

Antepfıstığı eylem planı hakkında katılımcılara bilgiler aktaran Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Daire Başkanı Mehmet Sığırcı'da, toplantıda Antepfıstığı üreticilerinin tarımsal gelir desteği yönündeki beklentilerine yanıt verdi.

Antepfıstığının kayıt altına alınamamasının sektörün öncelikli sorunlarından biri olduğunu ifade eden Sığırcı, "Antepfıstığı yetiştiriciliğinin ülkemize olan katkısının ve öneminin farkındayız. Piyasada oluşan kayıt dışı ekonominin önüne geçebilmek için tüm kurum ve STK'larımızla işbirliği içerisindeyiz. Hazırlanan eylem planı doğrultusunda artık işin mutfak bölümüne geçip uygulamaları hayata kazandırmak istiyoruz. Antepfıstığı eylem planı doğrultusunda üründe kalite ve verimliliği arttırarak, kayıt dışının önüne geçmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Gaziantep Ticaret Borsası'nda gün boyu süren toplantının ikinci oturumunda ise Antepfıstığında kesine yakın rekolte tespitinin nasıl yapılabileceği konusunda ilgili kurumlar arasında görüş alışverişinde bulunuldu.

GTB Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Daire Başkanı Mehmet Sığırcı, GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nihat Şahin, Şanlıurfa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necip Gökçen, Antepfıstığı Araştırma İstasyon Müdürü Dr.Nevzat Aslan, çeşitli illerden gelen Ziraat Odaları Başkanları, Antepfıstığı üreticileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Antepfıstığında Beklenen Adım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement