Bağdat İle Erbil'in Petrol ve Bütçe Anlaşması Onaylandı - Son Dakika
Dünya

Bağdat İle Erbil'in Petrol ve Bütçe Anlaşması Onaylandı

Bağdat İle Erbil\'in Petrol ve Bütçe Anlaşması Onaylandı

Bağdat ile Erbil arasında varılan petrol ve bütçe paylaşımı anlaşması, Irak Bakanlar Kurulu'nca onaylandı. Buna göre peşmergeye 1 milyar dolar gönderilecek.

02.12.2014 13:32  Güncelleme: 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bağdat, bir yıldır ödemediği Kürdistan Bölgesi'nin yüzde 17'lik bütçesini gönderecek. Bunun karşılığında da Erbil, günlük 250 bin varil Kürdistan Bölgesi petrolü ile 300 bin varil Kerkük petrolünü Bağdat üzerinden ihraç edecek.

ANLAŞMA ONAYLANDI

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan Haydar el-İbadi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin hazır bulunduğu, Irak Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında Bağdat ile Erbil arasındaki anlaşmanın onaylandığı belirtildi.

Açıklamada, söz konusu anlaşmanın, petrolün tüm Iraklılara ait olduğu ve IKBY'nin günlük 250 bin varil petrolü merkezi yönetime vereceğini içerdiği bildirildi.

PEŞMERGE GÜÇLERİ'NE 1 MİLYAR DOLAR GÖNDERİLECEK

Anlaşmanın ayrıca, Bağdat yönetiminin günlük 300 bin varil Kerkük petrolünü IKBY'deki boru hattından ihraç edeceğini kapsadığı belirtilen açıklamada, "Irak Kara Kuvvetleri'ne ayrılan bütçeden ülkenin güvenlik gücünün bir parçası olan Peşmerge güçlerine ödeme yapılacağı hususunda anlaşıldı" ifadelerine yer verildi. Anlaşma çerçevesinde Peşmerge Güçleri'ne bir trilyon 200 milyar dinar (1,033,596,000 dolar) gönderilecek.

BARZANİ: ANLAŞMA İLK DE DEĞİL SON DA...

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, bütçe paylaşımı ve petrol ihracında yaşadıkları sorunlara ilişkin Başbakan Haydar el-İbadi ile anlaştıklarını, alınan kararların her iki tarafın yararına olacağına inandığını belirtti.

Barzani, başkent Bağdat'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak merkezi hükümetiyle yaptıkları anlaşmanın "ilk ve son" olmadığını, görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin anlaşma arzusunun kendilerini teşvik ettiğini dile getiren Neçirvan Barzani, "Sorunları çözmek istiyoruz. Bunun en iyi seçenek olduğunu düşünüyoruz. Sayın Abadi'yle her iki tarafın menfaatine olan bir anlaşmaya vardık" diye konuştu.

Başbakanı Barzani, Kürdistan Bölgesi memur maşaları ödemelerine ilişkin olarak bir paket aldıklarını ifade ederek ikinci bir paket ödemeyle Ocak ayına kadar sorunların çözüleceğini kaydetti.

"ABD BASKISI OLMADI"

Barzani, anlaşmanın gerçekleşmesinde, ABD ve Birleşmiş Milletler'in teşvik edici temasları olduğunu ancak hiçbir ayrıntıdan haberdar edilmediklerine dikkat çekerek, "Bu anlaşma, hiçbir baskı altında olmadan her iki tarafın iradesiyle yapıldı. Sorunların çözülmesinde yeni hükümet, eskisinden daha büyük gayret içerisindeydi. Diğer sorunların çözümü için iyi bir başlangıç oldu. Alınan kararların bir hafta içinde uygulanmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Bağdat İle Erbil'in Petrol ve Bütçe Anlaşması Onaylandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement