Araplar da Türkiye'de Partileşiyor - Son Dakika
Güncel

Araplar da Türkiye'de Partileşiyor

Araplar da Türkiye\'de Partileşiyor

Türkiye'de yaşayan Araplar, partileşme kararı aldı. Partileşme çalışmalarını yürüten Beyt Nahreyn Arap-Arami Birliği'nin ilk hedeflerinden biri anadilde eğitim.

24.05.2015 12:56

Beyt Nahreyn Arap-Arami Birliği, Aralık ayında gerçekleştirdiği konferansın ardından partileşme kararı aldı. Partileşme çalışmalarını yürütmek üzere bir komisyon kuruldu. Birlik felsefesine göre Arap-Arami halklarının da yüzyıllardır asimilasyona maruz kalıyor. Birliğe göre Türkiye'de 8 milyon Arap-Arami kökenli yaşıyor.

Birlik herhangi bir ideolojiye bağlı olmaksızın, dünya üzerindeki tüm diğer halklar gibi "anadilde eğitim" hakkı başta olmak üzere, Arap halklarının da tüm haklarının iade edilmesini talep ediyor. Anadilde eğitimin Türkiye'deki Araplar'ın kullandığı "Qıltû lehçesi" ile verilmesi isteniyor.

Beyt-Nahreyn Arap-Arami Birliği'nin kurucusu ve onursal başkanı Mim Yavuz Binbay 12 Eylül işkenceleri ve 90'lı yılların saldırıları sebebiyle oluşan sağlık sorunlarıyla ilgili tedavi görüyor.

Ona vekaleten Süleyman Halid Müjdeci şu anda Beyt-Nahreyn Arap-Arami Birliği'nin partileşme ve siyasal komisyon sorumlusu olarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Arami halklarına (Arap-Süryani) yönelik yoğunlaşan planlı ırkçı -katliamcı saldırılarla başlayan Müjdeci "Daha öncede Suriyeli kardeşlerimize yönelik birçok şehirde eş zamanlı başlatılan linç kampanyaları son olarak Urfa'da sergilenmeye çalışılmıştır. Bu insanlık suçu girişimlerini lanetle kınıyoruz ve faillerine bu halkın sahipsiz olmadığını, bu tür girişimlerin devam etmesi durumunda gerekli cevabı vereceğimizi bilmelerini isteriz. Ayrıca gerek önce sahnelenen bu insanlık suçu girişimlerine gerekse Urfa'da sahnelenmeye çalışılan linç girişimine sesiz kalan ve tepki vermesi gerekirken gerekli ölçüde tepki vermeyen insan hakları kuruluşları, parti, basın, STK vb. kurum kuruluş ve şahsiyetleri bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi.

22 Nisan 2015'teki bir saldırıda Suriye'de David Jendo'nun öldürüldüğünü, arkadaşı İlyas Nasiri'nin de yaralandığını ifade eden Müjdeci, bu kişilerin tüm Arami halklarının özgürlük savaşçıları olduğunu söyledi. Saldırgan güçleri ve her ne sebeple ve kimler tarafından yapılmış olursa olsun saldırıyı kınadıklarını dile getiren Müjdeci, sivil toplum kuruluşlarından da bu konuda duyarlılık istedi.

Halep ve İskenderun Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ve Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim'in akıbeti ile ilgili hala herhangi bir gelişme olmadığına dikkat çeken Müjdeci, şöyle devam etti:
"Halklarımızın siyasal temsilini sağlayacak, politikalar üreterek kazanımlarına sahip çıkacak partileşme çalışmalarımıza hız verilmiş ve komisyon çalışmalarımız son aşamasına gelmiştir. Ayrıca bu çalışmada yer alacak kişi ve kurumlarla temaslar kurulma hazırlıkları yapılmaya başlanmıştır. Halkımızın partileşme çalışmasında yer almak, katkıda bulunmak isteyen tüm kurumlarına, şahsiyetlerine ve bireylerine bizimle temasa geçmeleri çağrısında bulunuyoruz. Katkılarınız halklarımızın yeniden dirilişinin bir adımı olacak partileşme çalışmalarında büyük önem taşıyor. Bu katkılarınızı esirgemeyiniz. Bu çalışmanın ancak sizlerin katkılarıyla güçleneceğini unutmayınız. Önümüzdeki seçimlerde hiçbir partiyle ilkeli bir ittifakımızın olmadığını daha önce açıklamıştık. Halkımızı bu seçimlerde duyarlı olmaları ve halklarımıza mensup adaylarla temas kurmaları ve bu adaylardan kadim halklarımızın meşru haklarının savunucuları olmaları gerektiğini paylaşmaları gerektiğini iletmeleri çağrısında bulunuyoruz. Halkımızdan güçlerini bu adaylardan kazanma ihtimali olan ve halkımızın demokratik kültürel hakları mücadelesinde katkıda bulunacak adaylar etrafında birleştirmeleri çağrısında bulunuyoruz. Halklarımızın hiçbir siyasal partiye diyet borcu yoktur. Tam tersine tüm siyasal partilerin halklarımıza diyet borcu vardır. Unutulmaması gerekir ki her dönemde halkımızın dinamikleri tüm siyasal parti ve yapılanmalara en zor dönemlerde destek olmuşlardır. Tüm siyasal partilere bu borçlarını halklarımızın demokratik-kültürel ve siyasal temsil mücadelesine desteklerini açıklayarak, somut destek vererek ödemeleri çağrısında bulunuyoruz. İlkeli ittifaklara dayanmadan sadece göstermelik olarak halklarımıza mensup bireyleri vitrinlerini süsleyen, senaryolarına figüran bağlamında aday gösteren politikaları ve hiçbir somut karşılığı olmayan vaatleri ciddiye almayacağımızı bilmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Araplar da Türkiye'de Partileşiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Türkiye Kürt olacak : 8 milyon Arap 2 milyon Rum 1 milyon Ermeni 1 milyon Çerkez 30 milyon Kürt 15 milyon Laz 1 milyon Azeri la ortada Türk kalmadı ne iş 0 2 Yanıtla

Advertisement