Asgari Ücret Yüküne Teşvik Merhemi - Son Dakika
Güncel

Asgari Ücret Yüküne Teşvik Merhemi

ESBİAD, ESBAŞ Teknoloji Merkezi Konferans Salonu'nda Asgari Ücret artışının işverene yansımalarını ve teşvik imkanlarının anlatıldığı seminer düzenledi.

14.01.2016 09:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüzde 30'luk artış maliyeti yüzde 5'e indirilebilir

Seminerde katılımcılara seslenen Sosyal Güvenlik Uzmanı Çetin Güneş, 2016'da açıklanan asgari ücretin işverene yüzde 30.5 oranında maliyet getirdiğini söyledi. Güneş, bu maliyetin devletin sağladığı teşviklerle yüzde 5'e kadar düşürülebileceğini söyledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ESBİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilgen Salih Narlı, dernek olarak başlattıkları bilgilendirme toplantıları sayesinde üye işyerlerinin temsilcileri ile mesleki uzmanları bir araya getirdiklerini söyledi. Asgari ücret artışı ile birlikte kafaların karıştığını bu nedenle yeni düzenlemenin neleri getirip neleri götürdüğünü anlaşılması için bu semineri düzenlediklerini kaydetti.

Yük yüzde 5'e indirilebilir

İşverenlerin bu mali yükü azaltmasının tek yolunun resmi olan teşviklerden geçtiğini anlatan Sosyal Güvenlik Uzmanı Çetin Güneş, "Bu teşvikleri kullanarak işverene getirilen maliyeti sıfırlamamız mümkün değil fakat düşürebildiğimiz kadar düşürebiliriz. Teşvik sayesinde yüzde 30,5 olan ekstra maliyetleri yüzde 5'lere kadar düşürebiliyoruz. Yani yüzde 5'lik bir maliyetle yeni gelen yükü işveren sırtından kaldırabilir" dedi.

Teşviklerden yararlanma çağrısı

Uygulanabilecek ilk teşvikin işsizlik ödeneğine hak kazanan kişinin işe alınmasıyla birlikte gerçekleşebileceğini belirten Güneş, "Hali hazırda İş-Kur'dan işsizlik ödeneği alan bir kişiyi işe alırsanız toplam sigorta primini hepsini devlet ödüyor. İşçi ve işveren priminde işverene maliyetinin asgari ücretin yüzde 25'i olarak düşünürsek biz bu teşvikle birlikte asgari ücretin yüzde 30 olan maliyetini yüzde 5'e indiriyoruz. İkinci iş başı eğitim programları da uygulanabilir" dedi.

Herkes yüzde 30 artış bekliyor

Asgari ücretin 1300 lira olarak açıklandığını ancak asgari ücretin 1300 lira olmadığını açıklayan Güneş, "Hükümetler bunu açıklarken Asgari Geçim İndirimini de (AGİ) dahil ederek açıklıyor. Geçtiğimiz yıl asgari ücret 910 liraydı teşvikle birlikte 1177 lira oldu. AGİ ile birlikte 1300 lirayı buluyor. AGİ tutarını zaten işveren veriyor. Ayrıca burada çok büyük bir yanıltma var. Bugün açıklanan zamlar her zaman 6 aylık dilimler olarak açıklanırdı bu yıl 1 yıllık olarak açıklandı. Yani bir yıl boyunca artış olmayacak bu geçerli olacak. AGİ zaten 10 sene önce çıktı. Bir lira da arttırsanız çalışanlar AGİ'yi alacaklar. Bunun çok fazla yan etkisi olacak. Ücret silsilesi yükselecek. 1200 lira çalışanlar da yüzde 30 zam isteyecek. Herkes yüzde 30 artış bekliyor" dedi.

Devletin vergi kaybı olacak

Yıl içinde çok fazla çalışanın işlerinden olabileceğini vurgulayan Güneş, yüksek ücretli çalışanların işlerinden bir şekilde çıkarılıp daha düşük özellikle asgari ücretli işçilerin işe alımlarının gündeme gelebileceğini belirterek "Hatta daha kötü senaryo ise asgari ücretten gösterip kalanın elden ödenmesi gibi bir durum oluşacak. Sigortalı yönden kayıt dışı olmayacak ama prime esas kazanç yönünden kayıt dışına itilecek. Prim gelirleri ve vergi gelirleri azalacak. Maalesef devletin prim vergileri azalacak. Konuşulan destek 1 yıl için geçerli seneye yok. Uzatılır mı uzatılmaz mı bilemeyiz" diye konuştu.

Seminerin sonunda ise ESBİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilgen Salih Narlı, sunumlarından ötürü sosyal güvenlik uzmanı Çetin Güneş'e teşekkür plaketi takdim etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Asgari Ücret Yüküne Teşvik Merhemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement