BM, Irak'taki İnsan Hakları İhlallerini Ele Alıyor - Son Dakika
Güncel

BM, Irak'taki İnsan Hakları İhlallerini Ele Alıyor

BM, Irak\'taki İnsan Hakları İhlallerini Ele Alıyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Irak'taki insan hakları ihlallerini özel oturumda ele almaya başladı.

01.09.2014 14:06  Güncelleme: 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Irak'taki insan hakları ihlallerini özel oturumda ele almaya başladı.

Konseyin özel oturumunun açılışında konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiser Yardımcısı Flavia Pansieri, Irak halkının son on yılda korkunç bir şiddet ve kargaşa yaşadığını, son aylarda IŞİD ve ona bağlı grupların eylemleriyle bu şiddetin dramatik bir biçimde artış gösterdiğini belirtti.

Irak'taki çatışmalarda binlerce insanın yaralandığını veya öldüğünü, etnik ve dini grupların bilinçli olarak hedef seçildiğini, altyapının tahrip edildiğini ifade eden Pansieri, ülkedeki terör yüzünden bir milyondan fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda bırakıldığını kaydetti.

Pansieri, Irak'ta görev yapan insan hakları görevlilerinin IŞİD terör örgütü ve onunla bağlantılı grupların uluslararası insan haklarını ve insani hukuku ihlal ettiklerine dair önemli deliller toplamaya devam ettiğini belirterek, bu ihlallerin pek çok şekilde işlendiğini aktardı.

Ülkedeki çatışmaların çocuklar üzerindeki etkisinin yıkıcı olduğuna dikkati çeken Pansieri, çocukların bazılarının çatışmanın doğrudan mağduru olduklarını, bazılarının hayatları boyunca izlerini taşıyacakları fiziksel ve cinsel istismara uğradıklarını belirtti.

Etnik ve dini gruplar -

Irak'ta Türkmen, Yezidi, Hristiyan ve diğer etnik ve dini grupların da saldırı altında olduğunu kaydeden Pansieri, bu saldırılardaki yaralı ve ölülerin sayısını belirlemenin güçlüğüne işaret etti.

Pansieri, IŞİD'in 10 bini kadın ve çocuk, en az 13 bin Türkmeni düne kadar Amirli ve Selahaddin bölgelerinde kuşatma altında tuttuğunu, kuşatmanın iki ay sürdüğünü hatırlattı. IŞİD'in kontrolü altındaki alanlarda yaşayanların durumundan da endişe duyduğunu belirten Pansieri, Musul ve diğer bölgelerde hukukun üstünlüğü ilkesinin tamamıyla çiğnendiği ve suç işleme oranının arttığı yönünde bilgiler geldiğini kaydetti.

Pansieri, "Sivillere karşı işlenen sistematik ve bilinçli saldırılar savaş suçu veya insanlığa karşı suç oluşturabilir" dedi.

Pansieri, Irak hükümeti her ne kadar IŞİD'in elindeki bölgeleri kontrol edemese de ülkede bulunan tüm sivilleri koruma sorumluluğunun Irak hükümetinde olduğunu bildirdi. Çatışan tarafların uluslararası insani hukuk ve insan hakları hukukuna uyması gerektiğine işaret eden Pansieri, uluslararası toplumun bütün Iraklıların korunması için çabalarını artırması gerektiğini kaydetti.

Oturumda ülkeler adına yapılacak konuşmaların ardından düzenlenecek oylamada alınacak kararla Irak'taki insan hakları ihlallerinin araştırılması için misyon kurulması bekleniyor. - Cenevre

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM, Irak'taki İnsan Hakları İhlallerini Ele Alıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement