Batman'da 'Bağ Bozumu' Dönemi Başladı - Son Dakika
Yerel

Batman'da 'Bağ Bozumu' Dönemi Başladı

Batman\'da \'Bağ Bozumu\' Dönemi Başladı

Batman'ın kırsal kesimlerinde üzüm hasadı ile beraber 'Bağ Bozumu' etkinlikleri başladı.

01.10.2015 07:43  Güncelleme: 09:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batman'ın üzümü ile meşhur Gercüş ilçesinde pekmez, cevizli sucuk, pestil dönemi başladı.

Sonbaharın gelmesiyle köy ve mezralarda hummalı bir çalışma başlarken, Batman ve köylerinde sonbahar rengini alan üzüm bağlarında buhar dumanları yükseliyor.

Köylerde ikamet eden vatandaşlar bağ bozumuyla birlikte pekmez, pestil ve cevizli-sucuk yapma telaşı sararken, tamamen doğal olan pekmezi elde etmek için çeşitli zorluklar yaşayan köylüler, bağ bozumunun dedelerinden kalan bir kültür olduğunu ve bunu sürdüreceklerini belirtiyor.

Sararan bağların arasında buhar dumanları yükselirken, bağlardan toplanan üzümler, kovalarla taşınıp torbalara konulduktan sonra havuzlarda dövülüyor ve elde edilen şire kazanlarda saatlerce kaynatılıp pekmeze dönüştürülüyor.

Köylüler, doğal pekmezin her tür hastalığa deva olduğunu belirtirken, bağların çevresinde kurumaya bırakılan cevizli-sucuklar ise içerdikleri bol vitaminle vücudu dinç tutmaya yarıyor.

Gercüş'ün Yamanlar köyünde ikamet eden Ekrem Şan, bağcılık yapmanın zorluklarına dikkat çekiyor.

Şan "Bağ bakımından bağ bozumuna kadar geçen tüm işler zordur. Elde ettiğimiz pekmez yüzde yüz doğaldır, hiçbir katkı maddesi yoktur. Bu yüzden her derde devadır. Elde ettiğimiz pekmezleri ve cevizli sucukları Batmana getirip satışa sunuyoruz" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Batman'da 'Bağ Bozumu' Dönemi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement