Arpaçay Yeni Merkez Cami'nin Restorasyonu Tamamlandı - Son Dakika
Yerel

Arpaçay Yeni Merkez Cami'nin Restorasyonu Tamamlandı

Arpaçay Yeni Merkez Cami\'nin Restorasyonu Tamamlandı

Kars’ın Arpaçay İlçesi’nde bulunan ancak zaman içerisinde oldukça eskiyen Yeni Merkez Cami’nin 5 aydır süren restorasyon çalışmaları tamamlandı.

26.06.2014 10:15

Kars'ın Arpaçay İlçesi'nde bulunan ancak zaman içerisinde oldukça eskiyen Yeni Merkez Cami'nin 5 aydır süren restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Kaymakam Faruk Erdem'in girişimleriyle restorasyon çalışmalarına başlanan Yeni Merkez Cami'nin çatısı alüminyum kaplama yapılıp kubbe ve çevresi yağmurdan kardan etkilenmeyen malzeme ile sarıldı. Isınma sorununu çözmek amacıyla dış cephe kaplamasıyla ısı yalıtımı yapılarak duvarların nemden ve soğuktan etkilenmesinin önüne geçildi. Caminin iç sıvası tamamen elden geçirilerek boyası baştan aşağı yenilendi. Cami ısınma sisteminde sık meydana gelen sıkıntıları aşmak amacıyla fabrika sistemi ısıtma fanlarının yerine yüksek kapasiteli kalorifer kazanı döşenerek tüm petekler değiştirildi.Hijyenik olmayan ve oldukça eski olan halılar değiştirilerek tüm zemin yüksek kalitedeki havlı halılar ile kaplanırken halıların altına ise alttan ısıtma sistemi kuruldu. Elektrik tesisatı baştan sona yenilenip yeni avizeler ve ışıklandırma sistemleri monte edildi. Cami ses sistemi tamamen yenilenerek akustiğe uygun hale getirildi. Mimarisindeki hata nedeni ile kullanılamayan bayan mahfili büyültülerek ve dışardan harici merdiven yapılarak yaşlılar ve bayanların kullanabileceği duruma getirildi. Hava şartlarına müsait olmayan ve hijyen açısından sıkıntı oluşturan avlu kısmı alüminyum kaplama yapılarak camiiye dahil edilirken, yeni yaptırılan ayakkabılıklar da bu bölüme taşındı. Yeni bölüm ile camii büyütülüp bir kısmı bölünerek çok amaçlı toplantı salonu oluşturuldu.

Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem, yapılan çalışmaların bitirilmesiyle camide yapılan güzelliklerin ortaya çıktığını belirti. Erdem, yenilenen cami ile Yeni Cami isminin hakkını bulduğunu ifade etti. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Arpaçay Yeni Merkez Cami'nin Restorasyonu Tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement