Buğdayda Verim Düşük, Kalite Yüksek - Son Dakika
Güncel

Buğdayda Verim Düşük, Kalite Yüksek

Buğdayda Verim Düşük, Kalite Yüksek

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Öztürk, buğdayda geçen yıla oranla bu yıl verimin düştüğünü ancak buğdayın kalitesinin yüksek olduğunu söyledi.

24.06.2015 13:18  Güncelleme: 13:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, buğdayda geçen yıla oranla bu yıl verimin düştüğünü ancak buğdayın kalitesinin yüksek olduğunu söyledi.

Edirne Ticaret Borsası'nda buğday alımları devam ediyor. Geçen yıl buğdayın kalitesinin düşük olmasıyla birlikte fiyatların da düşmesinin ardından üzülen üreticinin yüzü bu yıl biraz daha gülüyor. Bu yıl alım fiyatları buğdayın kalitesine göre yüksek oranda seyrediyor.

Ayrıca Edirne'de üretim yapan çiftçiler geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım yapmamasına tepki göstermişti. Bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi alım yapmaya erken başlarken, borsada belirlenen fiyatlar en az 660 ile 884 TL arasında alıcı buluyor.

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, buğday harmanının devam ettiğini belirterek, verimlerin geçen yıla oranla düşük olduğunu, ürün kalitesinin ise geçen yıla oranla çok daha yüksek olduğunu söyledi. Hektolitrelerde bir buçuk puanlık yükseklik ile proteinlerde bir puanlık yükseklik gördüklerini belirten Öztürk, "Bunun yanında süne tahribatı gözükmüyor bölgede. O açıdan geçen yıla göre kalite açısından iyi bir sene geçiriyoruz. Fiyatların oynaması yağışlara bağlı olarak değişiyor. Hava şartlarıyla doğru orantılı, geçtiğimiz sene ekstra bir seneydi. Yağışların yılın ihtiyacı olduğu dönemlerde gelmesi çok önemliydi. Bu yıl yağışların az olması ve ürünün ihtiyacı olduğu dönemlerde tam olarak yağmamasından kaynaklı verim düşüklüğü görüyoruz" dedi.

"ZAYIF YERLERİN DAHİ KALİTESİ YÜKSEK"

Ticaret Borsası'nda salon satışlarındaki fiyatları ortalama olarak değerlendiren Öztürk, "Bu yıl en az 660 TL'den başlayıp 884 TL'ye kadar alımlar yapılıyor. Bu alımlarda ilk etapta kumsal dediğimiz zayıf yerlerimiz geldi. Bunların dahi kaliteleri iyiydi. Fiyatlarımızın bu yıl iyi olacağını düşünüyoruz borsadaki alımlarda. Toprak Mahsulleri Ofisi bölgemizde ve tüm Türkiye'de alımlara geçti. 862 TL'lik birinci grup fiyatları var, 819 TL olarak ikinci grup fiyatları var" şeklinde konuştu.

Bu yıl verimlerin düşük olduğunu belirten üretici Recep Aydoğdu, "Hava şartlarından dolayı verimler düşük. Fiyatlar da bize göre düşük" diye konuştu.

Kemalettin Ersoy ise, "Benim malıma destek vermesin ama gerçek fiyatını versin" dedi. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Buğdayda Verim Düşük, Kalite Yüksek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement