"Askeri Casuslukta Kumpas" Davasında 8 Kişiye Tahliye - Son Dakika
Güncel

"Askeri Casuslukta Kumpas" Davasında 8 Kişiye Tahliye

"Askeri Casuslukta Kumpas" Davasında 8 Kişiye Tahliye

İzmir'deki "askeri casusluk soruşturması"nda sahte delil üretildiği iddiasıyla açılan davada, eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 8 sanığın tahliyesine karar verildi.

24.06.2016 21:56  Güncelleme: 22:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava için duruşma salonuna çevrilen İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri'nin konferans salonunda görülen duruşmaya bazı sanık ve müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Halil İbrahim Kibar, tutuklu sanık avukatlarının, müvekkillerinin tutukluluk incelemesinin pazar günü olması nedeniyle tahliye taleplerinin bugün değerlendirilmesi isteği üzerine, iddianamenin okunmasına ara vererek, sanık ve müdafilerine savunma hakkı tanıdı.

SAVCI TUTUKLULUKLARININ DEVAMINI İSTEDİ

Cumhuriyet Savcısı Alpay Özbek, isnat edilen suçların niteliği göz önünde bulundurulduğunda, serbest bırakılmaları halinde kaçma riski olduğunu belirttiği sanıkların tutukluluk hallerinin devamı yönünde mütalaa verdi.

İZMİR ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜ BİLKAY TAHLİYESİNİ İSTEDİ

Eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, 2011 yılında kendi iradesi dışında bu kente tayininin çıktığını, askeri casusluk soruşturmasında herhangi bir müdahilliğinin olmadığını savunarak, adli yetkisi bulunmamasına rağmen yargılandığını, yöneltilen suçlamaların gerçeklikle alakası olmadığını ileri sürdü.

Bilkay, soruşturmayı başlatan emniyet müdürü hakkında takipsizlik kararı verildiğine işaret ederek, "Hangi kanun maddesiyle yargılandığımı merak ediyordum ama dosyada herhangi bir imzam, bir parafım ya da talimatım yok. Dosyanın varlığından sonradan haberim oldu. Dosya önüme gelse dahi kanunen müdahale de etme ihtimalim yok, etseydim suç işlemiş olurdum." diye konuştu.

Sanık Bilkay'ın avukatı Melih Dikayak, 8 aydır tutuklu müvekkiliyle ilgili gizli tanık ve müşteki beyanı, HTS kaydı, bilirkişi raporu ve evrakta parafının bulunmaması nedeniyle durumunun son derece vahim ve çarpıcı olduğunu, iddianamede mesnetsiz iddialara yer verildiğini öne sürerek, "Müvekkilime atılı suçlamaların nerede, nasıl işlendiğine dair bir unsur yok. Dönemin darbe mahkemelerinde işkenceyle bile olsa bir delil üretiliyordu. Bizim dosyamızda sahte delil bile yok. İddianamede kısa kısa isnatlarda bulunulmuş. Bunların hukuka aykırı olduğu bas bas bağırıyor." ifadelerini kullandı.

Tutuklu sanıklar ve diğer avukatlar da tahliye talebinde bulundu.

8 SANIĞA TAHLİYE KARARI

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Ali Bilkay, Behzat Tuzcu, Cemil Yörük, Hanifi Aydın, Mehmet Emin Çakıcı, Hakan Arık, Seydi Ali Duru ve Tayfur Çelik'in tutuksuz yargılanmasına hükmederek, iddianamenin okunmasına devam edilmek üzere duruşmaya pazartesiye kadar ara verdi.

DAVA VE İDDİANAME

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar maili üzerine başlatılan ve aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, şubat ayında tüm sanıkların beraatine hükmetmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Askeri Casuslukta Kumpas' Davasında 8 Kişiye Tahliye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement