Bayram Gecesi Hastanelik Olmayın" - Son Dakika
Güncel

Bayram Gecesi Hastanelik Olmayın"

İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Yüksel: "Akşam yemeklerinde çok kırmızı et tüketen normal insanlarda bile özellikle sempatik aktivitenin yoğun olduğu gece ve sabaha karşı kalp damarlarının beslenmesi bozuluyor, kalp krizi yaşanabiliyor" "Kurban Bayramı'nda hastanelere gece ve sabaha karşı gelenlerin sayısında artış olmaması için akşam 18.00 19.00'dan sonra kırmızı et tüketilmemesini öneriyoruz.

03.10.2014 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EFSUN YILMAZ - İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Arif Yüksel, akşam saatlerinde çok kırmızı et tüketimi nedeniyle Kurban Bayramı'nda gece ve sabaha karşı saatlerde hastanelere başvuruların arttığını söyledi.

Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban etinin sağlıklı olması durumunda bile saklama, pişirme ve tüketim saatinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Bayramlarda yapılan en büyük hatalardan birinin "kırmızı eti hemen pişirip yemek" olduğunu ifade eden Arif Yüksel, "Kasaplardan satın aldığımız et, karkas adı verdiğimiz kanı çekilen ve doğal terbiye işlemi ile hazmı kolay hale getirilen ettir. Bu süreç, kurban etlerinde göz önünde bulundurulmuyor. Oysa sağlıklı beslenme için kurban etinin en az 24 saat eksi 2 derecede mümkünse asılarak bekletilmesi gerekiyor" dedi.

Kurban etinin yağlarından arındırılması, kendi yağıyla ve sebze katılarak pişirilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Yüksel, hastalanmak istemeyenlerin haşlama, ızgara gibi pişirme tekniklerinden yararlanabileceğini anlattı.

"Tüketim saati çok önemli"

Kurban Bayramı kahvaltılarında kavurma tüketiminin de bir alışkanlık olduğunu söyleyen Arif Yüksel, "Sabah saatlerinde vücudun bioritmini yakalaması için peynir, zeytin gibi uygun besinler tüketilmesi gerekiyor. Biz vücudumuzun gereksinimini bir kenara bırakabiliyoruz ancak kahvaltılarda özellikle ağır yağlı kırmızı etten uzak durmamız şart" diye konuştu.

Kalp damar, beyin damar, genetik hastalık, kolestrol, aşırı sigara tüketimi, obezite ve diyabetin ölümcül riskler olduğuna dikkati çeken Yüksel, bayramda yemek saatlerine özen göstermeyen sağlıklı insanların da risk altında olduğunu bildirdi.

Hayvansal yağ ve etin karıştırılması, akşam geç saatlerde çok kırmızı et tüketiminin hipertansif inme adı verilen felç olaylarına neden olabildiğini, hazım sorunlarına yol açtığını kaydeden Arif Yüksel, "Kırmızı etin yanında gazlı meşrubat tüketimi de zararlı. Onun yerine ayran, cacık veya kendi şekeriyle pişen komposto ya da şerbet tercih edilmeli" dedi.

Kurban Bayramı'nda vatandaşları bekleyen bir başka tehlikenin de "organ yetmezliği" olduğuna dikkati çeken Arif Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Etin kendisine özel kolestrolü damar hastalıklarını tetikliyor, akut ataklar adını verdiğimiz hipertansif atak sonucu organ yetmezliğine, kalp veya akciğer ödemine, felce neden olabiliyor. Akşam yemeklerinde çok kırmızı et tüketen normal insanlarda bile özellikle sempatik aktivitenin yoğun olduğu gece ve sabaha karşı kalp damarlarının beslenmesi bozuluyor, kalp krizi yaşanabiliyor. Gece ve sabaha karşı pıhtılaşma eğilimi kanıtlanmış bir olaydır. Bu saatlerde gaz sıkıntısı yaşayanlar da kalp krizi belirtileriyle hastanelere başvuruda bulunabiliyor. Kurban Bayramı'nda gece ve sabaha karşı saatlerinde başvurular artıyor."

Yüksel, Kurban Bayramı'nda hastanelere gece ve sabaha karşı gelenlerin sayısında artış olmaması için akşam 18.00- 19.00'dan sonra kırmızı et tüketilmemesini önerdiklerini de sözlerine ekledi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bayram Gecesi Hastanelik Olmayın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement