Bakan Yazıcı Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Yazıcı Soruları Yanıtladı Açıklaması

Bakan Yazıcı Soruları Yanıtladı Açıklaması

"Büyükşehir statüsündeki yerlerde AVM dediğimiz alanların tasarım, ruhsatlandırma, işletmesine ilişkin hususlarda büyükşehir belediyeleri yetkili kılınıyor" "(Üretici ve tadarikçilerden alınan primler) Küçük işletmecilerin haklarının büyük işletmeler tarafından biraz tırtıklandığına ilişkin bir kanaat.

19.08.2014 12:33

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili, "Büyükşehir statüsündeki yerlerde AVM dediğimiz alanların tasarım, ruhsatlandırma, işletmesine ilişkin hususlarda büyükşehir belediyeleri yetkili kılınıyor" dedi.

Yazıcı, kanun tasarısı hakkında düzenlediği basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.

Kampanyalı satış süresinin 3 ayı geçmesi halinde yaptırımının ne olacağının sorulması üzerine Yazıcı, yaptırımların idari para cezası olarak uygulanacağını söyledi.

İşletmeyi kapatmaya yönelik ceza bulunmadığını dile getiren Yazıcı, "Bu tasarı, diğer mevzuatlardan kaynaklanan işletmelerin kapatılmasına yönelik görev ve yetkileri ortadan kaldırmıyor" diye konuştu.

Bakan Yazıcı, bir soru üzerine de büyük mağazalar ve AVM'lerdeki sosyal ünite, çocuk bakım ve ibadet yerleri gibi birimlere ilişkin kriterlerin yönetmelikle düzenleneceğini kaydetti.

Bir gazetecinin önceki tasarı taslağında her ilde komisyonlar kurulması ve bu komisyonların il bazında AVM kurulmasına izin vermesini içeren bir madde bulunduğunu anımsatması üzerine Yazıcı, tasarının ilk şeklinde böyle bir düzenleme bulunmasına karşın bu düzenlemenin aklına yatmadığını ifade etti.

Yeni tasarıda böyle bir komisyon kurulmasına ilişkin düzenleme bulunmadığını bildiren Yazıcı, "Tasarı, büyük mağazalar dediğimiz mağazaların inşaat, ruhsat işlemlerini büyükşehir belediyelerine veriyor. Büyükşehir statüsündeki yerlerde AVM dediğimiz alanların tasarım, ruhsatlandırma, işletmesine ilişkin hususlarda büyükşehir belediyeleri yetkili kılınıyor" ifadesini kullandı.

AVM'lerdeki ibadethanelerin alkollü içki satan yerlere yakın olmasının alkollü içki satışını düzenleyen yasa nedeniyle perakende yasasını da etkileyeceğine dair yorumlar yapıldığının belirtilmesi üzerine Yazıcı, "AVM'lerdeki içki satışının alkollü içki satışını düzenleyen yasa ile çelişmemesi için düzenleme yapıldığını" kaydetti. Yazıcı, tasarıda ibadethane olarak bütün dinlerin ibadethanelerinin kast edildiğini dile getirdi.

"Devletin görevi adaleti sağlamak" -

Oto galerilerine ilişkin düzenlemenin "oto galerinin şehir dışına taşınmasını" kapsayıp kapsamadığına ilişkin soru üzerine Yazıcı, galericiler ve emlak komisyoncuları için tasarıda çok ayrıntılı maddeler bulunmadığını, çerçeve maddeler yer aldığını söyledi. Yazıcı, tasarı ile yeni düzenlenen faaliyet alanları ilgili dönüşüm için belli süreler öngörüldüğünü bildirdi.

Bir başka soru üzerine de Yazıcı, Perakende Bilgi Sistemi'nin (PERBİS) büyük bir yazılım projesi olduğunu ifade ederek, bunun içerisine vergi işlemlerinin de eklenebileceğine dikkati çekti. Yazıcı, sistemin şu an için iş yeri açma, kapama ve belli izin işlemlerinin yapılmasına olanak tanıdığını belirtti.

Üretici ve tedarikçilerden alınan primlere ilişkin düzenlemenin taraflar arasındaki ticari sözleşmeye müdahale anlamı taşıyıp taşımadığına ilişkin bir soruya Yazıcı, "Hakların korunması ticari sözleşmeye müdahale değildir. Devletin görevi hak ve adaleti sağlamaktır. Özellikle küçük işletmecilerin haklarının büyük işletmeler tarafından biraz tırtıklandığına ilişkin bir kanaat var. Bunu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz" dedi.

AVM'lerin hafta sonlarında bir gün tatil olmasının zaman zaman gündeme geldiğinin belirtilmesi üzerine Yazıcı, Türkiye geneline uygulanacak bir düzenleme yapılmasını gerçekçi bulmadıklarını söyledi.

İllerde bu tarz işletmelerin faaliyet sürelerine ilişkin tasarrufta bulunma yetkisinin valiliklerde bulunduğuna işaret eden Yazıcı, bölgesel düzenleme yapma yetkisinin ise Bakanlar Kurulunda olduğunu dile getirdi.

Bir başka soru üzerine de Yazıcı, tasarının AVM'lerin kurulması açısından bir alan daraltması yaratmadığını dile getirdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bakan Yazıcı Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement