Balık Yetiştiriciliğinde Alternatif Türler - Son Dakika
Güncel

Balık Yetiştiriciliğinde Alternatif Türler

Balık Yetiştiriciliğinde Alternatif Türler

ÇÜ'de yürütülen projeyle lahozun yetiştirilme koşulları araştırılacak.

18.07.2014 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nde, nesli tükenme tehlikesi altındaki lahozun Doğu Akdeniz koşullarında yetiştirilmesine dönük bilimsel çalışma yapılacak.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Eroldoğan ve ekibi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AR-GE Projeleri kapsamında, "Doğu Akdeniz Koşullarında Lahoz Balığının Larval Yetiştiricilik Olanaklarının Araştırılması" konulu proje başlattı.

Kaya balıklarının larva ve yavru dönemlerindeki yetiştiricilik koşulları ile anaçların olgunlaştırılması ve yumurtlamalarının araştırılması konu edinen projeyle nesli tükenme tehlikesi olan ve ekonomik değeri yüksek lahozun yaşatılması için bilimsel çalışma yapılacak. Çalışmayla uzun yıllardır ticari boyutta çipura ve levrek yetiştiriciliği ile sınırlı kalınan ve bir darboğaz yaşanılan Akdeniz ülkelerine yeni tür kazandırılması planlanıyor.

Prof. Dr. Tufan Eroldoğan, Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkelerde kaya balığı türleri yetiştirmek için öncelikle tür seçimi araştırması yapılması gerektiğini kaydetti.

Bu konuda yürüttükleri projede başarı sağlanması durumunda herkesin kazançlı çıkacağını belirten Eroldoğan, şu bilgileri verdi:

"Yüksek pazar talebi nedeniyle sularımızda da gün geçtikçe azalan lahozun yetiştiricilik koşullarının belirlenmesi, hem bölge hem de ülkemiz su ürünleri yetiştiricilik sektörü açısından özgün bir değer taşımaktadır. Alternatif bir tür olarak lahoz üretimi, yetiştiricilik sektöründe iş hacmi ve istihdam yaratmasıyla ulusal ekonomiye önemli katkı sağlayacak. Ayrıca projeyle gelecekte azalmakta olan doğal stokların yapay üretim ile yenilenmesi çalışmalarına zemin hazırlanacak. Bu sayede dalış turizmi, sportif avcılık ve ticari avcılıktan gelir elde edilecek." - Adana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balık Yetiştiriciliğinde Alternatif Türler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement