Avustralya Sığınmacıları Nauru Gözaltı Merkezinde Hapsetme Uygulamasından Vazgeçiyor - Son Dakika
Güncel

Avustralya Sığınmacıları Nauru Gözaltı Merkezinde Hapsetme Uygulamasından Vazgeçiyor

Avustralya'ya ulaşmayı başaran sığınmacıların hapsedildiği Nauru Adası'ndaki gözaltı merkezinde açık kapı uygulaması başlatıldı.

05.10.2015 17:19

Avustralya'ya ulaşmayı başaran sığınmacıların hapsedildiği Nauru Adası'ndaki gözaltı merkezinde açık kapı uygulaması başlatıldı.

Nauru bölge hükümetinden yapılan açıklamada gözaltı merkezinin artık 7 gün 24 saat giriş çıkışa açık olacağı ve burada kalan sığınmacıların istedikleri gibi Nauru Adası içinde dolaşabilecekleri belirtildi.

Yetkililer sığınmacıların iltica başvurularının bir hafta içinde değerlendirileceği sözünü verdi.

Avustralyalı insan hakları örgütleri açıklamayı önemli bir adım olarak değerlendirseler de Nauru'nun özellikle kadın ve çocuklar için güvenli olmadığı gerekçesiyle sığınmacıların Avustralya'ya getirilmelerini talep etti.

İnsan Hakları Hukuk Merkezi Direktörü Daniel Webb AA'ya yaptığı açıklamada "Açık merkeze dönüşüm önemli ve zor kazanılmış bir adım fakat insanların yürüyüşe çıkmasına izin vermek, onları küçük bir adada sonsuza dek tutmak temel sorunları çözmeye yetmez" dedi.

Webb, Nauru'daki sığınmacıların gerçek bir çözüme ihtiyaçları olduğunu ve kendilerine yeni bir hayat kurabilecekleri güvenli bir yere yerleştirilmeleri gerektiğini vurguladı.

Yeşiller Partisi Senatörü Sarah Hanson-Young da merkezde kalan sığınmacıların Avustralya'ya getirilmeleri yönünde hükümete çağrıda bulundu.

Young "Kadınlar için bu kampın içi de dışı da güvenli değil. Birkaç tane daha Avustralya polisinin Nauru'ya gönderilmesinin aileler için adadaki güvenlik sorunlarını çözeceğine inanmıyorum" şeklinde konuştu.

Nauru Adalet Bakanı David Adeang Avustralya hükümetinin güvenlik ve kolluk kuvvetleri konusunda kendilerine destek vereceğini belirterek sığınmacılara daha şefkatli yaklaşacakları taahhüdünde bulundu.

Yaklaşık bin sığınmacının kaldığı Nauru,  kadın ve çocuklara yönelik taciz, tecavüz ve cinsel saldırı vakaları ile sık sık gündeme gelmiş, merkezin kapatılması için Avustralya'da çok sayıda gösteri düzenlenmişti.

Avustralya hükümeti yakaladığı sığınmacıları Nauru ve diğer adalardaki gözaltı merkezlerinde hapsediyor. İnsan hakları örgütleri bu tür gözaltı merkezlerinin tamamının kapatılmasını talep ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avustralya Sığınmacıları Nauru Gözaltı Merkezinde Hapsetme Uygulamasından Vazgeçiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement