Başkale'deki Buz Mağarasına Ziyaretçi Akını - Son Dakika
Güncel

Başkale'deki Buz Mağarasına Ziyaretçi Akını

Van'ın Başkale ilçesinde yerin 15 metre altındaki doğal buz mağarası ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

11.06.2014 15:17  Güncelleme: 15:16

Başkale'nin Tahıl köyünde, yaz aylarında bile içinde buz bulunan ve eskiden köylüler tarafından soğuk hava deposu olarak kullanılan mağara, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Merkeze 120 kilometre mesafedeki mağara, köylüler tarafından eskiden beri kullanılıyor. Köyün yüksek bir noktasında bulunan mağaraya, yarım saatlik tırmanışın ardından ulaşılabiliyor. Etrafı kayalıklarla çevrili mağara, içindeki buz sarkıtlarıyla dikkati çekiyor. Yerin yaklaşık 15 metre altına, zorlu bir iniş gerçekleştirilerek ulaşılan buz sarkıtları güzel görüntüler oluşturuyor. İçinde yaz aylarında bile buz bulunan mağara, köylüler tarafından ziyaretçilere tanıtılıyor.

Köy muhtarı Mehmet Ersu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylülerin teknolojiyle tanışmadığı dönemlerde mağarayı soğuk hava deposu olarak kullandığını belirtti. Her eve bir buzdolabının gelmesinin ardından mağaranın eskisi gibi kullanılmadığını anlatan Ersu, şimdilerde ise mağaraya sadece zevk ve macera için girdiklerini söyledi.

Mağaradaki oluşan buz sarkıtlarının hiç eksilmediğini söyleyen Ersu şöyle davam etti, "Bu mağarada buz hiç bitmiyor. Eskiden, köyümüzdeki yaşlılar, burayı soğuk hava deposu olarak kullandı. Hatta köylüler, yaz aylarında buradan kopardıkları buz sarkıtlarını ilçeye, kent merkezine götürüp satıyorlarmış. Mağarayı halen eskisi gibi olmasa da kullanıyoruz. İstediğimiz zaman burada buz bulabiliyoruz" diye konuştu. - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başkale'deki Buz Mağarasına Ziyaretçi Akını - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement