Bm: Darfur'da On Binlerce Sivil Evlerini Terk Ediyor - Son Dakika
Güncel

Bm: Darfur'da On Binlerce Sivil Evlerini Terk Ediyor

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da haftalardır süren çatışmalar sebebiyle on binlerce sivilin Darfur'u terk ettiğini söyledi.

08.02.2016 14:18

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da haftalardır süren çatışmalar sebebiyle on binlerce sivilin Darfur'u terk ettiğini söyledi.

BM-Afrika Birliği Darfur Misyonu'nun (UNAMID) internet sitesinde yapılan yazılı açıklamada, Sudan'ın batısındaki Darfur'un Jebel Marra bölgesinde ordu ve isyancılar arasında yükselen çatışmalar sürerken, bölgede insani koşulların vahimleştiğine dikkat çekildi.

UNAMID'in açıklamasına göre, Sudan Özgürlük Ordusu'na mensup isyancılar ve hükümet güçleri arasındaki gerilim, 1 Şubat'tan beri çoğunluğu çocuk ve kadınlar olmak üzere 21 binden fazla sivilin Kuzey Darfur'daki kamplara kaçmasına sebep oldu. Yaklaşık 15 bin sivil ise Darfur'un merkezine sığındı.

BM: İnsani yardım engellenmemeli

BM yetkilileri, bölgede uluslararası insani hukuk kurallarının ihlal edildiği, sivillerin şiddet ve istismara uğradığı, sivillere ait mülk ve eşyaların tahrip edildiği ve sayısı belirlenemeyen sivil ölümlerinin sürdüğünü söyledi.

Sudan'daki kriz üzerine çalışan BM bağımsız uzmanı Aristide Nononsi de, "artan şiddetin durması gerektiği" çağrısı yaptı. Nononsi ayrıca, Sudan hükümeti ve çatışmanın tüm taraflarına, "BM ve diğer insani yardım kuruluşlarının bölgeye ulaşımını engellememesi" uyarısı yaptı.

Guardian gazetesi, bölgeye sınırlı erişim sebebiyle net sayılara ulaşılamasa da, medyada yer alan haberlere göre Darfur'un merkezinde bölgeyi terk eden sivillerin 50 bini bulabileceğini yazdı.

İsyancılar ve ordunun savaştığı Sudan'da, 2003'ten bu yana 300 binden fazla kişinin, özellikle hastalıklar sebebiyle öldüğü belirtiliyor.

Savaş suçu ve soykırımla suçlanan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları işlemekle itham ediliyordu. Beşir hakkında Ocak ayında tutuklama kararı alındı.

BBC'nin haberine göre, "12 milyon nüfuslu Güney Sudan'da, iç savaş nedeniyle neredeyse her beş kişiden biri evlerini terk etmek zorunda kaldı".

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bm: Darfur'da On Binlerce Sivil Evlerini Terk Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement