Arabalı Vapur Kazasına İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

Arabalı Vapur Kazasına İlişkin Dava

Duruşma, ek bilirkişi raporunun beklenmesine karar verilerek ertelendi.

30.01.2015 16:50

Eminönü'de bir otomobilin arabalı vapura geçerken denize düşmesi sonucu biri çocuk 2 kişinin öldüğü olayla ilgili gemi kaptanının da aralarında bulunduğu 3 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, davadan çekilen müşteki ailesi ve avukatları katılmadı. Duruşmada sanıklar kaptan Erkan Atalay İm, feribot görevlileri Levent Dönmez ve Özay Yaşar hazır bulundu.

Mahkemeye ulaşan yeni bilirkişi raporuna karşı, taraflar beyanda bulundu. Duruşmada, sanık kaptan Erkan Atalay İm'in avukatı Ahmet Çağlar Coşkunsu bilirkişi raporuna itiraz ettiklerini ifade ederek, ek rapor alınmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, raporlar arasında çelişki olduğunu belirterek, ek bilirkişi raporunun beklenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

-Rapordan

Uzak yol ve kıdemli kılavuz kaptanları Cenk Güven ve Hakan Tuylu ile İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Görevlisi gemi başmühendisi Tanju Kurtuluş tarafından hazırlanan 4 Aralık 2014 tarihli mahkemeye ulaşan ikinci bilirkişi raporunda, aracı kullanan Ebru Güleren'in kazayı önleyici 5 hareketi yapmadığı vurgulandı. Tecrübeli bir araç kullanıcısı olmadığı ifade edilen Güleren'in kazada yüzde 45 kusurlu olduğu belirtildi. Raporda, gemi kaptanı sanık Erkan Atalay İm'in ise yüzde 30 kusurlu olduğu kaydedildi.

Yoğun tempolu çalışmanın hayatın olağan akışı içinde zihin sağlığı açısından olumsuz koşullar yaratabileceği vurgulanan raporda, olumsuz çalışma koşullarından ötürü sanıklar Levent Dönmez ve Özay Yaşar'ın da yüzde 10 tali kusurunun bulunduğu aktarıldı.

Liman yükleme sahasında yüklemeyi aniden durdurabilecek, geminin kalkmasını engelleyecek bir sistemin olmadığı, arabaları gemilere sevk eden personel ve şirket uygulamalarındaki hatalardan dolayı işletici kuruluşun yüzde 10 kusurlu olduğu ifade edilen raporda, sürücünün dikkatini dağıtan araç içi ortamın da yüzde 5 kusurlu olabileceği belirtildi.

-İddianameden

Sirkeci'de 15 Mart 2014'de "Sadabat" isimli arabalı vapura son araç olarak binen Ebru Güleren Yılmaz'ın kullandığı otomobilin, kapak üzerinden denize düşmesi sonucu 5 yaşındaki kızı Ece Su Yılmaz ve 65 yaşındaki annesi Şaziye Güleren'in hayatını kaybetmesiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, gemi kaptanı Erkan Atalay İm, çımacı Levent Dönmez ve usta gemici Özay Yaşar'ın, "taksirle ölüme neden olma" suçundan 3 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Davanın görüldüğü mahkemeye gelen ilk bilirkişi raporunda, gemi kaptanı sanık Erkan Atalay İm, asli kusurlu bulunmuştu. İlk raporda, Ebru Güleren Yılmaz ile diğer iki sanık Özay Yaşar ile Levent Dönmez kusursuz olduğu belirtilmişti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Arabalı Vapur Kazasına İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement