Asus Zenfone 5 (T00j) - Son Dakika
Teknoloji

Asus Zenfone 5 (T00j)

Asus Zenfone 5 (T00j)

Asus'un yeni orta seviye Android telefon modeli test merkezimizde.

19.09.2014 11:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Mahmut Saral - -

Asus'un Intel işlemcilere sahip Zenfone telefon ailesi, akıllı telefon pazarında son dönemin dikkat çekici isimleri arasında gösteriliyor. Daha önce, bu serinin 6 inç ekrana sahip olan modelini incelemiştik. Şimdi ise, daha ufak boyutlarda ve daha uygun fiyat etiketi bulunan Zenfone 5'i inceliyoruz.


Asus Zenfone 5'in siyah, beyaz, kırmızı, altın sarısı ve mor gibi renk seçenekleri bulunuyor. Bizim incelediğimiz modelin rengi ise siyah ve telefonu elinize aldığınızda, ona alışmanız uzun sürmüyor. 5 inç ekranı bulunan telefon, öncelikle "Tek elle kullanılabilir mi?" sorusunun yanıtını veriyor. Evet, Zenfone 5'i tek elle rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Bunu sağlayan birçok unsur var çünkü.



Yüksek çözünürlüklü inceleme videosu için tıklayın.


Bu unsurlardan bir tanesini, elinizi rahatsız etmeyen tasarım hatları olarak gösterebiliriz. Mat bir plastik malzeme kullanılarak hazırlanan arka kapak ve beraberinde yanları saran çerçeve tasarımı, kolay kolay terlemelere yol açmıyor. Köşelerin de oval olarak tasarlanması, batma hissiyatını ortadan kaldırıyor.



Tek elle kullanımı kolaylaştıran bir diğer unsur da sağ yan tarafta konumlandırılan fiziksel tuşlar. Uyku - güç tuşu ve ses tuşlarını sağ yan tarafta görüyoruz ve böylelikle baş parmağımızla kontrol edebiliyoruz.


Telefonun genel olarak şık ve kullanışlı bir tasarımı var. Ön tarafta 5 inç değerdeki ekranın yanlarını çevreleyen çerçeve tasarımı ve alt tarafta, ekranın altına konumlandırılan Android kısayol tuşları,hem çok yer kaplamıyor hem de kullanılabilirlik düzeyini artırıyor.


#Sayfa#


Zenfone 5'in arka kapağı çıkarılabiliyor. Ancak arka kapağın çıkarılabilir olması, bataryayı da çıkarabileceğiniz anlamına gelmiyor. 2110mAh değerdeki bataryayı çıkaramıyorsunuz. Kapağı açınca 64GB'a kadar destek veren microSD kart girişini ve sim kart girişini görüyoruz. Bu telefonun çift sim kart destekleyen versiyonu da bulunuyor.


Yine telefonun arka kısmında en çok dikkat çeken detay, tabii ki kamera oluyor. 8MP değerdeki ana kamera, flash ışığıyla destekleniyor. Alt tarafta da Intel logosu ve hoparlör çıkışını görüyoruz.



Göze hoş gelen 5 inç ekran


Asus, Zenfone 5'te hem güzel görüntü sunan hem de dayanıklı bir ekranla karşımızda. 5 inç ekran, 720x1280 çözünürlük sunuyor. 294ppi değerinde ve bir IPS ekran. Bu sayede doygun ve net görüntüler elde edebiliyoruz. Ekrana farklı açılarda, yoğun ışık altında baktığınızda dahi kalitede büyük bir kayıp yaşamıyorsunuz.



Ekranın sağlamlık tarafını ise, Corning'in Gorilla Glass 3 teknolojisi oluşturuyor. Böylelikle çizilme ve hafif darbelere karşı dayanıklı bir ekrana sahip oluyorsunuz. Görüntü kalitesi başarılı ve ekranı da sağlam dedik. Bunlara bir de akıcılık ve dokunuşlara verilen tepkileri ekleyelim. Zenfone 5'in ekranı adeta yağ gibi akıyor. En ufak dokunuşlara dahi pürüzsüz cevaplar alabiliyorsunuz. Birçok yeni telefonda yer verilen eldivenle kullanma hassasiyeti bu telefonda da yer alıyor ve tatmin edici bir performansa sahip.


#Sayfa#


Intel'in verdiği güce dayanarak...


Telefonda Intel'in çift çekirdekli 1.6GHz değerde Atom z2560 işlemcisi bulunuyor. Bu işlemcide Intel'in Hyper-Threading adını verdiği teknolojisi de kullanılıyor. Böylelikle işlemci kaynakları daha verimli kullanılarak her bir çekirdeğe daha fazla iş yüklenebiliyor. Bunun yanında 2GB RAM değeri ve GPU olarak da PowerVR SGX 544MP bulunuyor. Zenfone 5, orta seviye olarak tasarlanan bir telefon. Bu sebeple de onu amiral gemisi modellerle kıyaslamamız yersiz. Dolayısıyla merak ettiklerimiz, bu donanımın nasıl bir performans sunduğu ve ısınıp ısınmadığı olacaktır.



AnTuTu'da yaptığımız performans testinde, Zenfone 5'in 23 binin üzerinde puan aldığını gördük. Tabii ki bu tip testlere bağımlı kalmamak, oyun ve uygulama testleri yaparak da sonuca gitmek gerekiyor. Real Racing 3, Dead Trigger 2 ve FIFA 14 gibi son dönemin popüler ve gelişmiş grafiklere sahip oyunlarını test ettik. Bazı oyunlarda ufak detay kayıpları olsa da, 5 inçlik IPS ekranın doygun renkli görüntü sunumu eşliğinde performanslı sonuçlar aldık diyebiliriz. Uzun süreli oyun oynamalar neticesinde cihazda az da olsa ısınmalar yaşanıyor, ki bu da normal. Ve tabii uzun süreli oyun oynamaların şarj seviyesine olumsuz etki edeceğini de ek not olarak belirtmemiz gerekiyor.



Android 4.3 ve Asus'un yeni arayüzü


Asus, bu telefonda Android 4.3 Jelly Bean işletim sistemine yer veriyor. Android 4.4 KitKat'a geçiş yapmasını bekliyoruz doğrusu, çünkü artık yeni birçok üründe güncel sistemlere yer veriliyor. Öte yandan Asus, Zenfone serisinde kullandığı arayüzü haliyle bu telefonda da kullanıyor. Arayüz akıcı, anlaşılır ve kolay bir kullanım sunuyor. Ana ekranda Asus ve Google klasörleri dikkat çekerken, parmağımızı yukarıdan aşağıya doğru kaydırarak ulaştığımız hızlı ayarlar menüsünde de hızlı kullanım için birçok seçeneğin yer aldığını görüyoruz. Buradaki seçenekleri kendi isteklerimiz doğrultusunda da belirleyebiliyoruz.


#Sayfa#


Gelelim kameralara


Zenfone 5'in ön tarafında 2MP, arka tarafında da flash ışığıyla birlikte 8MP kamera yer alıyor. Ön kamera ile güzel selfie - öz çekim fotoğraflar elde edebiliyor, Skype gibi uygulamalar aracılığıyla internet üzerinden görüntülü görüşmeler gerçekleştirebiliyorsunuz.



Arka tarafta yer alan kamera ise, haliyle daha iyi bir performansa sahip. Özellikle gün ışığının yoğun olduğu zamanlarda güzel fotoğraflar elde edebiliyorsunuz. Gece çekimlerinde yakın mesafeler için flash ışığı iyi iş görürken, Asus'un PixelMaster teknolojisi sayesinde daha doygun renklere kavuşabiliyoruz ve yine bu teknoloji sayesinde düşük ışıklı ortamlarda daha güzel fotoğraflar yakalayabiliyoruz. Arka kamera performansının bir orta seviye telefon için iyi olduğunu söyleyebiliriz.


Bu arada, telefonun ön kamerasıyla 720p, arka kamerasıyla da 1080p video çekimleri gerçekleştirebiliyorsunuz. Asus'un hem ön hem de arka kamera için hazırladığı birçok farklı efekt ve çekim modu bulunuyor.



Örnek fotoğraflarlar için tıklayın.


Batarya ve diğer detaylar


Zenfone 5, 2110mAh çıkarılamaz batarya ile geliyor. Bu batarya, tam şarj ile bir gün boyunca yol almanızı sağlıyor. Tabii güç tasarruf modundan yararlanarak bataryayı daha tasarruflu bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Asus, üstün ve en uygun tasarruf mod seçeneklerinin yanında bir de sizin seçimlerinizle şekillenebilecek özelleştirilmiş tasarruf moduna yer veriyor.


#Sayfa#


Zenfone 5'te FM Radyo, Bluetooth 4.0, 3G, Wi-Fi 802.11 b/g/n, A-GPS, GLONASS, GPRS ve Miracast gibi özellikler de bulunuyor. FM radyo ile internet gereksinimi olmadan, kulaklık yardımıyla radyo dinleyebilir, Bluetooth 4.0 ile hızlı bir şekilde dosya paylaşımlarında bulunabilir, Miracast sayesinde de Wi-Fi üzerinden hızlıca telefon ekranını başka bir cihaza aktararak sunumlar gerçekleştirebilirsiniz örneğin.


Son sözlere gelecek olursak Asus Zenfone 5, tek elle kullanıma müsait güzel tasarımı, başarılı ekranı ve bir orta seviye telefon olarak performanslı yapısıyla dikkat çekiyor. Çıkarılabilir arka kapağı için birçok farklı renk seçeneği sunuyor olması da birçok kullanıcının dikkatini çekecektir. Asus'un hazırladığı kendi arayüzü de başarılı, ancak KitKat yerine 4.3'e yer verilmesi, bazı kullanıcıları üzebilir.


Zenfone 5, ülkemizde 699 lira fiyat etiketiyle satın alınabiliyor.



Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Asus Zenfone 5 (T00j) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement