Avusturya İslam Yasa Tasarısı'na Tepki - Son Dakika
Güncel

Avusturya İslam Yasa Tasarısı'na Tepki

Özgürlükleri genişletmek amacıyla hazırlanan tasarıya, "finansman yasağı" maddesi konması tepkilere neden oldu.

03.10.2014 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avusturya'da Müslümanların özgürlüklerini genişletmek amacıyla hazırlanan İslam Yasa Tasarısı'na "finansman yasağı" maddesinin konması tepkilere neden oldu.

Kamuoyuna açıklanan tasarıda, "yurt dışından gelen finansmanın engellenmesine" yönelik maddenin son dakikada tasarıya eklendiği öğrenildi. İddiaya göre, bu madde, bir önceki dinler arası diyalog toplantısında gündeme geldi ancak tepkiler üzerine gündeme alınmadı ve müzakere sürecine katılan Avusturya İslam Cemaati Başkanı Fuat Sanaç'ın hacca gitmesinden sonra madde yeniden tasarıya eklendi.

"İtiraz edeceğiz"

Sanaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu maddenin tasarıda olmadığını ve sonradan eklendiğini doğruladı. Tasarının meclise gelmesinden sonra itiraz sürecinin başlayacağını belirten Sanaç, "Ben Viyana'dayken bunların hiçbiri söz konusu değildi ama her şey bitmiş değil, itirazımızı yapacağız. Kanuni haklarımızı sonuna kadar arayacağız. Müslümanları bu konuda güç birliğine davet ediyorum" dedi.

"Yasak, problemlere yol açar"

Viyana eyalet meclisi milletvekili Ömer el Ravi, yurt dışından gelen finansmanın engellenmesine ilişkin madde hakkında kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini söyledi. Maddenin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyleyen el Ravi, "Finansmanın yasaklanması, cemaatler için büyük problemlere yol açacaktır" diye konuştu.

Tasarının mecliste görüşülürken değiştirilebileceğini belirten el Ravi, "Bu gerçekten Kurban Bayramı öncesinde iyi bir armağan olmadı. Avusturya, 102 yıl önce yaptığı gibi Müslümanlar ve İslam ile iyi ilişkiler geleneğine devam etmelidir" ifadesini kullandı.

Maddenin en fazla mağdur edeceği kurum Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB), maddenin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Söz konusu maddenin, Anayasa'ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "dini öğretme ve uygulama" hakkını da içeren din özgürlüğüne aykırı olduğu ve Anayasa Kurulu'nda reddedileceği ifade etti.

Diyalog süreci

Dini cemaatlerle devlet arasında Mayıs 2014'den bu yana bir dinler arası diyalog süreci başlatılmıştı. Bu sürecin amacı 1912 çıkarılan ve günün ihtiyaçlarına cevap vermeyen İslam Yasası'nın yenilenmesiydi. Yaklaşık 4 ay süren görüşmeler sonucunda yasa tasarısı ortaya çıktı.

Kamuoyuna açıklanan tasarıda Müslümanlar Sünni, Alevi ve Şii cemaatler olarak üçe ayrılıyor. Fiili olarak Müslümanların bazı haklarını yasal güvenceye kavuşturan tasarıda, "Yurt dışından gelen finansmanın yasaklanması" ile ilgili madde tartışmalara neden oldu. Bu maddeye göre hiçbir devlet, Avusturya'ya finansal bağı bulunan personel gönderemeyecek.

Meclise sunulan İslam Yasa Tasarısı, önce Anayasa Kurulu'nda görüşülecek, sonra Meclis Genel Kurulu'na sevk edilecek. Tasarının 5 haftada mecliste kabul edilmesi bekleniyor. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avusturya İslam Yasa Tasarısı'na Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement