Başıboş Atlara Cipli Denetim - Son Dakika
Güncel

Başıboş Atlara Cipli Denetim

Başıboş Atlara Cipli Denetim

Edirne'ye iki ay önce atanan Vali Dursun Ali Şahin, kentin ana caddelerinde bile başıboş gezen atları görüp şaşırınca ilginç bir projeye imza attı.

29.07.2014 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'ye iki ay önce atanan Vali Dursun Ali Şahin, kentin ana caddelerinde bile başıboş gezen atları görüp şaşırınca ilginç bir projeye imza attı. Atların yanı sıra başıboş gezen ve ana caddelere çıkarak trafik güvenliğini tehlikeye atan eşek ve katırlara cip takılacağını ifade eden Vali Şahin, 'Hayvanların cilt altına cip takılarak, hayvanın yaşı, sahibi, sahibinin adresi, kimliği, telefon numara ve hayvanın rengi olmak ciplere yazılacak. 10-15 metre uzaktan okuyan makinelerle hayvanın kime ait olduğu belirlenecek. Gerektiğinde cezai müeyyide uygulanacakö dedi.

Edirne'de sahipleri tarafından sokaklara bırakılan ve trafiği tehlikeye sokan başıboş atlar, kente 2 ay önce atanan Vali Dursun Ali Şahin'in ilginç bir projeye imza atmasına neden oldu. Özellikle Roman vatandaşların sokağa bıraktığı atlar kent merkezinde ana caddelerde, trafiğin yoğun olduğu alanlarda sürücüleri tehlikeye atıyordu. Kente geldikten sonra atların sokak ortasında, hatta ana caddelerde bile başıboş halde gezdiğini gören Vali Şahin, oldukça şaşırdı. Bunun üzerine Tarım İl Müdürlüğü ve Edirne Belediye Başkanlığı ile görüşen Vali Şahin, atlara cip takılmasını istedi.

VALİ ŞAHİN: ATLARI GÖRÜNCE HEYECANLANDIM

Yapılan çalışmanın ardından başıboş gezen atların yanı sıra katır ve eşeklerin deri altlarına cip takılması planlandı. Uygulamayı proje haline getiren Vali Şahin, Tarım Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili görüş alıp, hemen çalışmalara başlanması talimatını verdi. Uygulanacak olan cip projesinin Türkiye'de ilk kez yapılacağını ve diğer kentlere de örnek teşkil edeceğini anlatan Vali Şahin şunları söyledi:

'En yoğun caddelerde, insanların arasında bile atların dolaştığını gördüm. Ben ilk defa atların bu şekilde salıverildiğini, diğer yerlerde mera ve otlaklarda, yaylalarda bu gibi işlemler yapılırken gördüm ki Edirne'de en yoğun caddelerde, insanların arasında bile atların dolaştığını gördüm. Baya heyecanlandım, bu vaziyet nedir diye' Ama takibi buna çözüm bulmak lazım. Öncelikle Tarım Müdürlüğümüzce neler yapılır diye inceleme yaptık. Daha sonra belediye olarak ne gibi işlemler yapılır, tektik ettik. Hakikaten can ve mal güvenliğini tehlikeye düşüren hayvanların sokaklarda dolaşması hoş bir manzara değil. Şimdiye kadar hep sokak hayvanı dediğimiz kedi, köpekle ilgileniyorduk. Şimdi sahipsiz hayvan deyince başka bir faktörle karşılaştık. Bunun için ne önlem alınabilir, bakanlık düzeyinde görüşmeler yapıldı. Bu düşünüldü, belediye ile görüşmeler oldu. Sonunda bu hayvanların cilt altına cip takılarak, cip içerisinde hayvanın yaşı, sahibi, sahibinin adresi, kimliği, telefon numara ve hayvanın rengi olmak üzere yazılacak. Bu cip hayvanın uygun bir yerine, görünmeyen, belli olmayan bir yerine yerleştirilecek. 10-15 metre uzaktan okuyan makinelerle hayvanın kime ait olduğu belirlenecek. Gerektiğinde cezai müeyyide uygulanacakö dedi.

KATIR VE EŞEKTE KAPSAMA ALINDI

Sadece atların değil başıboş olarak dolaştığı tespit edilen katır ve eşeklerinde proje kapsamına alındığını belirten Şahin, 'Bunun sadece at değil, eşek ve katır da dahildir. Maalesef bu hayvanlarla ilgili bir kimlikleriyle ilgili bir düzenleme yapılmamıştır. Ama diğer küçük ve büyükbaş hayvanlarla ilgili küpe takılması Türkiye'de tamamlanarak başarı elde edilmiştir. Bu hayvanlarla buna yönelik çalışma ilk defa gündeme geliyor. Tüm Türkiye'ye örnek olacak şekilde, bunu yapacağız ve bakanlık bunun Türkiye'de aynı işlemin diğer yerlerde yapılması için çaba sarf edecek. Ama ilk işi biz burada gerçekleştireceğiz. Bu hayvanların işi bittikten sonra veya yaşlandıktan sonra dışa terk edilmesi hiçte hoş bir olay değil. Bu düşünemeyen, konuşamayan güzel hayvanları da bu şekilde zapturapt altına almaya çalışacağız. Uygulama Bakanlıktan gelecek daha geniş kapsamlı yazının ardından belediye ile birlikte gerçekleştireceğiz. Bu durum sadece dışarıdaki hayvanlar için değil. Burada hayvanı olan herkesi at, eşek, katır kapsama alınıyor. Sadece sokakta gördüğümüz sahipsiz hayvanları değil, ağılında beslediği hayvanda kapsamda, bu şekilde geniş kapsamlı düşünüyoruzö dedi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne'de önümüzdeki ay başlayacak olan hayvanlara cip takma projesinin Türkiye'de diğer şehirlere de örnek teşkil edeceğini de sözlerine ekledi.

Edirne'de 2012 yılında artan başıboş hayvanlar nedeniyle valilik toplatılması için karar alarak tim kurmuştu. Edirne Belediye Başkanlığı ve Tarım İl Müdürlüğü'nden de personelin yer aldığı at yakalama timlerine Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri de destek vermişti. Sokak ve caddeler görülen atlar bu tim sayesinde iplerle yakalanıp belediye barınma evinde tutuldu, sahiplerine ise trafik cezası kesilmişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başıboş Atlara Cipli Denetim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement