BDDK'nın 2013 Faaliyet Raporu - Son Dakika
Ekonomi

BDDK'nın 2013 Faaliyet Raporu

Rapordan: "Kuruma s¸ahsen ve e posta aracılıgˆıyla ulas¸an ihbar ve s¸ikayet sayısı bir o¨nceki yıla go¨re yüzde 23,8 artıs¸la 16 bin 870 du¨zeyinde gerc¸ekles¸mis¸tir" "Bireysel kredilerle ilgili bas¸vurular, bir o¨nceki yıla go¨re yüzde 1,9 artıs¸ go¨sterirken, bas¸vurular yeniden yapılandırma ile.

15.04.2014 13:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK), s¸ahsen ve e-posta aracılıgˆıyla ulas¸an ihbar ve s¸ikayet sayısı, geçen yıl bir o¨nceki yıla go¨re yüzde 23,8 artarak 16 bin 870'e ulaştı.

BDDK'nın 2013 yılı Faaliyet Raporu yayımlandı.

Rapora göre, Tu¨rk finansal sekto¨ru¨nu¨n bu¨yu¨klu¨gˆu¨, 2013 yılında BI·ST dahil, 2,4 trilyon lira (yaklas¸ık 1,1 milyar dolar) du¨zeyine ulas¸tı. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yaklas¸ık 1,5 katına ulas¸an finansal sekto¨r incelendigˆinde, toplam bu¨yu¨klu¨gˆu¨n yaklas¸ık yüzde 21'inin BI·ST ve dogˆrudan finansman, kalan yüzde 79'unun ise finansal aracılık ve dolaylı finansman oldugˆu belirtilen raporda, Tu¨rk bankacılık sekto¨ru¨nu¨n, finansal sistem ic¸erisindeki payının yüzde 71'e, GSYH'ye oranının da yüzde 111 du¨zeyine eris¸tiği ifade edildi.

İhbar ve şikayetler için iletişim merkezi

Finansal tu¨keticilerin Kurumu telefonla arayarak ulas¸tırdıkları s¸ikayet ve bilgi edinme bas¸vurularının etkin ve verimli bir s¸ekilde sonuc¸landırılmasını teminen bir iletis¸im merkezinin kurulmasının planlandığı belirtilen raporda, hizmet alımı ic¸in BDDK ile Tu¨rksat AS¸ arasında is¸birligˆi protokolu¨ imzalandığı ve teknik s¸artnamenin tamamlanma as¸amasına getirildiği kaydedildi. Raporda, bu yıl içinde bütün süreç tamamlanarak sistemin vatandas¸ın kullanımına ac¸ılmasının öngörüldüğü bildirildi.

Raporda, Kuruma 2013'te ulaşan ihbar ve şikayet sayılarına ilişkin şu bilgilere yer verildi:

"Bu c¸erc¸evede, Kuruma s¸ahsen ve e-posta aracılıgˆıyla ulas¸an ihbar ve s¸ikayet sayısı, bir o¨nceki yıla go¨re yüzde 23,8 artıs¸la 16 bin 870 du¨zeyinde gerc¸ekles¸mis¸tir. Bireysel krediler konusundaki bas¸vurular bir o¨nceki yıla go¨re yüzde 1,9 artıs¸ go¨stermis¸tir. Bas¸vurular yeniden yapılandırma ile masraf ve komisyon konularında yogˆunlas¸ırken, masraf ve komisyonlar ile sigorta sorunlarının toplam bas¸vurular ic¸indeki payı artıs¸ go¨stermis¸tir.

Kredi kartları konusundaki bas¸vurular, yüzde 12,0 ile borc¸/alacak miktarı u¨zerindeki uyus¸mazlık (mutabakatsızlık) konusunda yogˆunlas¸mıs¸tır. Bir o¨nceki yıla go¨re yüzde 3,5 artıs¸ go¨steren kredi kartları konulu bas¸vuruların dagˆılımında belirgin bir degˆis¸iklik go¨zlenmemektedir."

Raporda, geçen yıl kredi kartları ile bireysel krediler ile ilis¸kili u¨cret, masraf ve komisyon bas¸vurularının payının azaldığı, mevduat ve katılım fonları ile ilis¸kili u¨cret, masraf ve komisyon bas¸vurularının payının ise bir o¨nceki yıla göre yüzde 6,8'den yüzde 30,7'ye yu¨kseldiği bildirildi.

"Yabancı yatırımcının sektöre ilgisi sürüyor"

Sektörün 2013 yılında da yurt dışı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ettiği kaydedilen raporda, bu c¸erc¸evede, geçen yıl, 2012 yılında kurulus¸ izni verilen Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Turkey AS¸'ye faaliyet izni verildiği hatırlatıldı. I·talya'da mukim Intesa Sanpaolo S.p.A'ya da Tu¨rkiye'de ilk s¸ubesini ac¸abilmesi ic¸in kurulus¸ izni verildiği ifade edilen raporda, Hollanda mens¸eli Rabobank International Holding B.V'nin ana sermayedar ve kurucu ortak oldugˆu ve sermayesi 300 milyon dolar olan bir mevduat bankası kurulmasının da onaylandığı belirtildi.

I·stanbul Finans Merkezi Projesi'nin, yakın gelecekte uluslararası ilginin katılım bankacılıgˆı alanında da Tu¨rkiye'ye yo¨nelmesinde o¨nemli bir rol oynaması beklendiği bildirilen raporda, "Banka ve banka dıs¸ı kurulus¸lardan finansal kiralama, faktoring ve finansman s¸irketlerine ilis¸kin olarak sekto¨re yeni giris¸ taleplerinin devam edecegˆi ve buna paralel olarak yabancı sermayenin de sekto¨re olan ilgisinin artacagˆı o¨ngo¨ru¨lmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, 2013'te yerinde denetim ve go¨zetim sonuc¸ları ile ihbar ve s¸ikayetlerin degˆerlendirilmesi sonucunda muhtelif bankalarla ilgili sorumlulukları tespit edilen kis¸iler hakkında 19, izinsiz o¨du¨nc¸ para verme faaliyetleri ile ilgili olarak ise 1 suc¸ duyurusunda bulunulduğu ifade edilerek, 14 kis¸inin bankalarda imza yetkisinin gec¸ici olarak kaldırıldığı, daha o¨nce imza yetkisi kaldırılan 5 kis¸inin imza yetkilerinin ise iade edildiği kaydedildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi BDDK'nın 2013 Faaliyet Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement