Bazilika Halka Açılıyor - Son Dakika
Güncel

Bazilika Halka Açılıyor

Bazilika Halka Açılıyor

İznik gölü içerisinde bulunan Bazilika ayda iki kez halka açılacak.

05.09.2016 10:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ve Müze Müdürü Haydar Kalsen ile birlikte Bazilika çalışmalarını yerinde inceledi.

Tarihi M.Ö. 4'üncü Yüzyıl'a kadar uzanan, Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik'te 2014 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından havadan yapılan fotoğraf çekimleri sırasında, ilçe ile aynı adı taşıyan gölün 20 metre açığında 1.5-2 metre derinlikte bazilika formunda bir kilise kalıntısı ortaya çıkmıştı.

Kaymakam Pehlivan ve Başkan Sargın'a yapılan sualtı arkeolojik çalışmalarını anlatan Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, yapının Roma askerleri tarafından İznik Gölü kıyısında öldürülen 'Aziz Neophytos' adına yapılan kilise olduğunu belirtti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri ile yürütülen çalışmalar hakkında Bazilika su altı Arkeoloji Başkanı Mustafa Şahin yaptığı açıklama da" Değerli misafirler öncelikle hepinize hoş geldiniz diyorum. Ben Prof. Dr . Mustafa Şahin Uludağ Üniversitesi Arkeoloji bölüm Başkanı aynı zamanda da bu kazıların da danışmanıyım. Bizler bu kazı çalışmalarına 6 ay önce başladık. Kapılar devamlı kapalı olduğu için halkımızda içeriye bakma merakı doğmaktadır. Biz bu merakı ortadan kaldırma düşüncesi ile bundan sonra her ayın 1. ve 3. cumartesi günü saat 14 : 00'te bu gün olduğu gibi halk günü düzenleyeceğiz. Halk gününde bu gün olduğu gibi tamamen sonunda kadar açıp merak eden sizleri bu süre içerisinde ne yaptık isek bunları anlatacağız" dedi.

Bazilika'ya ziyarette bulunan Kaymakam Pehlivan, Başkan Sargın ve Vatandaşlara yetkililer tarafından çalışmalar hakkında ilk brifing verildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bazilika Halka Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement