Bedensel Engelliler, Ballıca Mağarası'nı Gezdi - Son Dakika
Güncel

Bedensel Engelliler, Ballıca Mağarası'nı Gezdi

Bedensel Engelliler, Ballıca Mağarası\'nı Gezdi

Tokat'ta bedensel engelli 10 kişi, arama kurtarma ve jandarma ekipleri tarafından halat yardımıyla Ballıca Mağarası'na indirilerek gezdirildi.

17.04.2014 18:10  Güncelleme: 18:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ta bedensel engelli 10 kişi, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında, arama kurtarma ve jandarma ekipleri tarafından halat yardımıyla Ballıca Mağarası'na indirilerek gezdirildi.

Tokat'ta Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında, Pazar İlçesi'ndeki Ballıca Mağarası'na gidemeyen engelli vatandaşlar için gezi programı düzenlendi. Kent merkezinde yaşayan bedensel engelli 10 kişi ilk olarak minibüsle mağaranın yakınlarına getirildi. Minibüsten indirilen engelli vatandaşlar daha sonra tekerlekli sandalyeye alınarak, 112 Acil Servis ve jandarma ekiplerince 200 metrelik patika yoldan mağaranın giriş kısmına getirildi. Ardından Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve jandarma ekiplerinin yardımı ile tek tek sedyeye bağlanan ziyaretçiler, mağaraya indirildi. Burada jandarmanın yardımı ile mağarayı gezen ziyaretçilerin oldukça mutlu oldukları gözlendi.

'HAYALİM GERÇEKLEŞTİ'

Eşi ile birlikte geziye katılan Ayşe Gülenç, Ballıca Mağarası'na ilk kez geldiğini söyleyerek, Mağarayı çok beğendim. Önceden böyle bir yeri gezmeyi istiyordum, bir anlamda hayallerimiz gerçekleşmiş oldu dedi. Eşi Ayşe Gülenç'i daha önce mağaraya getirmedik istediğini söyleyen Yunus Emre Gülenç ise 'Ballıca Mağarası'nı gezme konusunda zorluklarla karşılaşacağımız için cesaret edememiştik. Burayı gezebildiği için eşim çok mutlu oldu diye konuştu.

Geziye katılan Tokat Vali Yardımcısı Coşkun Açık da, anlamlı ve zor bir etkinlik için bir araya geldiklerini belirterek, Türkiye'ye örnek olacak bir etkinlik. Bu şekilde engelli vatandaşların yer altında 600-800 metre yürüyüş mesafesinde mağaraya indirilmesi gezdirilmesi bir ilk. Bu yönü ile anlamlı bir hareket. Engelli vatandaşlarımızın yapabildiklerinden farklı olarak istediklerini gerçekleştirmeyi hedefledik. Burayı gezmek onlar için bir hayaldi dedi.

Yaklaşık bir saat mağarada kalan zilaretçiler daha sonra aynı yöntem ile mağaradan çıkartıldı. 1085 rakımdaki Ballıca Mağarası, 680 metre uzunluk ve 95 metre yüksekliğine sahip, ziyarete açık 8 salondan oluşuyor. 1980'li yıllarda keşfedilerek 1996'da ziyarete açılan mağara ender rastlanan soğan sarkıtları ve mağara içi oluşumlarıyla dikkat çekiyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bedensel Engelliler, Ballıca Mağarası'nı Gezdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement