Bolu'nun Son Balta Ustası Çırak Bulamıyor - Son Dakika
Yerel

Bolu'nun Son Balta Ustası Çırak Bulamıyor

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde bulunan tarihi demirciler çarşısında balta yapan Karakuş, çırak bulamadığı için mesleğinin sona ereceğinden korkuyor.

05.02.2014 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde bulunan tarihi demirciler çarşısında balta yapan 50 yaşındaki Ahmet Karakuş, çırak bulamadığı için mesleğinin sona ereceğinden korkuyor.

Eğitimini bırakarak, 12 yaşında iken bir balta ustasının yanında çırak olarak iş hayatına atılan Karakuş, 37 yıldır çekici, örsü ve körüğü ile iç içe yaşayarak balta yapıyor.

Karakuş, aradan geçen yıllarda teknolojinin ve fabrikasyon sisteminin gelişmesiyle birlikte demirci atölyesine çırak bulunamıyor.

Soğuk demircilik mesleğinin Bolu'daki son temsilcisi birisi olduğunu söyleyen Karakuş, AA muhabirine, "İlçede ve köyümdeki imkansızlıklar nedeniyle ailem beni okutamadı. 1977 yılında balta yapan soğuk demirciye beni çırak olarak verdiler. Babam, beni 12 yaşımdayken ustamın yanına çırak verdiğinde, 'Eti senin, kemiği benim' demişti. O sözü hiç unutamam. Yaşıtlarım okula giderken ben demir dövüyordum" diye konuştu.

Karakuş, kendi iş yerini açmak için 7 yıl boyunca çırak olarak demir dövdüğünü söyleyerek, "Fakat gün geçtikçe teknolojiye yenildik. Fabrikasyon malzemeler çıktı, bizim el emeği işlerimiz satılmaz oldu. Balta, kazma, kürek en fazla yaptığımız şeylerdi. Onlarda yok oldu. Zamana direniyoruz. Şimdi kimse bizim yanımızda çırak olarak çalışmak istemiyor. Herkes masa başı rahat iş istiyor" ifadesini kullandı.

"Balta yapmak ise marifet ister. Benden sonra bu işi yapacak balta ustası yok. "diyen Karakuş şu şekilde konuştu:

"Mudurnu'da tek ben kaldım. Ben de yapamaz olduğumda demircilik mesleği bitiyor. Artık televizyonlarda göstermelik olarak meslekler tanıtılır. Yanan ocakta baltanın nasıl yapılacağı ancak anlatılır. Ama şimdiki gibi gerçeği yansıtmaz Bu emek işi. Zahmetli iş. Terleyeceksin, aldığın parayı helal ettireceksin." - Bolu

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bolu'nun Son Balta Ustası Çırak Bulamıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement