Bilecik'in Kent Merkezi 3 Boyutlu Bir Ortamda Gezildi - Son Dakika
Yerel

Bilecik'in Kent Merkezi 3 Boyutlu Bir Ortamda Gezildi

Bilecik\'in Kent Merkezi 3 Boyutlu Bir Ortamda Gezildi

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) Bilgisayar Programcılığı Programı öğrencileri, ’Sanal gerçeklik’ projesi kapsamında Bilecik kent merkezini 3 boyutlu bir ortamda gezinme imkanı sundular.

21.05.2016 15:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) Bilgisayar Programcılığı Programı öğrencileri, 'Sanal gerçeklik' projesi kapsamında Bilecik kent merkezini 3 boyutlu bir ortamda gezinme imkanı sundular.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi MYO'nın 40'ıncı yıl etkinlikleri kapsamında 14 bölüm öğrencilerinin derslerinde yaptıkları projeler, kurulan stantlarda sergilendi. Projeler arasında yer alan Bilgisayar Programcılığı Programı öğrencileri tarafından sergilenen proje kapsamında standı ziyaret edenler, Bilecik kent merkezini 3 boyutlu bir ortamda gezinme imkanı buldular.

Yaptıkları proje hakkında bilgi veren MYO Bilgisayar Programcılığı Programı Öğretim Görevlisi Ali Osman Selvi, bu proje ile vatandaşların Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Bilecik kent merkezindeki şehir yapılanmasını 3 boyutlu bir şekilde izleyebileceklerini belirtti. Selvi, "Yaklaşık 8-9 aylık çalışmanın sonucunda meydana gelen bir çalışma. Tabi ki şehir planlamasına baktığımız zaman bütün binalar yok ama, kentteki önemli tarihi ve yeni yapılan yapıları koyarak yaptık. Biraz zahmetli bir süreç olduğu için tüm yapılar yok. Öğrencilerimiz bu projeyi bu sene 40'ıncı yıl etkinlikleri üzerine tekrardan yapılandırarak vatandaşların beğenisine sundular. Bazı eksiklerimiz var fakat daha ileriye gidebilir ve bütün binalar koyulabilir. Bizler bu projeyi kent üzerinde helikopterle gezinme şeklinde uyarladık. Bunu arkadaşlarımız sisteme adapte olacak şekilde sanal gerçeklik gözlüğünün içerisine dahil etti. Aynı zamanda sanal gerçeklik kullanarak şehir içerisinde yine 3 boyutlu bir ortamda gezinme imkanı sağlayabiliyorlar. Bu proje ile Bilecik'e gezmeye gelen vatandaşlarımız proje geliştiği zaman Android ya da İOS uygulamalarına veri sağlanabilirse telefonlarından uygulama üzerinden Bilecik üzerinde aradıkları yeri daha kolay bir şekilde bulabilecekler. Bizim öğrencilerimizle çalışma sürecimiz kısa, öğrencilerimiz 2 yıl burada okudukları için bundan sonra ki arkadaşlar da bu projenin üstüne koyarak geliştirme imkanı bulabilirler. Tabi ki burada da kalmaz farklı alanlarda da artık teknoloji Android ya da İOS üstüne gittiği için bu şekilde projelerimizi biz de planlayıp yapmaya çalışıyoruz" dedi.

"UMARIM İLERLEYEN ZAMANLARDA DAHA İYİ ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK"

Yaptıkları proje hakkında bilgi veren MYO Bilgisayar Programcılığı Programı 2'nci sınıf öğrencisi İsa Uğurlu, helikopter ile 3 boyutlu bir gözlük yardımıyla Bilecik semalarında gezmek için tasarlanan proje üzerinde 8-9 ay çalıştıklarını belirtti. Uğurlu, "Bunu bize 'Sanal gerçeklik' projesi olarak çıkarmamızı bize söyledi. Bunun 2-3 gün içerisinde biz sanal gerçeklik görüntüsünü çıkarttık. Oyunu ikiye bölüyoruz. Bunların standart gözlükleri var. Bu gözlüklere taktığımız anda oyunun içinde istediğimiz her yere bakabiliyoruz. Biz döndüğümüz zaman telefonların sensörlerini kullanarak o da bizimle birlikte dönüyor. Bu şekilde kendimizi oyunun içindeymişiz gibi hissedebiliyoruz. Bu projede 3 boyutlu Bilecik gezisini Android şeklinde yazılım güncellemesinde çıkarttık. Şimdiki hedefimiz ise; bunu İOS kullanımında çıkartmak. Umarım ilerleyen zamanlarda daha iyi çalışmalarımız olacak" ifadelerini kullandı.

"TABİ BU ÇALIŞMA DEĞİŞİK ALANLARA UYGULANABİLİR"

MYO Müdürü Doç. Dr. Metin Kesler ise, Meslek Yüksekokulu 40'ıncı yılı kutlaması kapsamında MYO'da öğrenim gören 14 bölüm öğrencilerinin derslerinde yaptıkları çeşitli projeler sergilediklerini söyledi. Bu projelerden birisinin de Bilgisayar Programcılığı Bölümü öğrencileri ve hocaları tarafından 'Sanal gerçeklik' projesi kapsamında güzel bir çalışmaya imza attıklarını anlatan Kesler, şöyle devam etti:

"Özverili çalışmaları sonucunda şehri modelleyerek, şehrin önemli noktalarını belirterek, bu bilgisayar modeli üzerinden kısa sürede şehrin tanıtımı gerçekleştirilebiliyor. Tabi bu çalışma değişik alanlarda uygulanabilir. Belediyecilik sisteminde uygulanabilir, bir üniversite tanıtım sisteminde uygulanabilir, öğrencilerimize kısa zamanda böyle bir projeyi gerçekleştirdikleri için çok teşekkür ediyorum." - BİLECİK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bilecik'in Kent Merkezi 3 Boyutlu Bir Ortamda Gezildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement