Batman'da Anız Yakılmasının Önlenmesi - Son Dakika
Yerel

Batman'da Anız Yakılmasının Önlenmesi

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kıyas: "Hasattan sonra tarlada kalan anızın yakılmasını ve topraktaki organik maddelerin ölmesini önlemek için 3 sap parçalama makinesi aldık"

15.09.2014 18:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Kiyas, "Hasattan sonra tarlada kalan anızın yakılmasını önlemek ve topraktaki organik maddelerin ölmesini önlemek için 3 sap parçalama makinesi aldık" dedi.

Anız yakılmasının toprak içindeki mikroorganizmaların yok olmasına ve yangın çıkmasına neden olduğunu belirten Kıyas, anızların yakılmadan öğütülmesi için özel idare bütçesiyle sap parçalama makinesi aldıklarını söyledi.

Kıyas, Batman'da yaklaşık 30 bin dönüm azaride mısır ekimi yapıldığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Hasattan sonra çiftçimiz anızı yakma eğilimindedir. Özel idare bütçesiyle satın aldığımız sap parçalama makinesinin deneme çalışmalarını yapıyoruz. Çiftçilerimizin tarlasında bu denemeleri yaparak, anız yakılmaması gerektiğini, anız makinelerini kullanmaları durumunda sapın parçalandığı ve bu parçalanan sapların toprağa gübre olarak karıştığını anlatmak istiyoruz."

Yakılmadan tarlanın içerisinde kalan anızların doğal bir gübre olduğunu vurgulayan Kıyas, şöyle dedi:

"Toprakta çok faydalı mikro organizmalar var. Anız yakıldığı zaman toprağın yüzeyindeki binlerce hatta milyonlarca yararlı mikro organizma ölmektedir. Toprakta bir canlıdır. Topraktaki o canlı doku da yok olmaktadır. Bitki besin maddeleri bitkilere yararlı gelmemektedir. Dolayısıyla çiftçilerimizin kesinlikle bu işten kaçınmaları lazım. Hasattan sonra tarlada kalan anızın yakılmasını ve topraktaki organik maddelerin ölmesini önlemek için 3 sap parçalama makinesi aldık. Denemelerden sonra sap parçalama makinesini isteyen çiftçilerin kullanımına sunacağız. İleride bu makineleri projelendirip çiftçilerimize vermeyi düşünüyoruz." - Batman

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Batman'da Anız Yakılmasının Önlenmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement